Uskoro se očekuje ukidanje viza za SAD


Broj odbijenih zahtjeva za američke vize u prošloj godini pao je ispod tri posto. Službeni je to podatak koji je objavilo Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

Pad broja odbijenih viza ispod tri posto bio je, podsjetimo, glavni preduvjet za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane. Nakon ovih podataka stoga se očekuje skoro ukidanje viza za SAD. 

Točan termin kada bi se vize trebale ukinuti još nije poznat, no to bi se trebalo dogoditi u sljedećim mjesecima.

“Službeno je! Konačna stopa odbijanja za hrvatske podnositelje zahtjeva za turističku / poslovnu vizu pala je prošle godine na 2,69%, što je važan korak naprijed u pridruživanju američkom programu za odbacivanje viza. Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u Sjedinjene Države bez viza”, napisala je zamjenica veleposlanika Victoria J. Taylor. 

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i ostale zemlje Unije čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ali to se nije dogodilo.

Poljska je tek krajem prošle godine isključena iz tog režima, nakon što je provela kampanju kojom je poticala gospodarstvenike i dužnosnike za koje je bilo gotovo sigurno da će dobiti vizu da predaju zahtjev.

Sličnu je kampanju ove godine provela i Hrvatska, koja je već 30. rujna prošle godine, kada završava fiskalna godina u Americi, spustila broj odbijenih zahtjeva na četiri posto i više nije bila daleko od ostvarenja cilja.

Izvor: Index.hr