25 stvari koje morate vidjeti i napraviti dok ste na odmoru u Omišu


Gotovo tisuću godina stara gradska jezgra kojom su vladali gusari. Tvrđave sa spektakularnim pogledom. Zaleđe s obiteljskim proizvođačima organske hrane. Najveća pješčana plaža u Dalmaciji. Kilometri i kilometri šljunčanih plaža. Kanjon rijeke. Rafting, kanjoning, zipline, slobodno penjanje. Planine koje dodiruju more. Sve to na samo 10 minuta od centra grada. Znate li neko drugo mjesto poput ovoga? Welcome to Omiš!!

Omiš je mnogo više od samo mora, sunca i prekrasne prirode. Često čujemo putnike koji su proveli nekoliko ljeta u Omišu kako pričaju da su upravo vidjeli ili isprobali neku nevjerojatnu novu stvar, koja im je nekako promakla proteklih godina. Omiš je mali grad, ali treba vremena i truda kako biste otkrili sve njegove dragulje, neke dobro prikazane, a neke još bolje skrivene. Iako je sasvim u redu provesti čitav odmor opuštajući se na plaži – da u potpunosti doživite grad, osjetite duh njegovih ljudi i da možete reći da ste doista bili u Omišu – morate doživjeti mnogo toga. Samo za vas, evo potpunog popisa:

1.Posjetite Mirabelu za vrijeme zalaska sunca.

2. Doživite izlazak sunca na Fortici (ponesite dovoljno tekućine i odgovarajuću obuću).

3. Posjetite prekrasan kanjon rijeke Cetine i Radmanove mlinice.

4. Pronađite skriveni riječni otok (Otok ljubavi) u blizini Radmanovih mlinica i okupajte se u Cetini.

5. Posjetite spomenik Mili Gojsalić.

6. Posjetite svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu.

7. Krenite pješačkom rutom od Zakučca kroz kanjon rijeke Cetine.

8. Osvojite Imber, vrh Omiške Dinare.

9. Probajte Poljički soparnik.

10. Posjetite crkvicu sv. Jure u Gatima (vidjet ćete zašto kad stignete tamo;)).

11. Sudjelujte u jednoj od utrka Dalmatinske trail lige (ImberTrek ili Mosor Grebbening, travanj i svibanj) i Dalmacija ultra trail u listopadu.

12. Probajte ronjenje, posebno na Vruji.

13. Provedite noć na plaži i uživajte u kiši meteora (samo u kolovozu).

14. Saznajte što je “Fjaka” i provedite najmanje jedno popodne uživajući u „fjaki“.

15. Sudjelujte u barem jednoj ribarskoj večeri.

16. Isprobajte zipline.

17. Isprobajte rafting.

18. Posjetite barem jedno mjesto na Omiškoj rivijeri (Stanići, Lokva, Mimice, Medići, Pisak…).

19. Popijte rakiju s domaćinima (samo 18+).

20. Gledajte utakmicu Hajduka u Splitu sa skupinom navijača.

21. Vozite se brodom i plivajte na pola puta između Omiša i Brača (samo ako nema vjetra!).

22. Probajte kanjoning.

23. Isprobajte jedrenje na dasci.

24. Slušajte izvedbu dalmatinske klape uživo.

25. Ulovite ribu ili lignje!

Ako tražite opuštajući dan na suncu – mogućnosti u i oko Omiša gotovo su beskrajne. Sjeverozapadno od Omiša nalazi se najduži dio predivnih pješčanih plaža u Hrvatskoj, a južno od Omiša obilje osamljenih plaža koje nude toliko potreban bijeg iz često prepunih ljetnih ulica u Hrvatskoj. Opuštanje i odmor od svakodnevnog užurbanog života je nešto što bi svaki odmor trebao uključivati (a također i način života u Dalmaciji) pa vam predstavljamo 10 prekrasnih plaža na području Omiša koje jednostavno morate posjetiti:

  • Velika plaža – Velika plaža je najveća i najpopularnija pješčana plaža na području Omiša. Smještena samo nekoliko minuta hoda od starog grada, vrlo je dostupna, a na samo nekoliko metara od plaže nudi velik broj parkirnih mjesta. Vrlo je pogodna za djecu jer možete plivati ​​100-200 metara od obale, a stopala će vam i dalje dodirivati dno. Na ovoj plaži možete iskusiti razne zabavne aktivnosti (najam jet-skija, čamaca ili kajaka, morski trampolini, veslanje, odbojka na pijesku, kafići, barovi na plaži…).
  • Brzet – Brzet je jedna od najpopularnijih plaža Omiške rivijere do koje vam neće trebati više od 15 minuta pješice iz starog grada. Ako stignete na vrijeme, postoje zaista veličanstvena mjesta ispod borova koja nude hladovinu tijekom dana. Ali, najbolja mjesta se brzo popune pa bolje požurite;)
  • Plaža kampa Galeb – Osim Velike plaže, ovo je jedina pješčana plaža u Omišu. Vrlo popularna među djecom jer obiluje mnoštvom različitih aktivnosti. Na plaži postoji i škola jedrenja na dasci za djecu i odrasle.
  • Nemira –  Nemira je poznata po prekrasnim šljunčanim plažama. Zbog nedostupnosti automobilom, preporučili bismo ili pješačenje ili, još bolje, istraživanje obale brodom.

  • Stanići – Samo je jedna stvar koju trebate znati o glavnoj plaži Stanića – Velikoj luci – najljepši zalazak sunca u Hrvatskoj. Zbog svog jedinstvenog položaja, sunce na plaži Stanići tijekom ljeta sjaji dugo nakon 20 sati, pa ako ste ljubitelj dužeg boravka na plaži – ovo je pravo mjesto za vas.
  • Lokva – Smještene odmah ispod ceste D-8, plaže Lokva Rogoznice među najpristupačnijim su na Omiškoj rivijeri. Sve što trebate učiniti je voziti se i odabrati mjesto ravno s ceste. Ponekad će to biti ugodna mala plaža koju ćete podijeliti s drugima, ali pravi zgoditak je pronalazak skrivene uvale u kojoj možete uživati ​​u moru i suncu u potpunoj privatnosti.
  •  Medići – U Medićima ćete pronaći jednu od najpopularnijih plaža na tom području koja privlači puno mještana. A tko bolje zna gdje su najbolje plaže od mještana? Veliki parking nalazi se iznad plaže, pa je lako dostupna automobilom, iako bi pronalazak parkirnog mjesta mogao biti težak, posebno vikendom.
  • Mimice – Najpoznatije plaže Mimica, podjednako omiljene među domaćima i turistima su Juto i Kutleša.

  • Marušići – Ako želite provesti miran dan u tihom okruženju, ne možete pogriješiti ako posjetite Marušiće koji su poznati po prekrasnim šljunčanim plažama, borovoj šumi koja seže sve do mora i prirodnom izvoru kojeg su stoljećima koristili lokalni seljaci.
  • Pisak – najudaljenije obalno naselje na Rivijeri je Pisak, a mnogi kažu da jednostavno nigdje ne možete uživati u tolikoj čistoći mora kao ovdje. U Pisku se nalazi mala luka i, ako budete imali sreće, mogli biste sresti lokalne ribare dok u luci prazne svoje mreže (pa možda čak i kupiti ribu 😉). U blizini Piska nalazi se i uvala Vruja, po mnogima – jedno od najboljih mjesta u Hrvatskoj za ronjenje. Kao što je često slučaj s doista jedinstvenim mjestima, Vruja nije lako dostupna, stoga budite spremni za pješačenje ukoliko stižete tamo automobilom. Još jednom, toplo preporučamo da posjetite Vruju brodom, jer ćete na svom putovanju do tamo istražiti cijelu obalu Omiške rivijere.

Fotogalerija: