20 besplatnih atrakcija u Londonu


Planirate put u London a kratki ste sa budžetom? Nema veze! London je grad sa najviše besplatnih atrakcija. Muzeji, galerije, palače, parkovi, sigurno ćete naći nešto za sebe i sve to besplatno. Predstavljamo vam 20 najpoznatijih i najzanimljivijih besplatnih atrakcija u Londonu!

Natural History MuseumNatural History Museum

Prirodoslovni muzej u Londonu čuva zbirku od oko 70 milijuna izložaka u pet glavnih zbirki: botanika, entomologija, mineralogija, palentologija i zoologija. Po mnogima, ovo je najveća prirodoslovna zbirka u svijetu. Muzej je otvoren svaki dan od 10-17 sati.

Science Museum

Znanstveno-tehnički muzej nalazi se odmah pokraj prirodoslovnog muzeja. Ima zbirku sa više od 300 000 eksponata koji su podijeljeni po različitim temama kao što su povijest poljoprivrede, povijest avijacije, medicina, matematika, računalstvo, automobilski i željznički prijevoz, zrakoplovstvo, svemir i još mnogo toga zanimljivog. Muzej je otvoren svaki dan od 10-17 sati, za vrijeme školskih praznika do 19 sati.

British Museum

British museum

Britanski muzej jedan je od najznačajnijih muzeja na svijetu i sadrži kolekcije povijesti i kulture čovječanstva. Zbirka od oko 7 milijuna eksponata sa svih kontinenata, među najvećima je i najsveobuhvatnijima u svijetu. Muzej je otvoren svaki dan od 10-17:30 sati a u petak do 20:30 sati.

Houses of Parliament (Westminster Palace)

Domovi parlamenta ili Westminsterska palača je mjesto zasjedanja oba Doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, Gornji dom ili Dom lordova (House of Lords) i Donji dom ili Dom pučana (House of Commons). Wesminstersku palaču možete razgledati uz nadoplatu, ono što je besplatno je prisustvovanje zasjedanjima parlamenta.

Trafalgar Square

National Gallery

Nacionalna galerija je muzej umjetnosti koji se nalazi na Trafalgar Squareu. U galeriji možete vidjeti nacionalnu zbirku zapadnoeuropskog slikarstva od 13.–19.st. Galerija je otvorena svaki dan od 10-18 sati a u petak do 21 sat.

Museum of London

Želite li malo više saznati o bogatoj povijesti Londona i vidjeti dijelove grada koji danas više ne postoje onda je ovo muzej koji ne smijete propustiti. Ukratko, u muzeju možete vidjeti razvoj grada od prapovijesti pa sve do danas. Muzej je otvoren svaki dan od 10-17 sati.

Pogled na Maritime Museum i Queen’s HouseQueen’s House 

Queen’s House je nekadašnja kraljevska rezidencija u Greenwichu. U muzeju možete saznati cijelu povijest palače, ali i povijest pomorstva, kao i najveće britnaske škole pomorstva i navigacije, muzej sadrži i bogatu kolekciju slika. Muzej je otvoren svaki dan od 10-17 sati

National Maritime Museum 

Pomorski muzej nalazi se odmah do Queen’s House, i jedan je od najvećih muzeja takve vrste u svijetu. Muzej je fokusiran na britansku morsku prošlost. Muzej je otvoreni svaki dan od 10-17 sati.

Tate Modern

Moderni dio Tate kvarteta smješten je na rijeci Temzi. Neke izložbe se naplaćuju, ali zato možete uživati u razgledavanju besplatnih izložbi koje čine oko 60,000 radova Poloka, Vorhola, Rodina, Matizea. Muzej je otvoren svaki dan od 10-17 sati a petkom do 22 sata.

Tate Britain

Stariji dio Tate kvarteta gdje je pažnja usmjerena na britanska remek djela od 16. do 20. stoljeća. Možete se prijaviti za tematske ture i priče o slikarima i njihovim djelima, i to sve, naravno, potpuno besplatno. Muzej je otvoren svaki dan od 10-17 sati a petkom do 22 sata.

Fan ste filma Da Vinci kod, onda morate posjetiti ovu crkvu, s obzirom da se glavna scena odigrava upravo u njoj. To je nevjerovatno mjesto koje su sagradili vitezovi templari, sa mnoštvom zelenila koje prkosi sivim gradskim zgradama.

Victoria and Albert Museum

Najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna sa 4,5 milijuna eksponata. Potrebno je izdvojiti dovoljno vremena za posjet, jer je muzej ogroman. Muzej je otvoren od 10-17 sati, a petkom do 22 sata.

Museum of Childhood

Muzej djetinjstva dio je Viktorija i Albert muzeja. U muzeju možete naći sve što ima veze sa djetinjstvom, od lutaka, medvjedića i autića do raznih društvenih igara Muzej je otvoren od 10-18 sati.

British Film Institute’s Mediatheque

Britanski filmski institut je dobrotvorna organizacija osnovana od strane kraljevske povelje sa ciljem poticanja razvoju umjetnosti filma, televizije i pokretne slike po cijeloj Velikoj Britaniji. Institut ima 4 kina koja se naplaćuju i zabavni dio Mediatheque gdje možete filmove gledati besplatno.

 

Bank of England Museum

Muzej Engleske banke sadrži veliku kolekciju zlatnih poluga, kovanica, novčanica, ali i razne knjige i dokumente i to od 17. stoljeća pa sve do danas. Muzej je otvoren od ponedjeljka do petka od 10-17 sati.

 

The British Postal Museum & Archive

Kako bi istražili povijest pošte preporučamo da posjetite Britanski poštanski muzej i arhivu. Saznajte sve o poštanskim markama, pismima, telegrafima, pogledajte kako su nekada pisma putovala, kako su izgledali poštanski uredi a kako poštanski sandučići. Muzej radi od ponedjeljka do petka od 10-17 sati, a četvrtkom do 19 sati.

Imperial War Museum

Otkrijte priče onih koji su preživjeli, borili se i umrli u sukobima od Prvog svjetskog rata pa sve do danas. Imperial War muzej je zapravo grupa koja se sastoji od: IWM London, IWM Duxford, IWM North, Churchill War Rooms i brod HMS Belfast, od čega je besplatan IWM London.

Royal AirForce Museum

Zabavan i edukativan muzej o zrakoplovstvu, sadrži veliku kolekciju raznih vrsta aviona, 3D kino, light show i sve to besplatno. Muzej se satoji od nekoliko dvorana: Milestones of flight, Historic hangars, Bomber hall, Grahame White factory, Battle of Britain hall, Aeronauts interactive center. Muzej je otvoren svaki dan od 10-18 sati, s time da se neki djelovi muzeja zatvaraju ranije.

Grant Museum od Zoology

Muzej zoologije jedini je preostali sveučilišni muzej u Londonu. U muzeju se nalazi oko 67 000 primjeraka koji obuhvaćaju cijelo životinjsko carstvo. Muzej je otvoren od ponedjeljka do petka od 13-17 sati.

Diana's Memorial Fontaine u Hyde parkuNa kraju bi samo htjeli spomenuti da u Londonu možete besplatno uživati i u mnogobrojnim prekrasnim parkovima, kao što to britanci rade, neki od parkova su:

  • Hyde park
  • Greenwich park
  • Kensington park
  • Regent’s park
  • Richmond park
  • Victoria park
  • St. James park