Cipar – Magični otok bogova


S pojavom minusa na termometru  početkom veljače, čak i kod nas u Dalmaciji, počela se rađati ideja za putovanjem u toplije krajeve za produženi vikend. Odabir je pao na Cipar, niskotarifni direktan let iz Zagreba za Paphos koji traje 2,5 sata.

Napisala: Josipa Rudić – Book&Travel

Više od 340 sunčanih dana u godini te trenutnih 20 stupnjeva Celzijevih bili su sasvim dovoljan razlog za pakiranje kofera. Let je bio od petka do ponedjeljka, što za Cipar nije dovoljno, ali dovoljno da ga doživite barem malo i poželite se jednom opet vratiti. 

Cipar je sredozemna zemlja smještena između Azije, Europe i Afrike. Povoljni klimatski uvjeti ovoj zemlji osiguravaju turističku sezonu čak osam mjeseci godišnje, te se i u prosincu možete okupati na predivnim plažama. Otok je dug 240 km, a glavni grad je Nikozija. 70-ih godina prošlog stoljeća Turci su izvršili invaziju na Cipar  te je radi uspostave mira otok podijeljen na južni dio nastanjen uglavnom Grcima. Taj je dio međunarodno priznat, a sjeverni dio nastanjen je Turcima i priznat samo od Republike Turske. Linija podjele dijeli i glavni grad Nikoziju pa ukoliko želite prijeći iz jednog dijela grada u drugi trebat će vam putovnica.

S obzirom da smo sletjeli u Paphos hotel sam rezervirala također u Paphosu, koji je od aerodroma udaljen svega 15 minuta vožnje. Ciprani su izuzetno gostoljubivi, te me je na ulazu u hotel dočekala čaša šampanjca  a u lobbyu hotela  svirao je bend hitove 80-ih. Wow, sviđa mi se Cipar već na prvu.

Čisto kristalno more, predivne pješčane plaže prva su asocijacija na Cipar, međutim taj relativno mali otok nudi puno više od toga .Cipar je i planinaska zemlja sa razvijenim skijaškim turizmom.

Dužinom otoka proteže se planina Troodos čiji vrh Olimp dosiže 1952 metra visina. Zanimljivo je da se možete okupati na predivnoj pješčanoj plaži te nakon 40 minuta već skijati na vrhu planine. Zato sam prvi dan svog boravka na Cipru odlučila započeti izletom na planinu Troodos. Preko aplikacije Get your guide rezervirala sam izlet.Podnožje planine Troodos prepuno je malih pitoresknih sela, sa srednjovjekovnim manastirima i muzejima. Jedno od takvih sela je i Lofu koji je bio naša prva stanica za popiti kavu i udahnuti neka prošla vremena šetnjom kroz kamene uličice tog malenoga sela. 

Vožnjom kroz strme ceste i idilične krajolike prema vrhu planine, vidjet ćete mnoštvo farmi krava i koza jer je Cipar  poznat po proizvodnji sira nazivom Halumi koji se poslužuje svijež ili zapečen kao predjelo. Pogodna klima otoka obiluje vinogradima te su se tako na obroncima planine smjestile brojne vinarije. Svakako preporučam posjetu nekoj od njih jer Ciprani uz sir, maslinovo ulje imaju i jako dobro vino. Najpoznatije vino sa Cipra je Commandaria, inače  najstarije vino na svijetu. Na povratku u Paphos svratili smo u još jedno selo u podnožju planine, Omodos. Jedno je to od najljepših vinskih sela, u kojemu smo ručali u tipičnoj grčkoj taverni. Na Cipru se jako dobro jede, a tipična jela su mješavina grčkih i turskih specialiteta; souvlaki (nešto kao naši ražnjići) musaka, meze (preko 20 hladnih i toplih jela), Stifado ( jelo od govedine). Nakon ručaka obavezno se zasladiti njihovim tipičnim desertom lukumades (krafne u sirupu od meda) ,  lokumom  ili baklavom.

Nakon povratka sa planine Troodos dan sam završila posjetom  staroj luci u Paphosu te Dvorcu Paphos. Luka obiluje nizom restorana i barova sa odličnom hranom te dugom šetnjicom uz more. Cipar odlikuje bogata povijest i kultura stara preko 10 000 godina, te se i danas tu mogu pronaći tragovi drevnih Grka, Rimljana, Bizantskog carstva i Osmanskog carstva. Stoga nije slučajno da je baš Shakespearae smjestio radnju svoje tragedije “Otello” upravo na Cipru u kojem se dotiče problema miješanja muslimanske religije i kulture sa zapadom. Nedaleko stare luke u Paphosu nalazi se Kraljevska grobnica, ogromna nekropola zaštićena UNESCOM,.Smatra se da su grobnice zapravo pripadale bogatim građanima a ne kraljevima.

Legenda kaže  da se na Cipru iz morske pjene rodila Afrodita, grčka boginja ljepote i ljubavi. Na putu između Paphosa i Limassola smjestili su se predivi bijeli klifovi tvz. Afroditine stijene, mjesto rođenja Afrodite, i .nezaobilazno mjesto ukoliko dođete na Cipar.

Na Cipru je sve u znaku Grčkih bogova pa se tako i voda koju prodaju u dućanima naziva Adonis, a glavna ulica u Paphosu naziva se Posejdon Avenija.

Limassol je udaljen sat i 15 min vožnje od Paphosa. Značajna je luka na Mediteranu i grad koji na odličan način povezuje moderno sa drevnom prošlošću. Dugačka promenada te moderna Marina prepuna restorančića i barova nezaobilazna su mjesta ukoliko se nađete u Limassolu. Na Cipru se vozi lijevom stranom međutim ukoliko čak i niste vješti s vožnjom lijevom stranom ceste, autobusne linije jako  dobro povezuju gradove na Cipru.

Na Cipru se govori turski u sjevernom dijelu te grčki u južnom dijelu otoka. U razgovoru s domaćim stanovnicima objasnili su mi da oni pričaju svojim otočkim dijalektom te da ih u npr Ateni ne bi uopće razumjeli. Također sam dobila i kratku poduku iz učenja grčkog Yasou znači Bok! Najpoznatiji Cipranin je Georgios Kyriacos Panayiotou ili George Michael.

O Cipru nisam znala gotovo pa ništa, ali dobra vibra koja vlada otokom, spoj mora i planina, odlična gastronomija, divni ljudi samo su neki od razloga oduševljenju i ispunjenošću, te zašto bi se trebalo vratiti opet…

*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne mora odražavati stavove autora bloga putoholicari.com