Zračna luka Liszt Ferenc (Ferihegy) – BUDIMPEŠTA


Ferihegy je najveća zračna luka u Mađarskoj, a nalazi se 16 km jugoistočno od centra grada Budimpešte. Od 25.3.2011 službeno ime zračne luke je zračna luka Liszt Ferenc, a dobila je ime po poznatom pianistu i skladatelju Liszt Ferencu povodom 200. obljetnice njegovog rođenja. Godišnje zračnom lukom prođe između 8 do 9 miljuna putnika.

OSNOVNI PODACI

Adresa: Budapest Airport Zrt. 1185 Budapest, BUD Nemzetközi Repülőtér

Web adresa: www.bud.hu

Oznaka: BUD

Piste: Pista1 dužine 3010m i Pista2 dužine 3707m

Zrakoplovni prijevoznici: Aegean,  Aer Lingus, Aeroflot, Aerosvit, airBaltic, Air France,Air Berlin, Air Malta, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Brussel airlines,  Czech Airlines,  Easyjet, EL AL Israel Airlines, Finnair, Germanwings, Hainan Airlines, jet2.com, KLM Royal Dutch Airlines, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Moldavian Airlines, Norwegian Air Shuttle,OLT Express, Qatar Airways, Ryanair, Swiss International Air Lines,Sky work,  TAP Portugal, Tarom Romanian Air Transport, Turkish Airlines, Wizz Air

TERMINALI

Zračna luka u Budimpešti sastoji se od 2 terminala T1 i T2. Terminal T2 se sastoji još od 3 terminala 2A, 2B i novoizgrađenog Skycourt terminala.

Terminal T1 – otvoren 1950. a rekonstruiran 2005. godine, koriste ga low cost kompanije – TRENUTNO ZATVOREN

Terminal 2A – otvoren 1985. godine, služi svim Shengen destinacijama

Terminal 2B – otvoren 1998. godine, služi svim neshengen destinacijama

Skycourt terminal – najnoviji je terminal, otvoren 2011. godine, nalazi se između 2A i 2B terminala. Sigurnosne provjere su sada preseljene ovdje. Sa otvaranjem ovog terminala Zračna luka Budimpešta je sposobna primiti 15 miljuna putnika godišnje.

STATISTIKA

Kao što se vidi u tablicama ispod, broj putnika varira po mjesecima i terminalima ali je uglavnom u porastu. Aerodrom je prilično prometan pogotovo ljeti kada broj putnika mjesečno bude i preko 700 000.

KAKO DO ZRAČNE LUKE

Iz Zagreba vlakom do Budimpešte – najjeftinija opcija koristeći javni prijevoz, cijena povratne karte je 220 kn, a vožnja traje oko 6 sati

Kako iz centra grada do zračne luke i obrnuto:

 • Željeznica
  • Terminal 1 – sa Keleti željzničkog kolodvora najbolje je sjesti u podzemnu željeznicu,  te se sa crvenom linijom voziti do Deak Ferenc Ter stanice, gdje se presjeda na plavu liniju kojom se treba voziti do Nyugat stanice, tu se presjeda na vlak koji vozi svakih 20 min do Terminala 1
  • Terminal 2 – sa Keleti željzničkog kolodvora najbolje je sjesti u podzemnu željeznicu,  te se sa crvenom linijom voziti do Deak Ferenc Ter stanice, gdje se presjeda na liniju za Kobanya Kispest (zadnja stanica na liniji), u Kobanyi ima bus (Bus 200E) koji vozi prema aerodromu, te obilazi oba terminala
 • Taxi – uvijek možete koristiti i taxi usluge. Vožnja od jednog do drugog terminala iznosi 7€ dok ćete na relaciji centar-aerodrom ili obrnuto morati izdvojiti od 13-25€.
 • AirportShuttle – airportshuttle ili minibus koi vozi više osoba od aerodroma do mjesta gdje želite. Na svim terminalima nalaze se njihovi infopultovi gdje se mogu dobiti informacije, napraviti rezervacije ili kupiti karta. Vožnja između terminala iznosi 3€ po putniku, dok ćete na relaciji centar-aerodrom ili obrnuto morati izdvojiti 10-20€ po putniku.

Automobilom – Ukoliko se odlučite automobilom do aerodroma, vožnja autoputom od graničnog prijelaza Goričan do Budimpešte (cca 260km) traje oko 3 sata (ovisno o gužvama, koje su česte). Trošak za gorivo oko 30€ u jednom smjeru (ovisno o potrošnji vašeg automobila)  sa cestarinom (vinjeta za 10 dana). Vinjetu morate kupiti prije ulaska na autoput na benzinskoj postaji ili kućicama namjenjenim za prodaju vinjeta (kao što je slučaj kada prođete granični prijelaz Goričan).

Parkirališta:

Potrebno je obratiti pažnju na kojem parkingu ostavljate automobil jer ih ima nekoliko i na svakom su drugačije cijene. Ukoliko ostavljate automobil na aerodromu nekoliko dana morate tražiti tzv. long-stay car park, dobro proučite kartu gdje se koji parking nalazi, jer mađari na aerodromu slabo pričaju engleski i namučiti ćete se dok im objasnite što vas zanima.

           Terminal 1                                                                Terminal 2

Cijene parkiranja

Ukoliko svog limenog ljubimca ostavljate na parkingu nekoliko dana, cijene se kreću od 10€ za jedan dan do 50€ za 10 dana itd. Točnu cijenu, ovisno o broju dana možete izračunati i pomoću kalkulatora. Parking se plaća prije izlaska na automatu ali nije moguće plaćati eurima, tako da  sa sobom ponesite mađarske forinte.

Privatni parking

Nedaleko od aerodroma nalaze se i dva privatna čuvana parkinga Hispania i Park&Fly. Oba parkinga nude rezervaciju putem telefona ili interneta, te osiguravaju prijevoz od parkinga do aerodroma i obrnuto. Cijene i svi ostali detalji mogu se pronaći na njihovim web stranicama.

SADRŽAJI

U samoj zračnoj luci nalazi se mnoštvo sadržaja:

 • Restorani i barovi: azijski, talijanski, grčki, francuski, i naravno sa domaćom mađarskom hranom; tu su jos razni fast food restorani (Burger King, KFC…), te nekoliko različitih barova i kafića,
 • Banka, pošta, bankomat, mjenjačnica, rent-a-car, turističke agencije, pakiranje prtljage.
 • Suvenirnice sa tradicionalnim i modernim mađarskim suvenirima, dutty free shopovi i razni drugi dućani (Swarovski, Hugo Boss, Ralph Lauren…).
 • Osim čekaonica tu su još i konferencijska dvorana: The SkyCourt Conference Center,VIP saloni: Malev – business lounges, Celebi – patinum service, MasterCard lounge, Executive lounge.

OSOBNO MIŠLJENJE

Izgradnjom novog terminala ovaj aerodom postaje pravi aerodrom. Kako je check-in još uvijek smješten u starom djelu aerodroma, preporučam da obavite formalnosti koje morate prije leta i uputite se prema Skycourt terminalu. Tamo će vas dočekati mnoštvo kafića, dućana ali i udobna sjedala gdje se možete odmoriti do polijetanja aviona.

Aerodrom ima besplatan WiFi ali signal varira. Signal je najjači u prizemlju gdje su dolasci, a na prvom katu kod check-in ćete ga vjerojatno izgubiti. Skycourt terminal ima nekoliko različitih WiFi signala na koje se možete bez problema ”zakačiti”.

Preporuka je da ponesete forinte, za dućane, benzinske, vinjetu ili slične stvari za koje znate da ćete koristiti jer ukoliko plaćate eurima naplaćuju i po nekoliko eura više.

Jeste li već letjeli preko zračne luke Liszt Ferenc u Budimpešti? Kakvi su dojmovi?