Amerikanci pojednostavili vizni režim za hrvatske državljane


AMERIČKO VELEPOSLANSTVO u Zagrebu objavilo je u utorak da pojednostavljuje proces apliciranja za američku vizu proširenjem programa zahtjeva za neuseljeničke vize bez razgovora s konzulom piše index.hr

Radi se o programu koji omogućuje osobama, koje se za program kvalificiraju, da podnesu zahtjev za američku vizu bez dolaska u veleposlanstvo na razgovor s konzulom.

Američko veleposlanstvo navodi da se radi o osobama mlađim od 14 ili starijima od 79 godina za sve kategorije viza, te o ljudima koji obnavljaju vize koje su važeće ili su istekle u razdoblju od 12 do 48 mjeseci za poslovne i turističke vize, tranzitne vize, novinarske, studentske i vize uzdržavanih članova obitelji primarnog podnositelja.

Amerikanci napominju da će se smanjenjem broja podnositelja zahtjeva koji dolaze na razgovor s konzulom i one osobe koje se ne kvalificiraju za ovaj program imati mogućnost brže obrade zahtjeva za vrijeme razgovora s konzulom.

Hrvatska je vrijedan saveznik i partner Sjedinjenih Američkih Država i putovanjem građana obiju zemalja osigurava se značajna gospodarska i kulturna dobrobit za obje države, navodi se u priopćenju.

Najveći broj zahtjeva za vizu hrvatskih državljana odobri se, a veleposlanstvo SAD-a će nastaviti poticati turistička i poslovna putovanja državljana dviju zemalja.