Ako vlak kasni više od dva sata, putniku se vraća novac za kartu


Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, kaže Borzan

Pratite nas i na našem instagramu i youtube kanalu

Europski parlament je izglasao Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu. Na Uredbi je radila i naša europarlamentarka Biljana Borzan.
 
Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte. Ta prava će moći ostvariti čak i ako je kašnjenje uzrokovano lošim vremenskim uvjetima – kaže Borzan.
 
Prijedlog također obvezuje na prostor za bicikle te na puno informaciju kupcima karata o njihovim pravima. Uključuje sve željeznice osim gradskog prijevoza metroom i tramvajem. 
 
„Prijedlog također bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, zakasnite na sljedeći. Uz to, regulira i pravo na informaciju. Dakle, putnik pri kupovini mora biti obaviješten o najboljim opcijama i o svojim pravima“, kaže Borzan.

Izvor: 24.sata.hr