Vrata pakla u Turkmenistanu


Kad stigne sudnji dan i zli moraju u pakao, znate li gdje ulaze? U – Turkmenistanu! Upoznajte prirodni fenomen koji u ovoj srednjoazijskoj zemlji gori već 50 godina i privlači turiste sa svih krajeva svijeta. Upoznajte – Vrata pakla.

 

Iako se spominju vrata, kroz ova ne možete ući ni izaći tako lako. Svojevrsni «ulaz u pakao» nalazi se u blizini gradića Darvaza (Derweze) poznatog po velikim nalazištima plina. Za tim su se nalazištima sedamdesetih godina povodili i sovjetski geolozi te su pri bušenju plinskih bušotina naišli na pećinu koju su isprva smatrali malom, no kasnije se otkrilo da je ona toliko velika za je za vrijeme bušenje cijeli kamp s geološkom opremom propao u nju. Nitko od prisutnih nije se usudio uputiti u njezino istraživanje jer je bila ispunjena plinom pa su je jednostavno – zapalili. Od tog se dana broji već skoro pet desetljeća, a vatra neprestano gori pa su je lokalni ljudi nazvali vratima pakla. Do danas se ne zna koliko je plina izgorjelo niti koliko ga još u pećini zapravo ima. No, sudeći po ovom dugom «stažu», vatra bi tako mogla gorjeti još neko duže vrijeme.

Plamen koji bez prestanka bukti u ovoj turkmenistanskoj pećini pravi je prirodni fenomen, no od njezina nastanka nitko se nije usudio ući u nju i bolje je proučiti pa ako ste odvažni i spremni na taj pothvat, uputite se u Aziju i uvjerite kako je to pred vratima koje ne vodi na neko lijepo, već vruće i nimalo ugodno mjesto. Ali pazite – «Tko uđe, nek’ se kani svake nade!». 

Zatrpavaju se ‘vrata pakla’?

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov naredio je svojoj vladi da pronađe način za gašenje plinskog kratera koji podsjeća na vrata pakla plamteći u pustinji Karakum posljednjih 50 godina.

Krater širok 60 metara rezultat je urušavanja tla tijekom istraživanja plina 1971. godine. Namjerno je zapaljen zbog straha da bi otrovni plin mogao ugroziti ljude i divlje životinje u tom području.

Međutim, turizam baš i ne cvjeta u Turkmenistanu, koji svake godine posjeti manje od 10.000 stranih gostiju.

To je možda i ključni razlog odluke nekonvencionalnog predsjednika Berdimuhamedova, osebujnog lidera diktatorskih sklonosti – koji repa, upravlja helikopterom, vozi se u trkaćim automobilima, voli pokazivati svoje vještine pucanja i slično – da ugasi plamen.

Tijekom online sastanka s vladom u petak, predsjednik je ustvrdio da zemlja gubi vrijedne prirodne resurse, koje bi inače mogla prodati u inozemstvo, a novac koristiti za poboljšanje dobrobiti građana Turkmenistana.

Zapaljeni plin je, kako je dodao, štetan i za ljude i okoliš.

Berdimuhamedov je naložio zamjeniku premijera zaduženom za industriju nafte i plina, da organizira razgovore sa znanstvenicima, uključujući i strane stručnjake, da se ustanovi kako se nositi s plamenom.

Međutim, još je nejasno hoće li se time napokon zatvoriti ‘vrata pakla’, budući da je predsjednik izdao sličnu naredbu 2010. godine, ali ona tada, kako navodi RT, nije mogla biti ispunjena piše jutarnji.hr