Vino: Ludbreški peti element


Ludbreg je, kako legenda kaže, ime dobio po poznatoj vinogradarki Ludbergi. Upravo zahvaljujući njoj iz Ludbrega je protjerana sva zloća, a zaslužna je i što je upravo vino poznati ludbreški peti element.

Stoga ne čudi da u sklopu projekta Zeleno želimo koji je odobren u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020 Ludbreg kao mikroproizvod promovira vino.

U sklopu ovog projekta u Ludbregu su otvorene novouređene prostorije vinskog podruma Udruge “Trsek” u pomoćnoj zgradi dvorca Batthyany. Vinski podrum „Trsek“ sastoji se od dviju manjih uređenih prostorija koje svim posjetiteljim nude doživljaj vinske i gastronomske ponude te običaja grada Ludbrega u autohtonom ambijentu koji se odlično uklopio u turističku ponudu gradića koji nudi šetnju prirodom, razgledavanje kulturno-povijesnih, prirodnih i drugih zanimljivosti.

Prijavitelj projekta je Poljoprivredno šumarski zavod Murska Sobota, a partneri s hrvatske strane projekta su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin, Grad Ludbreg, Turistička zajednica grada Varaždina. Kao pridruženi partneri na projektu uključeni su i Grad Varaždin te Turistička zajednica Grada Ludbrega.

Projekt detaljnije možete upoznati putem web stranice www.kultnatura.eu ili kroz mobilnu aplikaciju Kultnatura.

Glavni cilj projekta i zajedničkog turističkog proizvoda KULTNATURA je kreirati i implementirati nove turističke proizvode na području projekta, na temelju aktivnog uključivanja baštine, u svezi sa sadržajima iz zaleđa, te sa time ciljnim skupinama omogućiti nova iskustva, te s druge strane njihova učinkovitija prodaja, kroz održiv turizam

Rukotvorine, priroda i kretanje, gastronomija i vino pozivaju na mjesta gdje se čovjek napuni energijom, okusi tradicionalna jela, priušti si čašu vrhunskog vina i oduševi se u izvanrednim rukotvorinama. Gdje je taj kraj? Gdje sve to možemo doživjeti? U čudesna mjesta pozivaju vas ponuđači prekograničnog područja Slovenije i Hrvatske: u regije Pomurja i Varaždinske županije, točnije u općine Veržej i Dobrovnik te gradove Varaždin i Ludbreg. Sve opisano objedinjeno je pod zajedničkim brendom KULTNATURA koji nastaje u sklopu projekta Zeleno želimo.