Trenutno stanje uvjeta za putovanje za europske zemlje


Zemlje diljem Europe počele su s ublažavanjem mjera restrikcije koje se tiču putovanja i granica te se pripremaju za povratak domaćih i stranih gostiju, piše The Guardian. Putovanja među između zemalja mogla bi se odvijati između onih država koje imaju sličnu epidemiološku situaciju. Estonija, Litva i Latvija tako su već stvorile “putnički balon” te su otvorile međusobne granice. The Guardian je napravio popis i trenutno stanje uvjeta za putovanje za europske zemlje.

Albanija

Za strane turiste granice bi se trebale otvoriti 1. lipnja. A tada bi se trebali otvoriti i neki hoteli te plaže. Već su otvorene neke trgovine i restorani, a javni promet trebao bi tijekom sljedećeg mjeseca postepeno se vraćati u normalu.

Austrija

Prvo će otvoriti granice za osobe koje dolaze iz susjednih zemalja sa sličnom epidemiološkom situacijom – Njemačkom, Švicarskom, Lihtenštajnom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom. Još uvijek ne funkcionira željeznički promet između Austrije, Italije, Slovenije, Švicarske i Češke. Do 31. svibnja aerodrome u Beču, Innsbrucku i Salzburgu bit će otvoreni, ali s ograničenim prometom. Restorani i barovi su otvoreni, a hoteli će početi s radom od lipnja. Prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti zdravstveni certifikat kojim se potvrđuje da osoba nema koronavirus. Ako osoba koja ulazi u zemlju nema taj certifikat, mora se samoizolirati 14 dana. Testiranje je moguće obaviti na aerodromu u Beču po cijeni od 190 eura.

Belgija

Belgija namjerava otvoriti vrata za strane turiste do 15. lipnja, a očekuje se da će konačna odluka biti donesena krajem svibnja. Javni prijevoz radi, a putnici moraju nositi maske. Trgovine su počele raditi, muzeji će otvoriti 18. svibnja, a od 8. lipnja počet će raditi kafići, restorani, neke turističke atrakcije te manji eventi na otvorenom. Trenutno, svatko tko ulazi u zemlju mora ići u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. 

Bugarska

Od 1. lipnja očekuje se da će se otvoriti granice s Grčkom i Srbijom. Otvoreni su neki hoteli i bazeni, a dopušteno je prakticiranje individualnih sportova. Otvorene su i neke tržnice te barovi na otvorenom, a restorani će se otvoriti od 1. lipnja. Dozvoljeni su odlasci u planine i nacionalne parkove.

Bosna i Hercegovina

 Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio da će granice BiH biti otvorene od 1. lipnja, ali neki će u zemlju moći ući i prije toga. Prema njegovim riječima, Vijeća ministara će ovih dana imati ovu temu na dnevnom redu. 20. svibnja donesena je odluka o prekidu trajanja mjere izolacije od 14 dana koja se izricala prilikom prelaska granice na području Federacije BiH. 2. travnja temeljem dogovora između Hrvatske i BiH, privremeno je s radom prestalo 20 pograničnih prijelaza s BIH za pogranični promet: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica, Gabela Polje. Od 30. ožujka zatvoreni su granični prijelazi na zračnim lukama za putnike, a ostaju samo prijelazi za cargo promet. Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku i o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu kojom se određuju granični prijelazi između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore za prijevoz robe u tranzitu i putni pravci kojima je dopušteno kretanje teretnih motornih vozila registriranih u drugim državama u tranzitu kroz BiH, kao mjera sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti prouzrokovane novim koronavirusom

Hrvatska

Otvorene su neke granice s ograničenjem. Stranci koji imaju nekretnine, brodove ili članove bliske obitelji, te turisti s rezervacijama mogu ući u zemlju. Parkovi, plaže, trgovine, muzeji, hoteli, restorani I barovi su otvoreni, kao i dio javnog prijevoza. Neke od domaćih i međunarodnih zračnih linija također funkcioniraju. Granica sa Slovenijom je otvorena.

Cipar

U period od 9. lipnja i 13. srpnja planira se postupno otvaranje zračnih i morskih luka. Ne zna se kada će se otvoriti granice za turiste. U period od 21. svibnja do 9. lipnja postupno se otvaraju kafići i restorani. Otvoreni su neki hoteli, a muzeji će započeti s radom od 1. lipnja. Parkovi, trgovi i marine bit će otvoreni od 21. lipnja.

Crna Gora

U ponedjeljak je crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 tisuća stanovnika, a na listi su se našle: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka.

Češka

Od 15. lipnja očekuje se otvaranje granica s Austrijom i Njemačkom. Otvorene su trgovine, restorani na otvorenom, pubovi, muzeji i druge kulturne institucije. A dozvoljena su i okupljanja do 100 ljudi. Hotel i kampovi su otvoreni od 25. svibnja. 

Danska

Danska vlada donijet će 1. lipnja odluku o putovanjima te otvaranju granica. Otvoreni su aerodrome u Copenhagenu i Billundu. Trgovine, parkovi i dio hotela je otvoren, a radi i javni prijevoz. Restorani i barovi su otvoreni od 18. svibnja. Kina i kazališta otvorit će se nakon 8. lipnja.

Estonija, Litva, Latvija

Trenutno su omogućena putovanja samo između ove tri zemlje međusobno.

Finska

Još uvijek se ne zna kada će se otvoriti granice za turiste. Od 1. lipnja otvaraju se barovi, restorani i kulturne institucije. No mnogi hoteli i skijališta ostaju zatvoreni.

Francuska

Od 15. lipnja otvorit će se granice sa Švicarskom i Njemačkom. Trenutno svi koji ulaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Javni prijevoz je profunkcionirao, a putnici koji ga koriste moraju nositi maske. Otvorene su neke trgovine, a restorani i barovi otvorit će se najranije od 1. lipnja. Do tada će ostati zatvoreni i većina muzeja, plaža i parkova.

Njemačka

Državljani članica EU-a, kao i građani Ujedinjene Kraljevine, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske, smiju putovati kroz Njemačku kako bi došli do svoje matične zemlje ako nije moguća druga veza. Uvedene su granične kontrole između Njemačke i Italije, Španjolske, Austrije, Švicarske, Francuske, Luksemburga i Danske koje su produljene do 15. svibnja. Svi njemački državljani, građani EU-a, državljani zemalja koji su potpisali sporazume u vezi sa Schengenskim sporazumom ili pojedinci koji žive u Njemačkoj, moraju u dvotjednu obveznu karantenu nakon povratka u prebivalište u Njemačkoj, nakon što su nekoliko dana boravili u inozemstvu, uz određene iznimke Veliki događaji poput festivala bit će mogući nakon kolovoza. 

Grčka

Premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je za 15. lipnja početak turističke sezone, no mnogi međunarodni letovi neće krenuti prije 1. srpnja. Trenutno svi koji ulaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, no to će najvjerojatnije biti ukinuto od 15. lipnja kada će se uvesti testiranja pri dolasku. Trenutno funkcionira 50 posto domaćih letova i promet morem, a dopušteno je putovanje na otoke. U javnom prijevozu i trgovinama obavezno je nošenje maski. Otvoreni su barovi i restorani, a tijekom lipnja otvarat će se trgovački centri. Kina, zabavni parkovi, igrališta i sportski tereni. Hoteli će početi s otvaranjem od 1. lipnja. Ovog ljeta najvjerojatnije neće biti većih okupljanja poput festivala.

Mađarska

Mađarska je otvorila granice s Rumunjskom, a od 15. lipnja otvorit će i s Austrijom te možda Slovenijom. Obavezno je nošenje maski u trgovinama te javnom prijevozu. Otvoreni su i parkovi, barovi i restorani.

Island

Do 15. lipnja očekuje se ublažavanje mjera vezanih uz međunarodne dolaske. Prilikom ulaska u zemlju bit će obavezno testiranje ili 14-dnevna samoizolacija. Stranci će također morati skinuti i aplikaciju za praćenje. Većina hotela, restorana, noćnih klubova, teretana i trgovina je otvorena. Dozvoljena su i okupljanja do 200 ljudi.

Italija

Granice za strane turiste otvorit će se 3. lipnja. Barovi, restorani i muzeji su otvoreni. U lipnju će se otvoriti i neki hoteli. Pokrenut je dijelom i željeznički promet unutar zemlje. Sicilija je objavila da će subvencionirati putovanja za domaće i strane turiste jednom kad bude siguran dolazak

Luxemburg

Otvorena je granica s Njemačkom. A nošenje maski u javnom prijevozu i supermarketima je obavezno.

Malta

Još uvijek se ne zna kada će se otvoriti granice za turiste. Krajem svibnja očekuje se otvaranje aerodrome. Trenutno svi koji dolaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Nošenje maski u javnom prijevozu i supermarketima je obavezno. Otvoreni su neki restorani i trgovine, a hoteli će otvoriti početkom lipnja.

Mađarska

Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30km od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području. Omogućava im se prelaženje granice svaki dan, odnosno kad postoji potreba za prelaženjem, uz obveznu samoizolaciju u vlastitom domu po povratku. Od 31. ožujka primjenuje se na svim cestovnim graničnim prijelazima između Hrvatske i Mađarske. Ublažavanje uvedenih zdravstvenih mjera odnosi se samo na one državljane dviju država koji imaju opravdani razlog za prelaženje granice zbog obavljanja radova koji se smatraju važnima za gospodarstvo, kao i na one koji mogu dokazati da imaju poljoprivredno zemljište na državnom području druge države radi obavljanja poljoprivrednih radova. Od 17. ožujka strani državljani ne mogu ući u Mađarsku dok je mađarskim građanima dopušteno ući. Ograničenje se odnosi na sve granice.

Nizozemska

Otvorene su granice za turiste iz šengenske zone, a nakon 15. lipnja i za ostale. Trgovine i neki hoteli su otvoreni. Od 1. lipnja s radom će početi restorani i barovi na otvorenom, kazališta, muzeji i kina. Nakon 1. rujna bit će dozvoljeni koncerti i festivali s više od 100 ljudi.

Norveška

Od 15. lipnja očekuje se da će se otvoriti granice s drugim nordijskim zemljama. Otvoreni su neki hoteli i trgovine. 

Poljska
Otvaranje granica za turiste očekuje se od 13. lipnja. Mjere ograničenja su olabavljene od 4. svibnja, a još uvijek je obavezno nošenje maski na javnim prostorima. Poljski državljani, diplomati, osobe koje imaju pravo na stalni i privremeni boravak u Poljskoj ili radnu dozvolu i druge određene iznimke, mogu prijeći granicu. Obustavljene su međunarodne željezničke veze do daljnjega, ali prijevoz tereta funkcionira. Ograničenje u zračnom prometu koje se odnosi na domaće i međunarodne putničke letove na snazi je do 9. svibnja

Portugal

Ministar turizma Augusto Santos Silva rekao je 22. svibnja da su turisti dobrodošli. Popuštanje mjera razlikuje se od regije do regije. A javni transport u zemlji radi u ograničenom kapacitetu.  Otvorene su plaže, kampovi te u smanjenom opsegu restorani I barovi.

Rumunjska

Otvorena je granica s mađarskom. Hoteli, neke trgovine, muzeji i restorani su započeli s radom.

Slovačka

Još uvijek se ne zna kada će se otvoriti granice za turiste. Trenutno svi koji dolaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana te najaviti dolazak 72 sata unaprijed. Javni prijevoz funkcionira. A otvorene su trgovine, tržnice, barovi, restorani, muzeji i galerije.

Sjeverna Makedonija 

Vlada je 16. ožujka donijela odluku da se svi granični prijelazi zatvaraju za prolaz stranih državljana, osim za ulazak i tranzit kamiona, za predstavnike diplomatskog zbora, kao i za druge osobe za koje će Ministarstvo unutarnjih poslova izdati dozvolu nakon prethodnog mišljenja Glavnog kriznog stožera za koordinaciju, koje će potvrditi da postoji poseban državni ili ekonomski interes. Zatvorena je i međunarodna zračna luka Skopje. 

Slovenija

Do 1. lipnja očekuje s otvaranje granice s Mađarskom. Svi koji dolaze iz zemalja izvan EU moraju u samoizolaciju u trajanju od sedam dana. Otvorene su trgovine, manji hoteli, barovi i restorani na otvorenom. Granica sa Hrvatskom je otvorena.

Srbija

Predsjednik Vučić istaknuo je da Srbija radi promicanja gospodarskih aktivnosti pristaje na otvaranje granica 1. lipnja, uz primjenu odgovarajućih epidemioloških mjera.

Španjolska

Od srpnja postupno će se otvarati granice za međunarodne turiste, a putovanje unutar zemlje bit će dozvoljeno od 22. lipnja. Trenutno svi koji dolaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Švedska

Otvorene su granice za one koji dolaze iz zemalja EU i Velike Britanije, a za ostale su zatvorene do 15. lipnja.

Švicarska

Od 15. lipnja otvaraju se granice s Njemačkom, Francuskom i Austrijom. Otvoreni su hoteli, trgovine i restorani na otvorenome.