Val u Arizoni će uskoro primati više posjetitelja


The Wave – jedno od najzanimljivijih i najspektakularnijih atrakcija u Arizoni, uskoro će primati više posjetitelja.

Šarene stijene pješčenjaka nastale su erozijom vjetra i sada nalikuju glatkom oceanskom valu. Kako bi se zaštitilo ovo područje, ured za upravljanje zemljištem (BLM) ograničio je broj dnevnih dozvola na 20, ali sada će se taj broj povećati na 64.

Dozvole za ulazak na ovo mjesto su vrlo tražene. U 2018. više od 200.000 ljudi prijavilo se za samo 7.300 dostupnih dozvola za pješačenje kroz dio parka Coyote Buttes North. Sad će taj postotak vjerojatno porasti. Polovica dozvola može se rezervirati putem interneta četiri mjeseca unaprijed putem internetske lutrije koja košta 9 dolara po prijavi.

Druga polovica daje se centru za posjetitelje u Kanabu po principu ” tko prvi dođe” za 7 dolara po osobi. Prema riječima državnog direktora tvrtke BLM Arizona Raya Suaza, “Proveli smo robusnu analizu okoliša i radili smo u suradnji s partnerima nastojeći da omogućimo više posjetitelja zadržavajući pritom karakter divljine.” Unatoč uvjeravanjima i dalje postoji zabrinutost zbog učinka koji će imati turizam imati na cjelovitost krajolika.