U zemlji gde je pesak žut, a zlato crno


Duž toplih obala Persijskog zaliva prekrivenih peskom Arabijske pustinje nalazi se Dubai. Nekada malo trgovačko naselje pronalaskom nafte za manje od pola veka postalo je jedan od gradova koji se najbrže razvija na svetu. Grad u kome se nalazi najviša zgrada na svetu, najveći tržni centri, najluksuzniji hoteli, poluostrva u obliku palme, grad koji je postao svetsko jezgro turizma i biznisa izgrađen ne samo na pesku, već na temeljima hiljada godina arapske istorije, tradicije i kulture.

Napisao: Predrag Isajlov

Dubai je najpoznatiji od sedam emirata koji čine državu pod nazivom Ujedinjeni Arapski Emirati ujedinjenih od 1971. godine. Glavni grad je Abu Dhabi koji je najveći emirat po površini u kojem se nalazi sedište vlasti, a tu su još manje poznati emirati Sharjah, Ajman, Fujairah, Ras Al Khaimah i Umm Al Quwain. Zvanični jezik je arapski, ali ovde gotovo svi govore engleski. Valuta je dirham (AED) i za jedan evro dobićete malo više od 4 dirhama.

Više od dva veka Dubai je bio malena trgovačka luka na obalama Persijskog zaliva u kojoj je lokalno stanovništvo živelo od ribolova i lova na školjke da bi od pronalaska nafte za samo jednu generaciju prerastao u jedan od najrazvijenijih gradova na svetu. Zalihe ovog prirodnog bogatstva nalaze se pod pustinjskim peskom milionima godina, a njen pronalazak 1966. godine bio je ključni faktor rasta i razvoja ovog grada i njegova pokretačka snaga. Zasluge za neverovatan razvoj Dubaija idu njegovom tadašnjem vladaru Šeiku Rašidu Al Maktumu, a kasnije njegovom sinu Šeiku Muhamedu Al Maktumu. Uvidevši da zalihe crnog zlata neće trajati večno težište razvoja premestili su na ulaganje u turizam, trgovinu, avio saobraćaj, bankarstvo i nekretnine. To se višestruko isplatilo i tek će vremenom. Danas je Dubai grad prestiža za veliki broj turista i jedan od najposećenijih gradova na svetu. Iako je nastao na proizvodnji nafte ona sada učestvuje sa manje od 5% u ukupnom nacionalnom dohotku.

Dubai je oduvek bio na mojoj listi mesta koje moram posetiti, tačnije uvek je bio u samom vrhu. Ta lista je od samog početka bila dugačka, a imam utisak da se nikako ne skraćuje, jer što više putujem otkrivam neka nova mesta koja želim posetiti i dodajem ih na listu.  Još dok sam u Americi bio fasciniran neboderima Njujorka i Čikaga, luksuznim hotelima Las Vegasa i plažama Majamija čitao sam o gradu koji raste iz dana u dan, gde su zgrade više, hoteli luksuzniji, plaže veće i sve to na jednom mestu. Morao sam to da vidim i tako našao način da odem.

Downtown Dubai je srce ovog grada kakvog ga poznajemo danas i mesto koje ga je učinilo jednim od najposećenijih na svetu. Na ovom mestu nalaze se Burj Khalifa, Dubai Mall i Dubai Fountain, svakako najspektakularnije mesto u celom gradu, a možda i na celom svetu. Burj Khalifa sa svojih 163 sprata je najviša zgrada na svetu i jedno od najvećih dostignuća u istoriji arhitekture. Sa 828 metara daleko je najviša na svetu, čak 300 metara viša od prethodne najviše zgrade. Zamislite građevinu koja je visoka kao 2 Empire State Building-a u Njujorku ili 3 Ajfelove kule u Parizu. Izgradnja je trajala 6 godina, otvorena je 2010. godine i koštala 1.5 milijardi dolara. Sama zgrada je višenamenska i u njoj se nalaze hotel, poslovni prostor i rezidencije. U njoj može živeti i raditi 35.000 ljudi u svakom trenutku, skoro kao ceo moj grad Vršac. Poseduje 2 vidikovca za posetioce, At The Top na 124 spratu na visini od 452 metra i Sky level na 148 spratu i 555 metara nadmorske visine. Cene karata se krecu od 30 evra pa naviše. Za one sa malo dubljim džepom ovde se još nalazi i restoran At.Mosphere, najviši restoran na svetu.  

Ispred Burj Khalife nalazi se Dubai Fountain, najveća fontana na svetu koja pleše uz muziku. Primetićete da u tekstu često reči počinjem sa “NAJ“, najveća, najviša… ali u Dubaiju je jednostavno tako. Šta god da zidaju mora nositi epitet prestiža “NAJ“. Jezero u kojem se fontana nalazi dugačko je 275 metara, ispaljuje vodu u visinu do 150 metara i sa svojim svetlosnim efektima izvodi koreografije najpoznatijih arapskih i svetskih izvođača svakih 30 minuta. Posebno je lepa noću kada se svetla upale, a u pozadini svetluca Burj Khalifa. Možete čak iznajmiti čamac i gledati ovaj spektakl iz neposredne blizine na vodi bez guranja sa ostalim turistima.

Treći objekat koji čini spektakularni Downtown je Dubai Mall, najveći tržni centar na svetu. U njemu se nalazi preko 1200 prodavnica svih svetskih brendova i veliki broj restorana za svačiji budžet od najluksuznijih do Food Court-a gde možete uživati u ukusima mnogih svetskih kuhinja po pristupačnim cenama. U Mall-u se nalazi akvarijum i podvodni zološki vrt u kojem ima preko 300 različitih morskih vrsta. Možete proći kroz podvodni tunel, voziti se čamcem na vrhu akvarijuma ili čak roniti sa svim tim životinjama. Kao i svuda u Dubaiju, sve u zavisnosti od vaših mogućnosti koliko ste spremni da platite, a najjeftinije karte kreću se od 30 evra. Tu se još nalaze i vodopadi unutar tržnog centra, klizalište, bioskop sa 22 sale, Sega Republic igraonica sa preko 150 različitih video igrica, dečiji zabavni park KidZania i još mnogo toga.

Ceo prostor oko Burj Khalife, Mall-a i fontane okružen je bulevarom Šeik Muhamed Bin Rašid koji je predivna pešačka zona okružena palmama, umetničkim izložbama na otvorenom kao i velikim brojem hotela i restorana. Dubai Opera je velelepna gradjevina sa 2000 mesta u kojoj se održavaju opere, balet, koncerti i razni drugi događaji. Tu su još Fashion Avenue, odvojeni deo Dubai Moll-a u kojem se nalaze samo najluksuzniji svetski brendovi kao što su Burberry, Prada, Gucci, Cartier, zatim Emar park i Souk Al Bahar, tržni centar u arapskom stilu. Dubai Downtown je daleko najposećeniji tokom dočeka Nove godine zbog nesvakidašnjeg vatrometa sa Burj Khalife.

Prvi objekat koji je Dubai učinio svetski poznatim bio je hotel Burj Al Arab. Bio je to san Šeika Muhameda da izgradi najluksuzniji hotel na svetu, nešto do tada neviđeno što će Dubai staviti na turističku mapu i privući bogate. Angažovao je mlade ambiciozne arhitekte i zadao im zadatak da projektuju najluksuzniji hotel na svetu. Od samog početka imali su jasan stav, oblik hotela mora biti jednostavan i jedinstven tako da ga je moguće nacrtati sa nekoliko poteza olovkom, a da ga svi prepoznaju. Tako su na papiru nacrtali dva trougla koje su svi mogli da prepoznaju kao piramide, zatim su sa nekoliko pokreta olovkom nacrtali Ajfelovu kulu i operu u Sidneju. Naizgled jednog sasvim običnog dana uz obalu mora posmatrali su jedrilice nošene vetrom i došli na ideju da naprave hotel u obliku jedra. Mogli su ga nacrtati sa tri poteza olovkom tako da svako prepozna. Da projekat bude još veći rešili su da ga naprave na veštačkom ostrvu 280 metara udaljenom od obale.

Burj Al Arab je jedan od najprepoznatljivijih hotela na svetu i simbol Dubaija. Nedelju dana boravka može koštati i do 100.00 dolara. Ipak postoji jedna velika neistina u vezi sa njim. Uvek se predstavlja kao jedini hotel na svetu sa 7 zvezdica što je samo marketinški trik. U medjunarodnom hotelijerstvu svaki hotel se kategoriše do 5 zvezdica bez obzira na njegov luksuz, ali oni su ga predstavili tako da bi privukao najbogatije da posete hotel koji je toliko ispred svih ostalih. Možete ga posetiti samo uz rezervaciju čak i za kafu ili čaj.

Hotel se nalazi na plaži Jumeirah, najvećoj peščanoj plaži u gradu. U neposrednoj blizini nalazi se i Medinat Jumeirah, kompleks od 3 hotela koji je izgrađen kao stari arapski grad. Tu je i Wild Wadi vodeni park za dobru zabavu kao i tržni centar Mall of the Emirates u kojem se nalazi Ski Dubai gde možete skijati u zatvorenom prostoru dok je napolju temperatura i do 45 stepeni.

Palm Jumeirah je jedno od 3 poluostrva u obliku palme koje je za sada jedino naseljeno. Šeik je imao želju da produži obalu izgradnjom veštačkih ostrva i tako je ponovo angažovao stručnjake od kojih je zahtevao neobična rešenja. Kada mu je prvi projekat predstavljen dužina obale veštačkog ostrva bila je 7 kilometara na šta je on upitao „Zašto ne bi bila 70 kilometara?“. Tako se rodila ideja o stvaranju do tada neviđenog veštačkog poluostrva u obliku palme koje će znatno produžiti obalu grada. Na njemu se nalaze luksuzne vile i hoteli od kojih je najpoznatiji Atlantis, The Palm. U ovom hotelu nalaze se Dolphin Bay gde možete plivati sa delfinima, Aquaventure najbolji vodeni park u Dubaiju i fenomenalni The Lost Chambers akvarijum. Nakon palme prošetajte kroz Dubai marinu, deo grada kroz koji je prokopan kanal oko koga se nalazi veliki broj hotela, restorana, stambenih prostora, tržni centar i peščana plaža.

Iako svi ovi novi delovi grada predstavljaju najveću atrakciju treba posetiti i stari deo koji je ostao autentičan iz perioda pre otkrića nafte. Al Bastakiya je istorijsko jezgro koje čuva prošlost grada. Tu se nalazi najstariji sačuvani objekat u gradu, Al Fahidi tvrđava sagrađena 1787. godine koja danas predstavlja muzej grada u kome su prikazani stari zanati i kako se nekada živelo. Odatle se možete prebaciti jednim od beduinkih brodića za samo 1 dirham na drugu stranu Creek-a. Služili su kao vodeni taksi kroz istoriju, a po nalogu Šeika moraju ostati jedino prevozno sredstvo u ovom delu grada kako bi se sačuvala uspomena na prošlost. Oni će vas odvesti pravo u Gold Souk, tradicionalnu tržnicu u kojoj se nalazi veliki broj zlatara sa najraznovrsnijim nakitom, a u sporednim ulicama naćićete najjeftinije suvenire, začine i tekstil.

Dan ili dva treba odvojiti za izlet u Abu Dhabi koji organizuju mnoge turističke agencije ili možete u sopstvenoj režiji otići međugradskim autobusom koji idu na svakih pola sata. Bez konkurencije najlepše mesto u ovom gradu je Sheikh Zayed Mosque, verovatno najlepša džamija na svetu za čiju izgradnju su birani najfiniji materijali iz svih krajeva sveta. Može da primi preko 40.000 vernika i otvorena je za posetioce koji nisu muslimani. Najbolje vreme za posetu je pred zalazak sunca kako biste uživali u njenoj lepoti tokom dana i noći. Ulaz je slobodan.

Ako ste već u Abu Dhabiju počastite se zlatnim kapućinom. Možda nigde na svetu nećete platiti skuplje, ali ga svakako nigde nećete pamtiti više. Siguran sam da će se ohladiti pre nego što ga probate dok ne napravite minimum deset fotografija. Ovo zadovoljstvo možete sebi priuštiti u hotelu Emirates Palace, a cena kapućina je oko 15 eura.

Louvre Abu Dhabi je muzej umetnosti koji se nalazi u ovom gradu. On je deo ugovora na 30 godina po kome Abu Dhabi ima pravo na korišćenje imena čuvenog francuskog muzeja kao i iznajmljivanje umetničkih dela. Kao ljubitelj muzeja bio sam prilično skeptičan pre posete, međutim ispostavilo se da sam ostao fasciniran. Ovde su izložene slike nekih od najvećih umetnika svih vremena kao što su Leonardo Da Vinci, Henri Matisse, Van Gogh, Claude Monet kao i meni najdraža i najlepša slika koju sam ikada video, „Napoleon prelazi Alpe“ koju je naslikao Jacques-Louis David.

Sama zgrada muzeja je neverovatna gradjevina na vodi koju krasi ogromna kupola. Noseći stubovi kupole su sakriveni i dok ste unutra imate osećaj kao da iznad vas lebdi leteći tanjir. Kupola je napavljena od hiljada aluminijumskih delova različitih oblika tako da se tek po neki sunčev zrak probije što stvara efekat koji se naziva “Kiša svetlosti“, a noću se upale lampice na kupoli koje izgledaju kao zvezdano nebo.

Još jedan dnevni izlet iz Dubaija koji preporučujem je Desert Safari. Na samo sat vremena od grada nalazi se nepregledno prostranstvo peska i lepota prirode koja ga okružuje. Gotovo svaki hotel ima ponudu za Safari, a najbolje su one koje uključuju adrenalinsku vožnju džipom preko peščanih dina, jahanje kamile, zatim tradicionalnu večeru u beduinskom kampu, nargilu i trbušni ples. Najlepši trenutak od svega je kada nakon vožnje preko peščanih dina imate slobodno vreme, tada se malo odvojite od ostatka grupe i uživajte u njenim čarima, tišina pustinje i njena lepota ostaviće vas bez teksta. Kada vas pustinja iscrpi prilikom povratku ka gradu videćete nepregledna svetla u daljini koja kao da dodiruju nebo. To nije fatamorgana, to je Dubai, oaza u pustinji.

Najbolji period za posetu je od oktobra do aprila, u tom periodu vreme je predivno za obilaske i odlazak na plažu. Svakako bih preporučio da grad ne posećujete u periodu od početka juna do kraja avgusta kada temperatura dostiže i paklenih 45 stepeni. Vrućina je tolika da u popodnevnim časovima bukvalno ne možete izdržati napolju ni 10 minuta i jedva dolazite do daha. Nailazićete često na jeftine ponude hotela i letova baš tad iz razloga što je to period van sezone i jeftinim cenama pokušavaju da privuku posetioce.

Stanovnici ove zemlje su dosta tradicionalnih i konzervativnih uverenja. Većinsko stanovništvo je muslimanske veroispovesti i ovde postoji dosta pravila koja se moraju poštovati. Uprkos svim pravilima koja postoje stopa kriminala je jedna od najnižih na svetu i čitava zemlja je veoma bezbedna. Muško lokalno stanovništvo nosi tradicionalnu belu nošnju koje se zovu Kandoora, a ženska Abaya, crna haljina koja prekriva celo telo i jedino im oči i dlanovi nisu prekriveni. Naravno to se ne zahteva od turista, ali garderoba ne sme biti prekratka ili providna. Sloboda govora ne postoji tako da bilo šta loše izgovoreno ili javno objavljeno protiv kraljevske porodice ili na račun religije vodi vas direktno u zatvor. Ovako nešto ne čudi jer lokalno stanovništvo čini oko 15% od ukupne populacije. Alkohol je dostupan u barovima i hotelima za starije od 21 godine, ali ga nije moguće kupiti u svim trgovinama već samo u odredjenim uz dozvolu za alkohol.

Za vreme Ramazana islamskim vernicima je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića uključujući i vodu, te seksualni odnosi kao i pušenje cigara. To moraju poštovati i ostali koji ne poste tako da za vreme ovog meseca tokom dana ne smete jesti, piti ili zapaliti cigaru na ulici, a barovi u tom periodu ne služe alkohol.

Dubai ima preko 600 hotela i 10.000 restorana, barova i noćnih klubova svih svetski poznatih lanaca. Ovde možete pronaći sve kuhinje sveta i najrazličitije restorane i barove. Prosto je nemoguće nabrajati ili preporučiti jer postoji toliko toga lepog i ukusnog na raznim mestima u neverovatnom ambijentu. Ako imate želju za našom kuhinjom imate čak i Balkan Brunch.

      

Svojom izuzetnom lokacijom i velikim ulaganjem u avio saobraćaj Dubai je postao jedno od najvažnijih čvorišta koje povezuju sve kontinente. Veliki broj posetilaca ovde preseda za neke dalje destinacije i iskoristi dan ili dva za posetu grada. U tom periodu jako malo toga je moguće videti obzirom na sve ono što pruža, pa bih preporučio posetu u trajanju od 5 do 7 dana. Do sada u tekstu napisao sam nešto više o najatraktivnijim lokacijama u gradu, a evo još nekih koje su vredne pomena i posete ako imate vremena za to.

Jumeirah Mosque je jedina džamija koju možete posetiti u gradu u kojoj postoji program „Open doors, open minds“ gde možete saznati nešto više o njihovoj religiji. Dubai Frame napravljen je u obliku rama za slike gde na vrhu možete videti stari sa jedne i novi deo grada sa druge strane sa staklenim providnim podom na visini od 150 metara. Miracle Garden je najveći cvetni vrt na svetu i predivno mesto za zaljubljene parove, a odmah do njega je Butterfly Garden. Kite Beach i La Mer su predivne plaže, City Walk i Festival City su sjajni molovi sa mnogo manje gužve. Global Village, Irish Village, Hatta Lake, Ferrari World, lista tako ide u nedogled šta se sve nalazi u ovom neverovatnom gradu i njegovoj okolini.

Dubai je za mene poseban grad i uvek će mi biti jedan od najdražih. U njemu sam proveo 2 godine i 3 meseca i za taj period doživeo toliko toga. Gledao sam iz dana u dan kako raste i razvija se tu pred mojim očima, kako se menja neverovatnom brzinom. Često mi nedostaje i siguran sam da ću se jednom vratiti da ga posetim. U moru novih projekata koji neće prestati da zadivljuju već uveliko se gradi Creek Tower, kula gotovo 500 metara viša od Burj Khalife koja je već zanemela svet. Kod njih je sve moguće, tamo na Bliskom istoku, u zemlji gde je pesak žut, a zlato crno. Do nekog sledećeg teksta, nastavite putovati…