Turist u Pekingu malo pojeo i popio čaj: Naplatili mu 30.000 kuna!


Ovakve prevare zadnjih godina dosta česte u Kini, turist ušeta na poziv atraktivne hostese, dobije privatnu sobu, isproba hranu i razne čajeve, a uskoro se ispostavi kako sve cijene i nisu baš navedene

Australski turist Lawrence Andrews lutao je ulicama Pekinga kad se odlučio malo odmoriti, nešto pojesti i popiti čaj. Uskoro je ušao u jedan lokalni restoran koji mu se učinio posve autentičnim, nešto je pojeo i popio čaj, ljubazno pozdravio osoblje i otišao, sretan i nasmiješen. No, sljedeći dan, kad se spremao na put kući, provjerio je stanje svog računa, i umalo pao u nesvijest kad je vidio da je za to zadovoljstvo njegova kartica terećena sa 4704 dolara, što iznosi oko 30 tisuća kuna, prenosi australski portal news.au.com.

S obzirom na lekciju, nakon koje je uslijedila dugotrajna bitka za vraćanje novca i dokazivanja prevare, Lawrence je odlučio upozoriti druge turiste da ne ponove njegovu pogrešku.  

– Dok sam razgledavao Zabranjeni grad, otišao sam do kuće čaja, jednog sasvim običnog lokalnog mjesta. Kasnije sam otkrio kako mi je s računa nestalo 4704 dolara, a kartičarska kuća čiji su predstavnici rekli kako će mi dati punu podršku, baš se u ovom slučaju i nije iskazala – objašnjava prevareni turist. 

Kaže kako je račun bio oko 350 dolara te da mu je bilo čudno što mu na potpisivanje nose dva računa. Odlučio ih je potpisati i tražiti kopije, no dobio je odgovor kako to nije moguće.  

– Tu sam upao u njihovu zamku i nažalost rekao kako mi kopije zapravo ne trebaju – kaže Andrews. 

Iako je vrlo brzo kontaktirao kartičarsku kuću, ispostavilo se kako ni oni ne mogu učiniti ništa. Da stvar bude gora, Andrews je par mjeseci kasnije izgubio i spor s bankom, a sve zbog dva potpisana računa, koje je druga strana priložila kao dokaz. 

Inače, ovakve prevare zadnjih godina dosta česte u Kini, turist ušeta na poziv atraktivne hostese, dobije privatnu sobu, isproba hranu i razne čajeve, a uskoro se ispostavi kako sve cijene i nisu baš navedene, ali kad shvati da je nasamaren, obično je kasno.

Srećom, organizacija Elliot.org uspjela je pomoći Andrewsu. Pronašli su kopiju računa na kojem se dokazalo da su dodatne nule upisane naknadno, odnosno nakon što je Andrews potpisao račun.

Prije nekoliko godina smo i mi pisali o sličnim prijevarama u Pekingu jer smo baš prilikom našeg putovanja tamo imali nekoliko bliskih susreta s ovom vrstom varanja turista.

Putopis možete pročitati –> OVDJE

Izvor: 24sata.hr