Zbog koronavirusa napravljen najduži putnički let u povijesti


Avionskiu industriju snažno je pogodila pandemija koronavirusa, a putnici širom svijeta bave se otkazanim letovima i zabranama putovanja dok se pokušavaju vratiti kućama.

U cijeloj toj zbrci, kao nuspojava stvoren je novi svjetski zrakoplovni rekord.

Francuska aviokompanija Air Tahiti Nui 14. ožujka preletjela je najduži redoviti putnički let ikada, prešavši 15.715 kilometara oko planeta od Papeete na Tahitiju, u Francuskoj Polineziji, do pariškog aerodroma Charles de Gaulle.

Ova prekretnica u zrakoplovstvu izravna je posljedica ograničenja putovanja u SAD izazvanog koronavirusom, piše CNN.

Ova ruta uključuje predviđeno presjedanje u Los Angelesu (LAX). Kada se avion zaustavi u SAD-u, svi ga putnici moraju napustiti i proći kroz carinu i graničnu kontrolu SAD-a prije nego što im bude dopušteno nastaviti sljedeću etapu puta.

Trenutačna ograničenja napravila su ovaj dio putovanja neodrživim pa je umjesto toga, let TN064 nastavio prema cilju, pošavši u 15 sati po lokalnom vremenu s aerodroma Papeete i stigavši u Pariz 15. ožujka u 15:30 po lokalnom vremenu.

Iznimna situacija

“Ovaj je let izveden iznimno i u okviru ograničenja koje su američke vlasti nametnule u jeku epidemije Covid-19”, rekao je u izjavi za CNN Travel glasnogovornik tvrtke Air Tahiti Nui.

Let, koji je trajao nešto manje od 16 sati, postao je najduži komercijalni let na svijetu ako se mjeri prijeđena udaljenost. Nadmašio je prethodni rekord Singapore Airlinesa, koji nudi linijski prijevoz putnika između Singapura i Newarka dug 15.343 kilometra.

Australski avioprijevoznik Qantas postavio je drugačiji rekord za najduži let krajem 2019. Eksperimentalni test let Project Sunrise letio je non-stop između Londona i Sydneya 19 sati i 19 minuta i prešao oko 17.799 kilometara. Budući da u avionu nije bilo putnika koji plaćaju kartu, to se ne računa kao redoviti prijevoz.

TN064 je i najduži formalno lokalni let na svijetu jer je putovao između Francuske Polinezije i kopnene Francuske.

Tvrtka Air Tahiti Nui dala je za CNN Travel izjavu da je avion letio s “pojačanom posadom” od četiri pilota koji su upravljali “avionom sljedeće generacije” Boeinga 787-9, dvomotornim Dreamlinerom.

Avion navodno nije bio ni blizu pun, što je značilo da je mogao nastaviti put bez dolijevanja goriva.

Jednokratni rekorder

Iz tvrtke Air Tahiti Nui kažu da je riječ o “iznimnom letu, obavljenom u posebnom kontekstu” i dodaju da to pokazuje njihovu opredijeljenost da zadrži tranzitne veze između Francuske i prekomorskog područja.

“Nije suđeno da let bude nastavljen”, dodaje glasnogovornik.

Tako će i biti, neko vrijeme.

Od vikenda, aviokompanija zamjenjuje uobičajeno presjedanje u Los Angelesu spuštanjem u Vancouver, u Kanadi ili u Pointe a Pitre, u Grande-Terre na otoku Guadeloupe – iako je kanadska opcija sada isključena jer je i ova sjevernoamerička zemlja uvela zabranu putovanja od 16. ožujka.

Izvor: Index.hr