Najava: Jedrilicom oko svijeta – Primošten


Četvrtak 15/3/2018 u 18:00, Knjižnica dr. Ante Starčević 1912 – Primošten vas poziva na ciklus putopisnih tribina Četvrtkom oko svijeta 

Diplomirani inženjer strojarstva iz Zagreba i jedan od najuspješnijih trenera sportskog plesa u Hrvatskoj, Nenad Vlahović je tek drugi Hrvat nakon poznatog moreplovca-književnika Jože Horvata koji je uspio sportsko-rekreacijskom jedrilicom oploviti svijet, i to bez ikakvog nautičkog predznanja i često sam, bez posade. Svoj brod je sam gradio 10 godina, a njegovo putovanje oko svijeta je trajalo 2 godine, 8 mjeseci, 5 dana i 2 sata.

Posjetio je 30 zemalja i preplovio 26.000 nautičkih milja, a doživio je sve što bi se i moglo zamisliti na ovakvom putu: jedrio oceanima i najopasnijim svjetskim morima, preživio oluje, susretao gusare i narkodilere, morske pse, jaguara u džungli Orinoca, krokodile, komodske zmajeve, ali je također i neizmjerno uživao u prekrasnoj prirodi i druženju s divnim ljudima – na Fidžiju je čak održao školu plesa. Svoje doživljaje je opisao u knjizi „Zov dalekih obala – Jedrilicom oko svijeta“.

Na put oko svijeta će vas svojim fotografijama, glazbom i pustolovinama svaki mjesec povesti netko od poznatih hrvatskih putopisaca i avanturista koga u knjižnici ugošćuje Kristijan Perković, i sam ‘bjelosvjetska lutalica’, odnedavno s pretežitim boravištem u Primoštenu. Kristijan je po zvanju dipl. ing. elektrotehnike, a završio je i studij portugalskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Utemeljitelj je i predsjednik Hrvatsko-brazilskog društva (registriranog 2000. godine). Na pitanje zašto se odlučio na organizaciju ciklusa putopisnih tribina odgovara: “Ohrabrio me je uspjeh Brazilskog festivala kojega smo u Primoštenu organizirali u veljači. Pokušavam pokrenuti ove naše Dalmatince, probuditi ih iz zimskog sna u koji malo mjesto poput Primoštena utone čim prođe turistička sezona. Smatram da ćemo svi skupa lakše krenuti naprijed kad počnemo razmišljati malo šire, a oči najbolje otvara upoznavanje svijeta oko nas. Ovakve tribine su prilika da na zabavan način nešto naučimo iz bogatog životnog iskustva naših svjetskih putnika.”

Nakon tribine slijedi neformalno druženje s predavačima uz degustaciju nacionalnih jela i/ili pića te zemlje. Ulaz je besplatan.