U Hrvatskoj najduži zip-line u Europi: može se dostići brzina od 100 km/h


Nalazi se u Lici, samo 30 kilometara od Plitvičkih jezera i vrijedan je oko dva milijuna kuna. To je i prvi zip-line kod nas niz koji se spušta u ležećem položaju

Visoko na planinskom proplanku iznad ličkih Vrhovina puca pogled na dolinu, a od prije par dana i na sajlu najdužeg zip linea u Europi. 1700 metara leta došli su među prvima isprobati mladi Gospićani.

“Malo adrenalina, ustvari puno adrenalina, ali straha nimalo”, kazala je Marijana Stilinović iz Gospića. 

Prije adrenalinske avanture instruktori još jednom sve provjeravaju i ponavljaju uputstva. Ovo je prvi zip line u Hrvatskoj niz koji se spušta u ležećem položaju i može se doseći brzina od preko 100 kilometara na sat. 

Nakon otpuštanja s platforme, počinje veličanstven let stotinjak metara iznad tla. Čovjek se osjeti baš poput ptice  dok iz ptičje perspektive ispod sebe ostavlja šumu, livade, brda i naselja. Dolazak na cilj osiguran je kočionim sustavom.

*Video možda neće raditi na nekim mobilnim uređajima

Iskustvo ličkog zip linea nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je Katarina iz Zagreba rekla da svoje iskustvo ne može opisati riječima. “Mislim da svatko treba doć sam probat”, rekla je.

“Bilo je fantastično. Odmah sam išla dva puta za redom, jer sam htjela još brže da idem”, kazala je Deta Surjan iz Rijeke.

Za spuštanje uz cijeli niz dobro provjerenih mjera osiguranja nije potrebno nikakvo predznanje, pa organizatori računaju na dolazak i mladih i starih ljubitelja adrenalina, iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta.

“Blizu su jako Plitvička jezera koja generiraju veliki broj posjetitelja iz cijelog svijeta, pa tako smo i mi njih zapikirali kao naše goste”, objasnio je Saša Kmezić, voditelj projekta zip-linea Sportsko-rekreacijskog centra Bijeli vrh.

U nastavku projekta mjesne udruge Rudopolje i Općine Vrhovine, kojeg financira Europska unija, sprema se još smjelije osvajanje i drugog brda koje bi za koju godinu trebalo dobiti najduži zip line na svijetu.

Izvor: vijesti.rtl.hr

Foto: Canopy tour