Upoznajte Požegu na biciklu


Jeste li ikad upoznavali i istraživali neki novi grad kroz turističku turu na biciklu? Naravno, u velikim, prometnim i bučnim gradovima to je malo teže i besmisleno, no grad poput Požege idealan je za takvo nešto. Glavni grad Požeško-slavonske županije upravo se tom turističkom ponudom i ponosi: otkrivanju brda i dolina na dva kotača, a prema izboru u vođenom ili slobodnom aranžmanu.

Najveći srednjovjekovni trg u Hrvatskoj

Provodite li nekoliko dana u Požegi, savršen način za upoznavanje grada i način života Požežana jest onaj da se, nakon buđenja pod zlatnim slavonskim suncem, lagano zaputite do glavnog gradskog Trga Svetog Trojstva. Tamo će vas u sklopu aranžmana gradske biciklističke ture, koju možete unaprijed dogovoriti, razbuditi bicikli, lokalni iskusni vodič i piće dobrodošlice, kava ili čaj, a zatim i lagani pokret na vožnju gradskim ulicama i trgovima. Na tom se trgu inače ističe Kužni pil s kipom Svetog Trojstva, zavjetni spomenik protiv kuge koja je 1739. poharala grad i odnijela 798 života.

Zanimljivosti vire iz svakog kuta

Požega očarava dugogodišnjom poviješću, očuvanom kulturom, netaknutom prirodom i odličnom ugostiteljskom ponudom. U svojoj vožnji gradom obavezno posjetite novouređeni trg sv. Terezije Avilske na kojem imate priliku razgledati Dijecezanski muzej Požeške biskupije, no uz prethodnu najavu. On skuplja, čuva i održava predmete sakralne baštine s područja Požeške biskupije i prava je riznica sakralnih predmeta. Želite li saznati nešto o ljubavnim jadima starih Požežana, posjetite šetalište Stari grad i njegovu Ljubavnu promenadu. Tamo ćete na desetak klupica pronaći detalje iz ljubavnih priča pojedinih parova iz prošlosti i poruke o ljubavi općenito.

Popnite se do najljepšeg pogleda u gradu

Osim vožnje po samom centru, obavezno se morate popeti na Požešku goru i uživati u pogledu na Požešku kotlinu te tako doživjeti požeška brda i doline. Idealna lokacija za to je brdo Sokolovac na kojem se nalazi Domovinski križ. Upravo s te lokacije pogled seže do obronaka Papuka i taj pogled na Požegu, uljuljanu u Požešku kotlinu pod zrakama sunca oduzima dah. Inače, Sokolovac je dobio ime prema bitnoj ličnosti iz požeške povijesti, fra Luki Ibrišimoviću Sokolu. On je upravo s tih padina potjerao Turke iz Požege.

Nadoknada energije slavonskim specijalitetima

Naravno, za razgledavanje grada na biciklu trebat će vam snaga, pa potrebne kalorije možete nadoknaditi u obliku odličnih slavonskih specijaliteta na svakom koraku. Organizirane turističke rute sadrže raznorazne degustacije i vina i hrane, pa tako ne morate ni o čemu brinuti, samo morate odabrati rutu koja vam se najviše sviđa. Više o organiziranim aranžmanima pogledajte na linku, a ako poželite sami unajmiti bicikle pogledajte gdje to možete učiniti.

Dobro je znati da je gotovo svake subote u Požegi organiziran besplatan razgled grada i okolnih mjesta. Kreće se s Trga Svetog Trojstva, pa se uputite na bicikliranje, degustiranje i uživanje.