Wadi Rum – O divna, predivna pustinjo!


Putovanje u Jordan je trajalo 8 dana. Mogao bi pisati danima o ovome putovanju koliko je bilo predivno i puno detalja. Putovanje je bilo u 11 mjesecu 2019

Napisao: jacob_jay_m
Ovdje ću se osvrnuti na pustinju Wadi Rum.
Temperatura u pustinji 28 do 32 C preko dana, nakon 17h ugodnih 15C 🙂
 
Što reći i odakle početi…
Krenuo sam taxijem iz Aqabe do Wadi Rum pustinje. Po preporuci prijatelja (instagram: mojaputovanja) odabrao sam kamp QUIET VILLAGE CAMP. 
Po dogovoru sa beduinom Saleemom taxi me pokupio ispred hotela u dogovoreno vrijeme. Dakle, imate 3 opcije kako doći do Wadi Rum pustinje.
 
1. Autom- nije loša opcija ali ako se ne volite upuštati u prazne ali sigurne ceste onda zaobiđite ovaj dio.
2. Taxijem – ako stopiraš i cjenkaš se za cijenu proći ces ok ali najsigurnije je metoda preko Kampa tj. sve dogovoriti sa njima direktno.
3. Busom- imate javni prijevoz i turistički prijevoz. Busevi  voze svakih 1 do 2h ali ako nema putnika bus ne kreće. 
 
Dakle kad sve sažmemo najbolja opcija je SVE DOGOVORENO 🙂
 
Taxi je došao po mene oko 08:00 ujutro i krenuli smo na put dugačak cca 2 h vožnje. Priroda i sami put je očaravajući. Predivno.
Taxi me ostavlja na ulazu u Wadi Rum pustinju gdje me dočekao Saalem i njegov kolega. Dakle na ulazu vas dočekaju, utrpaju u đip i voze skroz do vašeg kampa. U pustinji imate mali milijun kampova. Od onih luxury do onih pravih pješčanih. 
 

Vozimo se nekih 20 min do kampa. Prvi dojam OMG pa ja sanjam! Odnose mi stvari do moje kućice i pokazuju gdje je šta. Imaš wc, tuš, blagavaonu, i pustinju,pustinju,pustinju…savršeno. Zvuk tišine i mira.  Da odmah napomenem, ljudi se boje, misleći da idu u pustinju da će ih izbosti 50 vrsta pčela, paukova, škorpiona itd..ne ne i ne! Wadi Rum pustinja je nešto drugačije, nešto nestvarno. 
 
U cijenu kampa koja košta 680kn 1 noć za 2 osobe sa uključenim doručkom i večerom uključene su  neograničene količine čaja, kave, vode i 5h jeep tura. Kućica ima 2 krevet, imate sijalicu i utičnice za puniti mob. Pravo mjesto za odmor. Wc se nalazi van kučice i jako je čisto i moderno. Nema poljskih toaleta, ne brinite. 
 
Odlazim na turu od 5h jeepom. Kupe me ispred kućice, sjedam na jeep i avantura kreće. Sa mnom je bio mladi par iz Kolumbije koji je tu bio na medenom mjesecu. Skompali smo se i naslikavali cijelo vrijeme i zezali. Super ekipa.  
 
 
Vozač je simpatičan i super lik. Stalno nudi orašaste plodove i vodu. Slobodno se poslužite iako sam ja ponio 4 litre vode jer mene je teško napojiti hahahah.
 
Krećemo na turu koja je nešto nestvarno i jedva čekam opet. Da, Wadi Rum je nešto zbog čega ću se definitivno vratiti u Jordan.   Nakon zalaska sunca vraćamo se u kamp. Večera je napravljena, ispečena, skuhana u pijesku. Divno. U kampu je bilo cca 20 ljudi. Svi se upoznajemo i nakon večere gledamo u zvjezdano nebo i slušamo tradicionalnu beduinsku muziku uživo, uz čaj i kavu na beduinskom tepihu. Kažem vam, predivno.
 
Drugo jutro budimo se rano oko 04:45 da bi vidjeli izlazak sunca i jahali deve. Ja nisam išao na deve jer me to ne zanima. Volim previše životinje. Deve su jako slatke i druželjubive. Vole se slikati i drugačije su od svih deva koje sam vidio na putovanjima.  
 
Wadi Rum. Sve što riječima opisati ne možeš. 
 
Šta da vam još kažem? Najbolje pogledajte slike na mom instagram profilu i story naglaske   ili posjetite youtube kanal imena : Jedva čekam! i uživajte u Vlogovima s putovanja. 
 
Fotogalerija: