Zračna luka Franjo Tuđman u problemima: kreće remont piste


Prije točno godinu dana, rano ujutro s radom je krenuo novi terminal zračne luke Franjo Tuđman. No, godina je prošla i uz brojne porođajne muke. A iduća dva mjeseca pista će noću, kad završi promet – biti zatvorena zbog popravka

Kad zadnji avion u danu sleti u Zagreb, mjesto na pisti cijele noći prepustit će radnicima i strojevima! I tako od 4. travnja pa sve do lipnja. 

“Radi se otklanjanje oštećenja, znači jedna generalna rekonstrukcija uzletno sletne staze je bila 2010. godine i ovo su oštećenja koja su nastala na tom dijelu betonskom i koja će se otkloniti u garantnom roku”, otkrila je Lidia Capković Martinek, glasnogovornica Međunarodne zračne luke Zagreb.

U Croatia Airlinesu vjeruju da to neće utjecati na putnike. No ako let zakasni, moguće da zbog radova neće moći sletjeti u Zagreb. 

“Možemo očekivati da ćemo imati problema s 10-ak posto letova, međutim u cilju prevencije problema razgovarali smo i dogovorili sa zračnom lukom Pula, koja je najoptimalnija alternativna destinacija – da ćemo sa njima iskordinirat aktivnosti”, kazao je Krešimir Vlašić, izvršni direktor za operativno poslovanje Croatia Airlines.

Video:


Pa bi se putnici tada autobusima prevozili u Zagreb. Ministar je s radovima upoznat.

“Postoji naredba ministra koja, je li – koju svake godine ministar donosi da zračna luka Franjo Tuđman bude otvorena 24 sata, tako da to moramo najprije pogledat i vidjet”, rekao je ministar prometa Oleg Butković. 

A baš danas u Zračnoj luci – svečano, jer slave 1. rođendan novog terminala… Godina je prošla uz porođajne muke, objašnjava nam analitičar Alen Šćurić pa nabraja – tek se proširuje parking za rent a car, nedostaje vip loža, prostor za pušenje… Podsjeća – u lipnja je avion Croatie morao umjesto u Zagreb, sletjeti u Rim i nabraja dalje: 

“Imali smo onaj upad Ubera, upad onog putnika na stajanku, to se nije ponavljalo. U oba dva puta su putnici krivi, ali pitanje je što je osiguranje radilo. No to se nije ponavljalo i takvih više situacija nema. Bilo je i ono zabijanje vozila u aviona, ali čujte to se događa i u drugim zračnim lukama… Evo i na tome su poradili pa vjerojatno i toga više neće biti”, kaže Šćurić. 

Istovremeno, 2017. u Zagrebu je završena s rekordnim prometom, više od tri milijuna putnika!

U zračnoj su luci godinom zadovoljni… 

“Svakako je na određen način obilježila 2017. godinu dolazak najveće svjetske zrakoplovne kompanije Emirates! A imamo sjajne najave i za 2018. godinu”, zaključila je glasnogovornica Capković Martinek. 

Očekuje se daljnji rast putnika, ali i nove linije, nove destinacije!