Amsterdam iliti ronjenje po kontejneru – drugi dio


Vjerojatno niti jedan europski grad poput Amsterdama nije toliko mistificiran, obavijen kontroverzama i toliko poželjan ljubiteljima zabave koja je u njihovoj matičnoj zemlji uglavnom ilegalna. Nekima je raj, a nekima Sodoma i Gomora. Nažalost, između redova tih etiketa, vrlo često zagubi se ljepota njegovih ulica, mostova, kuća, parkova, dobrog piva i umjetnosti.

 

Kao što sam bio naveo u prethodnom članku , moji amsterdamski CouchSurfing domaćini bili su Sonia i Ben, vlasnici slobodoumnog Firejuice Bed&breakfast smještaja. Prekrasan stan na dva kata, sastoji se od prostrane dnevne sobe i vrtne terase koja je smještena uz jedan od mnogobrojnih amsterdamskih kanala. Imaju čak i svoj kanu ako se želite provozati. Pušenje je dozvoljeno isključivo vani, a čikovi od cigareta koje bacite na pod terase i koje Sonia nađe, biti će vam servirani u doručku. Moja soba, koja je bila smještena na prvom katu, nosila je naziv Shroom room, odnosno soba gljiva. Kamielu Proostu, slikaru, pjesniku i svestranom amsterdamskom umjetniku koji je oslikao ovu sobu, za inspiraciju nisu poslužile gljive bukovače ili šampinjoni, već kombinacija psilocibinskih gljiva i meksičkih tetovaža. Sa zidova sobe okruživat će vas prizori veselih magičnih gljiva na oblacima i ostalih “letećih” objekata, a posebno zanimljivo je, dok ležite na najudobnijem krevetu na svijetu,  gledati prizor magičnog vrtloga na stropu sobe.

amsterdam-2amsterdam-3

Drugu sobu, naziva Agua room, ocrtao je njemački umjetnik K. D. Ignetas, aka ChiTreeKai. Kao inspiracija za oslikavanje poslužili su mu more i oceani, a sve je začinjeno bojom koja svijetli u mraku. Navečer kada ugasite svijetlo i legnete u krevet, možete zaroniti u magični svijet vode. Sam u vodi, rekao bi Let 3.

 Vratimo se hedonističkom Amsterdamu. Odlike nizozemske kuhinje su jela od  krumpira, haringe, koja je navodno dobar lijek protiv mamurluka,  lososa i sira. Sira! Gouda, Edammer, Milner, Maasdammer, Maaslander, Leerdammear, Kernhem i Old Amsterdam ponosna su imena nizozemskih vrsta sireva. Gotovo je nemoguće na ulicama Amsterdama promašiti neku od mnogobrojnih prodavaonica ovog prekrasnog mliječnog proizvoda. U većini možete i besplatno degustirati proizvode koje prodaju, a ima ih malo more, tako da ćete nakon degustacije izaći prilično siti. Jedna od takvih prodavaonica koju sam imao prilike posjetiti je Amsterdam Cheese Company. Veliki sam ljubitelj kozjeg sira, za koji je ACC odnio nagradu onog najboljeg nizozemskog. Komad od 250 grama šest mjeseci odležanog nagrađenog sira košta 9, 95 €, dok je cijena dvanaest mjeseci odležanog 12,95 € . Ako niste ljubitelj kozjeg sira, moći ćete izabrati nešto od ogromne ponude gaude, sira s kuminom, tartufima, paprikom, kokainom… Šalim se. Ovog zadnjeg nema. Barem mi je tako rekla gospođa prodavačica.

amterdam-5amterdam-6amsterdam-4

 Jedna od odlika Amsterdama, te Nizozemske općenito, je i odlično pivo. Ne, ne mislim ovdje na standardne nizozemske etikete kao što su Heineken, Amstel i ostali kukuruzni pripravci s vodom. Pravo, zanatsko pivo, te pivovare kao što su De Molen, Het Uiltje, de Prael, Jopen i mnoge druge oduševit će vas svojim vrstama piva. Posebno zanimljiva je pivnica pivovare De Molen iznad koje se uzdiže velika vjetrenjača, jedan od najpoznatijih nizozemskih simbola. Meni posebno zanimljiv bio je pub imena Beer Temple , koji samo na točioniku nudi preko trideset vrsti piva, dok u bocama gotovo preko stotinu. Interijer je pravi pivovarski s praznim bocama piva na zidovima i stropu, bačvama koji služe kao stolovi, slikama iz povijesti pivovarstva… Na raspolaganju su vam i mnoge društvene igre. Ako znate nizozemski, naravno. Očito je dobro pivo prevarilo nekoliko turista, koji su već u popodnevnim satima u separeu nasuprot mene – spavali. Kao što sam već bio spomenuo, na ulicama Amsterdama nezaobilazni su coffee shopovi, gdje se legalno može uživati u blagodatima, kod nas zabranjenih, lakih droga. Oprezno s kolačićima. Slatki su, a znaju prevariti.

amsterdam-5amsterdam-7amsterdam-6

Također, možete naići i na velik broj takozvanih smart shopova, gdje posve legalno možete kupiti marihuanu, već spomenute psilocibinske gljive, ulje od konoplje, ali i mnoge pomoćne proizvode, pa i suvenire povezane uz uživanje u lakim drogama.

 No, mene je put vodio na drugu stranu. Onu s početka priče. Stanicu Amsterdam Centraal gdje sam se trebao naći s Esrom, CouchSurfericom iz Istanbula. Nekako smo zajedno u to vrijeme tražili domaćina preko CS-a , ali nažalost morali smo odvojeno odsjesti u Amsterdamu, pa smo kao mjesto susreta dogovorili glavnu amsterdamsku stanicu. Tamo postoji lanac  restorana EXKI, koji poslužuje isključivo svježu, domaću hranu i piće. Uvjerio sam se kako imaju odličan tart od špinata s brie sirom . Cijena jednog je 4,50 € i znam da je kod nas pita sa špinatom jeftinija, ali i ovo jako dobro sjedne za doručak dok pijete kavu i kroz prozor EXKI-a gledate ljude koji se ukrcavaju na brod koji povezuje dvije strane Amsterdama.

amsterdam-8amterdam-7amsterdam-10

 I na kraju dolazim do famoznih amsterdamskih parkova. Najveći i vjerojatno najpoznatiji je Vondelpark koji se proteže na površini od gotovo 47 hektara i kroz koji godišnje promaršira gotovo deset milijuna ljudi. Građani Amsterdama i turisti ovdje se dolaze izležavati na travi, zapaliti joint, slušati koncerte, rekreirati se, pijuckati pivo… No, nije svaki amsterdamski park takav. U nekima je strogo zabranjeno unositi alkohol, pa imajte to na umu ako se odlučite za uživanje u pivu i izležavanju na nekoj travnatoj površini. Opustite se. U Amsterdamu ste.

amsterdam-10

Napisao: foodwinebeer