Za ulaz u Tajland će se plaćati turistička taksa


Od sljedeće godine, stranci koji ulaze u Tajland avionom morat će platiti “ulaznu naknadu” od 300 bahta (8€). “Turistički porez” prvotno je trebao biti uveden početkom ove godine, ali je njegova provedba bila odgođena. 

Naknada će biti uvedena “sljedeće godine” – vjerojatno 1. siječnja 2023. – prema tajlandskom ministru turizma Phiphatu Ratchakitprakarnu.

Stranci koji lete u Tajland dužni su platiti ulaznu pristojbu, bez obzira na njihov status vize. Svi stranci koji su u Kraljevini Tajland kraće od 24 sata bit će oslobođeni plaćanja pristojbe, priopćilo je ministarstvo. Naknada će iznositi 300 bahta (8€).

Nositelji tajlandske putovnice i državljani Tajlanda bit će oslobođeni turističke pristojbe. Boravišne pristojbe najvjerojatnije će biti oslobođeni i stranci s radnom dozvolom, strani diplomati i dojenčad do 2 godine, iako to ministarstvo tek treba potvrditi.

Ministarstvo turizma još uvijek odlučuje hoće li se naknada primjenjivati ​​na strance koji u Tajland ulaze kopnom i morem.

Kako Tajland namjerava iskoristiti prikupljenu “turističku taksu” ostaje pomalo tajna. U Ministarstvu turizma kažu da će se porez potrošiti na razvoj turističkih sadržaja. Međutim, ministarstvo je također reklo da će porez djelovati kao osiguranje od nezgode za turiste koji upadnu u nevolje tijekom boravka – ali točni detalji o tome koje su vrste incidenata osigurane ili kako polica osiguranja funkcionira još nisu objavljeni.

Naknada je u pripremi od 2020. godine, no ideja je naišla na određeni otpor nekih strana, što bi mogao biti još jedan razlog njezine odgođene provedbe.