Turska promijenila ime, priznao ga UN


Turska će od danas u UN-u biti poznata kao Türkiye, nakon što je ta svjetska organizacija usvojila službeni zahtjev Ankare, prenosi u četvrtak BBC. Od nekoliko međunarodnih organizacija zatražit će  se da promijene ime države u sklopu inicijative koju je prošle godine pokrenuo turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Naziv Türkiye “predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način”, rekao je Erdogan u prosincu prošle godine.

UN kaže da je promijenio naziv države čim je ovaj tjedan primio službeni zahtjev. Većina Turaka već svoju zemlju poznaje kao Türkiye. Ipak, jako se puno koristi anglizirani oblik Turkey, uključujući u samoj zemlji.

Državna televizija TRT je u prosincu navela “nelaskave” konotacije naziva Turkey u engleskom jeziku, navodeći da se ili odnosi na “veliku pticu koja potječe iz Sjeverne Amerike” ili na to “kad nešto jako pođe po zlu”. Turkey na engleskom jeziku znači puran.

Novosti oko Covid pravila – Turska

Sva ograničenja ulaska u Tursku vezana uz Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukinuta su 1. lipnja 2022. godine. Za ulazak u zemlju više nije potrebno predočiti negativni nalaz PRC testa, brzi antigenski test na SARS-CoV-2 ili potvrdu o cijepljenju/oporavku od COVID-19.  Obveza ispunjavanja obrasca za dobivanje tzv. HES koda, kao i njegova upotreba u zemlji, su također ukinuti. Ukinuto je i obavezno nošenje maski u vozilima javnog prijevoza, trgovinama, hotelima, restoranima, kafićima i kinima te obaveza nošenja maski ostaje samo u bolnicama. 

Izvor: Index.hr