Vodič za putovanje na Bali


Silvia je napisala vrlo korisne informacije iz svojeg iskustva za putovanje na Bali

Napisala: Silvia Horvat

KADA IĆI: Između travnja i listopada. Srpanj i kolovoz su peak season (kad ima najviše turista i cijene su najviše), jednako kao i period oko Božića / nove godine. Između studenog i ožujka vlada kišna sezona, a zapadna obala otoka (Kuta, Seminyak, Canggu itd.) je od siječnja do ožujka izložena morskim strujama koje na nju donose naplavine smeća i plastike (tzv. trash season)
 
Plaža za vrijeme trash seasona. Između siječnja i ožujka cijeli zapadni dio obale je pod utjecajem morskih struja koje na obalu izbacuju smeće i naplavine u tolikoj mjeri da ih čiste bagerima
 
VIZA: za državljane RH nije potrebna
 
CIJEPLJENJE: nije obavezno
 
VALUTA: US dolari ili euri, svejedno – ionako ćete ih morati mijenjati u lokalnu valutu, indonezijske rupije. Pritom pazite da to radite u službenim mjenjačnicama jer će vas u neslužbenima vjerojatno pokušati prevariti prilikom brojanja novaca. Ako vam se tečaj čini predobar da bi bio istinit, radije zaobiđite.
 
KARTICE: prolaze, i za plaćanje u dućanima i za vađenje gotovine na bankomatima – samo unaprijed najavite u banci korištenje kartice u inozemstvu
 
JEZIK: svi pričaju ili makar nabadaju engleski, tako da sporazumijevanje nije problem
 

VAŽNO: BALI JE IZUZETNO TURISTIČKI NASTROJEN OTOK I KAO TAKAV IDEALNA DESTINACIJA ZA ONE KOJI SE PRVI PUT SPREMAJU NA SAMOSTALNO PUTOVANJE IZVAN EUROPE. Supermarketi, klinike, restorani svih svjetskih kuhinja i općenito sve što vam može zatrebati (i na što ste navikli u domaćem okruženju) se tamo može naći u svim turističkim hot spotovima pa nema razloga da se ne osjećate kao da ste doma – a sve za osjetno manje novaca.

KRETANJE PO OTOKU

ZA ODVAŽNE: skuter / motocikl. Zbog uskih cesta i velike koncentracije vozila na relativno maloj površini skuter je često najpraktičnije rješenje za izbjegavanje sveprisutnih gužvi po otoku. Za par eura po danu možete ga iznajmiti na doslovno svakom uglu, a nabasate li negdje putem na rijetke policijske patrole dovoljno je imati kacigu na glavi i pokazati internacionalnu vozačku dozvolu. Međutim, zbog gustog prometa i lokalnih skuteraša koji se na trenutke voze kao kamikaze potrebno je uložiti dodatan oprez i upregnuti sva čula jer nezgode nisu rijetkost.
 
ZA MANJE ODVAŽNE: Blue Bird taxi (jedini službeni – čuvajte se kopija) ili megapopularna ride sharing aplikacija GoJek pomoću koje možete za male iznose naručiti auto ili skuter koji će vas prevesti od točke A do točke B, a u oba slučaja vozaču možete platiti u gotovini prilikom iskrcaja.
 

ZA KOMOTNE: rent vozača na cijeli dan. Za iznos od kakvih 30-40 € po danu možete dobiti udoban klimatizirani automobil koji će vas razvoziti po željenim destinacijama unutar otoka – samo uzmite u obzir da će vam zbog gustoće prometa za prelazak 20-25 km trebati otprilike sat vremena.GDJE SE SMJESTITI

 
UNUTRAŠNJOST: mjesto Ubud je polazna točka za istraživanje unutrašnjosti otoka i samim time najlogičniji odabir za pozicioniranje. A smještaja je zaista puno – od hostela (koji koštaju svega par eura po noći) preko hotel(čić)a pa sve do luksuznih vila s infinity bazenima s kojih puca pogled na rižina polja. Budući da Bali objektivno spada u jednu od najpovoljnijih destinacija na kojima sam imala prilike boraviti, cijene smještaja su na momente smiješne, a vrhunski smještajni objekti se mogu naći po zaista prihvatljivim ciframa – ako se na vrijeme rezerviraju.
Najatraktivnije infinity bazene Balija nećete pronaći u centru Ubuda već izvan grada, na obroncima. U nekima od njih postoje dnevne propusnice za bazen za one kojima je preskupo izdvojiti parsto eura za noćenje, a možete naručiti i tzv. floating breakfast
 

OBALA: jugozapadni dio otoka (koji se proteže od mjesta Canggu do Kute) je najturističkiji i najglasniji dio otoka. S istočne strane se nalaze Nusa Dua i Benoa te Sanur odakle polaze gliseri za obližnji Nusa Penida. Ovaj dio obale je na glasu kao mirniji i više orijentiran prema resort turizmu te ostaje donekle pošteđen prilikom sezone smeća (između siječnja i ožujka)PLAŽE: Bali nije predominantno plažna destinacija, tako da ako pikirate tirkizne lagune, bijeli pijesak i palme koje se nadvijaju nad more, mašit ćete fudbal. Osim par svijetlih izuzetaka razbacanih po otoku (do nekih od kojih je ponešto problematično doći jer uključuju spuštanje niz litice i/ili mali milijun stepenica), vulkanske plaže Balija su široke, dugačke i zbog valova često naklonjenije surferima nego kupačima. S vedrije strane, one s jugozapadne (i.e. najturističkije) strane otoka su krcate beach barovima, tako da vam barem neće biti dosadno ako valovi budu preveliki za kupanje u moru.

Seminyak beach, jedna od popularnijih destinacija za smještaj na zapadnoj obali, odmah iznad Kute. Crvena zastava nije rijetkost, ali barem su surferi sretni 
 
U OKRUGU:
 
NUSA PENIDA – otočić istočno od Balija i jedna od vjerojatno instagramski najiskurvanijih lokacija u ovom dijelu svijeta. Za cijenu od cca 50-60 € možete uzeti jednodnevnu turu speedboatom koja će vas u ranim jutarnjim satima skupiti u smještaju i po dolasku na otok provesti kroz 3 najpoznatija photo spota (Kelingking – T-rex beach, Angel’s billabong, Broken beach) te potom ostaviti 2-3 sata na kupanju ili – opcionalno – ronjenju s ražama / snorkelingu. Zbog velike navale turista ova tura se mahom svodi na gužvanje u redu kako bi svi okinuli The Fotku, pa ako vam je do istraživanja otoka u miru i uživanja u prirodnim ljepotama, radije otiđite u vlastitom aranžmanu i prenoćite tamo.
3 najpoznatija photo spota na otoku Nusa Penida. I ovdje se čeka u redu za fotku

NUSA LEMBONGAN i NUSA CENINGAN – 2 mala otočića spojena mostom, pola sata gliserom od Balija
 
GILI ISLANDS – skupina otočića sjeveroistočno od Balija, pored otoka Lombok, cca 2.5 sata vožnje gliserom. Budući da na otocima nema automobila, najpraktičnije ih je istraživati biciklom.
 
BOROBUDUR I PRAMBANAN – vidi na kraju članka pod “ultimativni daytrip”

Da, dobro ste pročitale – nema menstruiranja u hramovima 🙂 s vedrije strane, ne bojite li se gnjeva balinežanskih božanstava, slobodno se švercajte – nije da će vam netko od nadležnih viriti u gaće 

INSTA BALI:

Bali je raj za naslikavanje, pa oni koji vole i vidjeti i biti viđeni će doći na svoje. U nastavku je popis nekih od najiskurvanijih lokacija za fotografiranje:
 
NUSA PENIDA: vidi odlomak iznad
 
LEMPUYANG TEMPLE (HEAVEN’S GATE): jedna od najprepoznatljivijih fotografija s Balija, nebeska vrata, zapravo je trik vještog fotografa koji za malu napojnicu podloži ogledalo pod mobitel kojim slika što rezulira iluzijom da se ispred vrata nalazi voda u kojoj se ocrtava vaš obris. Ova iluzija je poprimila tolike razmjere da se u hramu već prije izlaska sunca (čitaj: po mrklom mraku) formira red, a dođete li u random doba dana navodno se čeka i po 3 sata za fotografiranje. Na internetu ćete naći brojne reviewove razočaranih turista koji se osjećaju prevareno jer su očekivali jezero s pogledom na vulkan, a dočekalo ih je neugledno dvorište krcato turistima po kojem tumaraju kokoši i pokoji zalutali pas. Istini za volju, hram sam po sebi niti nije nešto posebno impresivan, a prvi je u nizu od 7 hramova koji čine najvažniji sakralni kompleks na Baliju, Pura Lempuyang Luhur. Za obilazak svih je potrebno otprilike 4 sata pješačenja na vrh planine Lempuyang, a lokalci će vam reći da se putem ne smijete žaliti kako vam je naporno jer u suprotnom nikad nećete stići na vrh.
Lempuyang temple i trik koji lokalci primjenjuju da fotografiraju vaš odraz u jezeru kojeg ustvari nema

HANDARA GATE: još jedna nebeska vrata i još jedna turistička foto-navlakuša. Ono što na prvu izgleda kao najveći split-gate otoka, ustvari je ulaz u Handara golf resort, koji je radi velikog interesa turista počeo naplaćivati 2 € dozvole za fotografiranje ispred. I ovdje se znaju formirati redovi, a za najbolje fotografije je (zbog položaja sunca i navale turista) optimalno doći ili ujutro ili kasnije popodne.
Ulaz u Handara golf resort i, pogodili ste, opet red za fotografiranje

WANAGIRI HIDDEN HILLS: popularan photo spot iznad vulkanskog jezera Buyan. Ljuljačka, par gnjezdašaca i još ponešto oku ugodno s jezerom u pozadini može biti vaše za otprilike 7 € po glavi.
 
BALI SWING: vjerojatno ne postoji turist koji se s Balija vratio bez prepoznatljive fotografije na ljuljački zavezanoj na palmu u pozadini koje su rižina polja. Najveća koncentracija takvih ljuljački se nalazi u adventure parku Bali Swing nedaleko od Ubuda, gdje ćete za cijenu ulaza od 35 USD dobiti kompletan paket koji uključuje ukupno 18 ljuljački (od kojih je najviša 78 metara), 9 gnijezda i još svašta nešta instagramabilno, te buffet ručak i pića. A ako vam nije do cjelodnevnog ljuljanja već samo jednokratnog iskustva i par fotki, isto možete dobiti na Tegalalang rižinim terasama (gdje je IMO još ljepša pozadina) za 5-10 €, zavisno o poziciji ljuljačke i vašoj sposobnosti cjenkanja.
Ljuljačka s IMO najboljim pogledom na polja nalazi se na južnom dijelu rižinih terasa Tegalalang. Od smrti francuskog turista 2018. sve ljuljačke na Baliju su opremljene zaštitnim pojasevima

VODOPADI: otok obiluje vodopadima koji su jedan impresivniji od drugog, a u nekima se moguće i kupati. Mahom su zavučeni u unutrašnjost te zbog cesta i prometa dosta vremena otpadne na put, a do nekih je potrebno odraditi i hike kroz countryside (što u konačnici često bude nagrađeno tako da budete sami na lokaciji što je velika rijetkost na Baliju). Jedan od najimpresivnijih (koji uključuje i ponešto trekkanja kroz šumu) je Sekumpul vodopad, no nažalost u zadnje vrijeme sve su glasnije vijesti o izuzetno neprijateljski nastrojenoj lokalnoj mafiji koja je postavila checkpointove na prilaze vodopadu te traže pozamašnu naplatu za prolaz i forsiraju da uzmete vodiča koji vam ne treba.
 

SPA / FLOWER BATHS: unutrašnjost Balija se s vremenom formirala u pravu spa oazu, a zahvaljujući širokoj ponudi i prihvatljivim cijenama može se naći ponešto za svakoga. Jedna od specifičnijih stvari je tzv. flower bath odnosno kupka prekrivena cvijećem gdje cvjetove koje prethodno drže u hladnjaku poslože da plutaju površini vode. Cijene variraju, a uvjerljivo najljepšu (i najskuplju) cvjetnu kupku nudi Kaveri Spa u sklopu Udaya hotela gdje će vam ovo šareno iskustvo naplatiti 30 USD za jednu osobu ili 40 USD za dvoje za nekih 45 minuta brčkanja u vodi.BALI DAYTRIPS:

Budući da sam imala vrlo ograničeno vrijeme na raspolaganju, rentala sam vozača za unutrašnjost otoka i pokušala se organizirati tako da vidim što više toga. Ograničavajući faktor je relativno kratak dan (tijekom cijele godine) jer mrak pada već iza 6 popodne te već spomenuti promet. U nastavku zato donosim popis lokacija koje se daju logično posložiti u dnevni itinerar:
Daytrip 1: LEMPUYANG TEMPLE / TIRTA GANGGA WATER PALACE / BESAKIH MOTHER TEMPLE / TUKAD CEPUNG WATERFALL / TIBUMANA WATERFALL / TEGENUNGAN WATERFALL
Daytrip 2: ULUN DANU BERATAN TEMPLE / HANDARA GATE / WANAGIRI HIDDEN HILLS / BANYUMALA TWIN WATERFALL / JATILUWIH RICE FIELDS
Daytrip 3: GUNUNG KAWI TEMPLE (PAKERISAN VALLEY) / TIRTA EMPUL TEMPLE / TEGALALANG RICE FIELDS / GOA GAJAH TEMPLE / TAMAN AYUN TEMPLE
 
Sacred monkey forest – mali rezervat u centru Ubuda rezerviran za majmune koji slobodno šeću među turistima. Budući da se majmuni znaju ponašati prilično nepredvidljivo, bitno je držati se uputstava napisanih na tablama

 

ULTIMATIVNI DAYTRIP: Na sat i pol leta od Balija, na susjednom otoku Java, nalazi se Yogyjakarta, mjesto u čijoj su okolici dva napoznatija indonezijska kulturna dobra pod zaštitom Unesca – hramovi Borobudur i Prambanan. Budući su otoci dosta dobro povezani avionskim linijama, izvedivo je posjetiti ih u jednom danu uz malo dobre volje i ponešto logistike. Potrebno je rezervirati jedan od dva direktna ranojutaranja leta za Yogyakartu (Garuda u 7:00 ili AirAsia u 7:20) te odmah po dolasku na aerodromu angažirati taksista ili GoJek koji će vas odvesti prvo u Borobudur, potom na ručak (Malioboro street ili negdje drugdje) i onda u Prambanan gdje ostanete do poznatog zalaska sunca (oko 6 popodne) te potom hvatate jedan od večernjih letova za Bali (Garuda u 20:45 ili LionAir u 20:50). Cijeli pothvat (uključujući povratne aviokarte, ulaznice za hramove i taksistu) će vas izaći nešto manje od 200 €. Je li naporno? Samo ako vam je mrsko ustati se u 5 ujutro da hvatate let. Vrijedi li? Apsolutno ❤️

ZA KRAJ:

Tkogod je Irsku prozvao zelenim otokom očito nikad nije posjetio Bali. Priroda je veličanstvena, ljudi izuzetno ljubazni i susretljivi, a osjećaj duhovnosti sveprisutan. Zadovoljit će ukuse i onih koji vole aktivniji odmor i razgledavanje, i onih koji preferiraju izležavanje na plaži / bazenu, a pogotovo onih koji vole naslikavanje. Snalaženje je izuzetno jednostavno, izbor aktivnosti velik, a cijene (za naše pojmove) vrlo pristupačne pa si možete dati oduška. Zato imate li prilike i mogućnosti, ne oklijevajte. Sretan put! ?