Vinska cesta + biciklizam


Piknik-nacija vodi vas u Međimurje! U sklopu nagradnog natječaja putujemo sjeverom Hrvatske i otkrivamo čari Međimurske županije. Vinska cesta i biciklizam savršen su spoj za aktivni i hedonistički turizam kakav Međimurje nudi

Neovisno o tome jeste li rekreativac ili sportaš, Međimurje nudi mogućnost izbora usklađenu sa željama na svakom koraku. Onima avanturističkog duha godit će rafting na Muri i Dravi, paintball, jahanje, vožnja quadovima, a promatrači željni adrenalina ne bi trebali propustiti speedway. Izdržljivima će se dopasti  staze za trčanje i biciklizam, tereni za tenis, mogućnost plivanja u bazenima. Onima željnima kretanja koje okrepljuje dostupne su trim i staze za hodanje po nizinskim i  brdskim predjelima, ali i golf-tereni. I ribiči mogu doći na svoje zahvaljujući okruženosti rijekama koje su sportski ribolov ustoličile u Međimurju.

Ako je Međimurje otok između dviju rijeka i hrvatski cvjetnjak, tad mu s lakoćom pripisujemo i epitet domovine božanskog pila. U vinu su istina i zdravlje, pospješen krvotok i dobro raspoloženje kakvo ne nedostaje ni u vinogradima kad se vodi briga o svakom trsu.

Uzgoj vinove loze, stvaranje i njegovanje vina na međimurskom prostoru datira od antike, no potpuno razotkrivanje doživljava 1990-ih godina kada smjela obiteljska gospodarstva okreću novu stranicu u uživanju plodne zemlje. Sorte koje dominiraju tipične su za klimu i terroir: sauvignon, graševina, rajnski rizling, muškat žuti, mirisavi i crveni traminac, moslavac, chardonnay (bijela vina), pinot crni i cabernetsauvignon (crvena vina).

Pušipel je međimurski vinski brand kojim je revitalizirana autohtona sorta Moslavac (Šipon), raspoređen je u 30 vinarija i kušaonica. Sorta koja ovdje uspijeva dulje od stoljeća naša je prva preporuka za kušanje.

Pravilnik o Međimurskoj vinskoj cesti možete pronaći ovdje.