ZA RAZLIKU OD NAS – TURCI U TURIZMU KORISTE GOTOVO ISKLJUČIVO DOMAĆE PROIZVODE


S približavanjem špice turističke sezone volimo oslušnuti kako nam stoji konkurencija. Turska je jedna od tih zemalja. Prošle godine posjetilo ju je 37 milijuna turista, a samo je pokrajina Antalya od turizma zaradila 16 milijarda eura…

Turistička sezona u turskoj Antalyji nije najbolje počela. Osjeti se to i u ljetovalištu Belek, regionalnom top-odredištu već nekoliko godina. U moru, suncu i luksuzu hotela uživa 11% manje turista nego u svibnju 2014., a najdrastičniji je pad broja ruskih gostiju.

“Ova je godina posebno teška za Rusiju i to je utjecalo na dolazak ruskih gostiju. Nadamo se da će vrijednost rublja porasti i da će sredinom ljeta doći više ruskih turista”, smatra Cunayet Kuru, glavni menadžer hotela Rixos Premium.

Čak 47 luksuznih hotelskih kompleksa, koji se mogu pohvaliti svjetskim standardima, smješteno je oko gradića Beleka s malim trgovačkim središtem. Belek ima samo 2.000 stanovnika, no godišnje ga posjeti 2 milijuna turista. Prošle je godine proglašen turskim turističkim modelom budućnosti.

Velik dio turističkog kolača Belek ubire zahvaljujući golfskom turizmu. Dobio je titulu najbolje europske destinacije za golf. Petnaest terena godišnje posjeti 220.000 golfera. Najviše je Nijemaca, zatim Skandinavaca te gostiju iz ostalih bogatih europskih zemalja. Belek je jedinstveno mjesto za golf, s mnogo prednosti. Samo je 45 minuta udaljen od zračne luke, a svi hoteli i golfski tereni kompaktna su cjelina. Smješteni su jedan do drugoga i međusobno su povezani, rekao je Kurtulus Gulsen, predstavnik Globalne golferske organizacije.

Turizam čini 12% turskog BDP-a i blisko je povezan s drugim gospodarskim granama. Gotovo da i nema uvoznu komponentu – koristi se uglavnom domaćim proizvodima. S turizmom je, izravno ili neizravno, povezano 2,5 milijuna radnih mjesta.

“Od 95, pa čak i 97% proizvoda koje upotrebljavamo proizveli su naših ljudi. Od rajčice, paprike i peršina do sira i svega što treba hotelima. Ostalih 3% uglavnom su uvozni sirevi i vina. Čak 54 različita sektora žive od turizma”, rekao je Ibrahim Acar, direktor ureda Ministarstva kulture i turizma.

Stoga nije čudno što je u tim sektorima više zaposlenih nego, primjerice, u automobilskoj, kemijskoj, financijskoj i rudarskoj industriji. PDV u turizmu je 8%, a država investitorima nudi koncesije na zemljište na 49 godina, osigurava infrastrukturu i 25% jeftiniju struju. A ako je vjerovati najavama, uskoro će na sebe preuzeti obvezu plaćanja doprinosa za 300.000 turističkih radnika u Antalyji izvan sezone, kada ne rade, piše HRT.

Pročitajte također – Turski turizam i što bi mogli naučiti od njih

Izvor: PoslovniPuls