19 tjednih letova između Londona i Zagreba


Tri avioprijevoznika, Ryanair, British Airways i Croatia Airlines, u ovogodišnjem ljetnom redu letenja ponudit će ukupno 19 tjednih letova između Londona i Zagreba, u prodaji je na navedenim linijama gotovo 190 tisuća sjedala.

Piše: croatianaviation

British Airways, Croatia Airlines i Ryanair i u ljetnom redu letenja (od kraja ožujka do kraja listopada 2024.) nastavljaju prometovati na svojim redovnim linijama između Zagreba i Londona. Dok Croatia Airlines i British Airways prometuju između Zagreba i Zračne luke Heathrow, Ryanair polijeće i slijeće s udaljenijeg Stansteda.

Sva tri spomenuta prijevoznika definirala su svoj ljetni red letenja između dva spomenuta grada, što je odlična prilika za svojevrsni prikaz odnosa snaga na istima.

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik, Croatia Airlines, nastavit će prometovati između Zagreba i Londona s tri tjedna leta (ponedjeljkom, srijedom i petkom) kroz cijeli ljetni red letenja, kao što to čini i u zimskim mjesecima.

Jedan od tri tjedna leta najavljen je sa zrakoplovima tipa A320, dok su ostala dva planirana sa zrakoplovom A319. Croatia Airlines će između Londona i Zagreba u razdoblju od kraja ožujka do kraja listopada ponuditi nešto više od 29 tisuća sjedala.

British Airways se nije (i još neće) vratiti na razinu letova koje je imao prije izbijanja globalne pandemije. Podsjećamo, tada je ovaj avioprijevoznik između Londona i Zagreba prometovao između 11 i 13 puta tjedno, no u ljeto ove godine prijevoznik će imati znatno manje letova u odnosu na pretpandemijsko razdoblje.

Prijevoznik će između Zagreba i Londona prometovati svakodnevno, izuzev lipnja i prve polovice srpnja kada je najavljeno 6 letova tjedno. Na letovima su uglavnom planirani zrakoplovi tipa A319, dok se jedna do dvije rotacije u tjednu planiraju obaviti s većim zrakoplovima tipa A320.

S obzirom na broj tjednih letova te planirani kapacitet, britanski će nacionalni avioprijevoznik ovog ljeta između dva grada ponuditi gotovo 61 tisuću sjedala.

Ryanair će na proljeće povećati broj tjednih rotacija između Stansteda i Zagreba. Umjesto ranije planiranih 7 letova tjedno, prijevoznik će između dva grada prometovati 9 puta tjedno, u prodaji su dva dnevna leta srijedom i nedjeljom. Ryanair će između Londona i Zagreba prometovati sa zrakoplovima Laude tipa A320 kapaciteta 180 sjedala.

S devet letova tjedno u razdoblju od kraja ožujka do kraja listopada Ryanair će između Londona i Zagreba u ovogodišnjem ljetnom redu letenja ponuditi više od 98 tisuća sjedala, daleko više od ranije spomenutih avioprijevoznika, čime ima udio od čak 52% ukupnih sjedala između Londona i Zagreba.

Usprkos činjenici da prometuje prema udaljenom Stanstedu s kojeg je gotovo nemoguće ostvariti konekcije na druge letove, ova je linija zasigurno privlačna brojnim turistima, dijaspori i point to point putnicima, osobito u slučajevima povoljnijih cijena. Također, treba spomenuti kako British Airways i Croatia Airlines zajedno nude manje sjedala prema Heathrowu u odnosu na kapacitet Ryanaira prema Stanstedu, no 19 tjednih direktnih letova prema Londonu svakako bi trebalo zadovoljiti potražnju između dva grada.