Tajlandska vlada zabranila noćenja na otočju Similan


Masovni turizam uništio i otočje Similan

Zbog ekoloških problema uzrokovanih masovnim turizmom, Tajlandska vlada je zabranila noćenja na Similanskim otocima u Tajlandu. Zabranjena su sva noćenja osim onih koje pokrivaju licencirane ronilačke tvrtke.

Od 1. siječnja broj dnevnih posjetitelja će biti ograničen na 3325, a brodovi s kapacitetom više od 100 ljudi će biti zabranjeni. 

50 milja sjeverozapadno od Phuketa ovaj prekrasan arhipelag nalazi se u zaštićenom Mu Koh nacionalnom parku i trenutno prima više od 5.000 turista dnevno, koji se kupaju na plažama i uživaju usred živopisnih koraljnih grebena.

Posljednjih godina ovo otočje je postalo žrtva vlastite popularnosti i njezino nekad netaknuto morsko okruženje je počelo pokazivati znakove degradacije.

Tajlandske vlasti se u zadnje vrijeme bore kako bi degradirane eko sustave vratile u normalu pa je tako poznata plaža Maya Bay zatvorena do daljnjega. Kada se Maya Bay ponovo otvori, dužnosnici Tajlandske vlade provodit će kontrolu dnevne kvote od 2.000 posjetitelja na otok, uz druge potrebne mjere za očuvanje ekosustava otoka.