Upoznajte top 7 srpskih bisera na najmoćnijom europskoj rijeci


Dunav – mitska rijeka koja geografski i kulturno povezuje dobar dio Europe. Beč, Bratislava, Budimpešta, Beograd… poznata je priča o četiri glavna grada koje, osim istog početnog slova u imenu, veže i po mnogima najmoćnija i najvažnija europska rijeka.

 

Prateći tok rijeke Dunav, naići ćete na neke od kulturnih i prirodnih bisera koji zanimaju i inspiriraju brojne putnike. Srbija, zemlja za koju je ta rijeka od iznimne važnosti, ima puno toga za pokazati. Na ušću Save u Dunav smjestio se njezin glavni grad Beograd, kod grada Donjeg Milanovca Dunav je najširi – oko 5.5 kilometara, a brojna druga mjesta upravo toj rijeci duguju svoju kulturološku ljepotu i važnost.

Među najljepše dunavske bisere svakako spadaju moćne Tvrđave, nekada najznačajniji vojni objekti koji su garantirali obranu, sigurnost stanovništva, ali i doprinosili političkoj i vojnoj dominaciji na strateški iznimno važnim područjima. Upravo zato su najznačajnije i najmonumentalnije tvrđave u Srbiji podignute upravo na obalama Dunava. Tijekom rimskih osvajanja podignuto je više utvrda na Dunavu. Zatim, srednjovjekovna Srbija, Ugarska, Turska i Austrija tijekom perioda svoje vlasti grade tvrđave među kojima se neke smatraju najznačajnijim europskim spomenicima vojne arhitekture.  Tvrđave su danas izuzetno vrijedan i značajan dio arhitektonskog i arheološkog naslijeđa te važna materijalna svjedočanstva o mnogim povijesnim događajima.

Tvrđave se na Dunavu ubrajaju u najatraktivnije destinacije mnogih posjetitelja Srbije. Stoga vam u nastavku donosimo one najvažnije koje ne smijete propustiti ako ste u blizini, a zanima vas arhitektura i bogata povijest koja se u njima kroz stoljeća odvijala. 

Bačka tvrđava

U vojvođanskoj ravnici nalazi se Bač, izuzetno važan grad bogatog kulturnog i prirodnog naslijeđa. Ostaci najstarije austrijske tvrđave u Srbiji nalaze se baš ovdje. Tvrđava je smještena na malom otoku, nastalom od nekadašnjeg meandra rijeke Mostonge. Nekada je cijeli kompleks bio okružen vodom, a prilazilo mu se pokretnim mostovima. Gradnja Bačke tvrđave odvijala se u vrijeme kralja Karla Roberta u 14. stoljeću. Tada su bedemi ovog značajnog utvrđenja bili dio obrambenog sustava Austrijskog carstva.

Bačka Tvrđava – autor Luka Šarac

Petrovaradinska tvrđava

Zbog svog dominantnog položaja i “neosvojivosti”, Petrovaradinska je tvrđava nazivana i “Gibraltar na Dunavu”. Današnji je izgled tvrđava dobila u periodu od 1692. do 1780. godine. Projektirali su je austrijski vojni inženjeri prema sustavu slavnog francuskog arhitekta i vojskovođe Marquisa de Vaubana. Sa zidina se pruža pogled na Novi Sad, Dunav i lijepe fruškogorske i karlovačke vinograde. U njoj se nalazi Muzej grada Novog Sada, a tuneli dugi 16 kilometara vode u podzemni svijet tvrđave. Svakog lipnja na tvrđavi se održava EXIT, svjetski poznat glazbeni festival.

Petrovaradinska tvrđava – autor Luka Šarac

Beogradska tvrđava

Beogradska tvrđava jedna je od glavnih turističkih atrakcija koja se uzdiže iznad samog ušća Save u Dunav. Prvu utvrdu izgradili su Kelti. Budući da je rušena i obnavljana puno puta, današnji izgled duguje narodima koji su došli posle njih, prije svega Rimljanima, Bizantincima, Ugarima i Turcima. Svi su je prilagođavali svojim potrebama, pa je upravo to razlog što je Beogradska tvrđava izuzetno složen i slojevit spomenik.  Beogradska tvrđava je najatraktivnija turistička destinacija za posjetitelje glavnog grada Srbije. U njoj se nalaze Vojni muzej i Galerija prirodnjačkog muzeja, a tradicionalno se održavaju i veliki kulturni događaji.

Beogradska tvrđava – autor Luka Šarac

Smederevska tvrđava

Smederevska je tvrđava najveće ravničarsko srednjovjekovno utvrđenje u Europi, što je čini jedinstvenom u srpskoj arhitekturi tog vremena. Izgrađena je u 15. stoljeću te je bila  posljednje uporište Srpske srednjovjekovne države pred osmanskim osvajanjima. Pretrpjela je brojna razaranja tokom svjetskih ratova, ali i usprkos tomu danas plijeni svojim veličanstvenim izgledom i monumentalnošću. S kula se pruža izuzetan pogled na Dunav, kao i na guste šume Smederevske ade.

Smederevska tvrđava – autor Luka Šarac

Tvrđava Ram

Tvrđava Ram se nalazi u selu Ram, između Velikog Gradišta i Kostolca. Sagrađena je u 15. stoljeću na stijeni koja se spušta prema rijeci. Bila je svjedok borbi između kršćanstva i islama. Gubljena je i osvajana od strane Bizanta, Ugara i Turaka, dok njom nisu zavladali srednjovjekovni srpski vladari.

Tvrđava Ram – autor Luka Šarac

Golubačka tvrđava

Golubačka se tvrđava, kao srednjovjekovno utvrđenje, uzdiže na stjenovitom terenu desne obale Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Izgrađena je u 14. stoljeću i bila poprište brojnih sukoba između tadašnje Srbije i Turske. Golubačka je tvrđava kulturno dobro od izuzetnog značaja, a nalazi se u okviru Nacionalnog parka Đerdap.

Golubačka tvrđava – autor Luka Šarac

Tvrđava Fetislam

Tvrđava Fetislam nalazi se u mjesto Kladovo. Naziv tvrđave FEXT-UL-ISLAM znači Kapija Mira. Utvrdu čine dvije zasebne cjeline, danas poznate kao Mali i Veliki grad. Nastale su u različitim vremenskim razdobljima pa se razlikuju po svojoj koncepciji i obrambenim karakteristikama. Turci su Mali grad podigli u 16. stoljeću, a dok su Veliki gradili u 18. i 19.  

Tvrđava Fetislam – autor Dragan Bosnić

Ako ste u blizini nekog od ovih 7 bisera, ne propustite im posvetiti svoje vrijeme i upoznati njihove tajne i ljepote! 

NASLOVNA FOTOGRAFIJA – LUKA ŠARAC

TEKST: TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE