Top 7 gradova s najboljom hranom u Europi


Europa ima neke od najboljih kuhinja i restorana na svijetu. Raspon različitih kuhinja u kojima se može uživati u relativno kratkom vremenu putovanja je nevjerojatan.

Dakle, koji su najbolji europski gradovi za posjetiti isključivo na temelju hrane? Ovdje smo opisali njih sedam.

Napulj

Napulj je sinonim za pizzu; vrijedi otputovati ovdje samo da biste doživjeli autentičnu pizzu napoletanu pečenu u kamenoj peći s lokalnim sastojcima. Napuljska pizza jedno je od svjetskih kulinarskih čuda.

Međutim, napuljska kuhinja nudi mnogo više. Plodovi mora su vrhunski – jela kao što su acqua pazza i polpo alla luciana su klasika. Dodajte neke od najukusnijih slastica u Italiji, nevjerojatan sladoled i fantastičnu kavu i imate jednu od najboljih svjetskih kulinarskih destinacija.

Prag

Češka kuhinja je posljednjih godina doživjela renesansu, a to se ne može najbolje iskusiti u Pragu. Grad nudi opcije za svaki budžet—smažený sýr, prženi sir u krušnim mrvicama, sveprisutna je ulična hrana koju morate probati.

Dva praška restorana s Michelinovim zvjezdicama, La Degustation Bohême Bourgeoise i Field, savršena su mjesta za iskusiti modernu češku kuhinju u njenom najboljem izdanju. Ako ste ljubitelj piva, Prag je idealno mjesto za iskusiti neke od najboljih pilsnera na svijetu.

Kopenhagen

Posljednjih godina Kopenhagen je postao jedno od najboljih mjesta na svijetu za izlaske u restorane. Osim niza prekrasnih malih restorana u kojima možete uživati ​​u smørrebrød otvorenom sendviču za ručak, grad je središte nove nordijske kuhinje.

Glavni grad Danske trenutno ima 14 restorana s Michelinovim zvjezdicama. Ako idete samo u jedan, neka to bude Noma, koji je u više navrata proglašen najboljim na svijetu. Ipak, morati ćete planirati unaprijed, jer je iznimno teško doći do rezervacije.

Pariz

Pariz pruža tipično francusko kulinarsko iskustvo. Uz nevjerojatnih 113 restorana s Michelinovim zvjezdicama – drugi po redu nakon Tokija – i još mnogo drugih restorana vrhunske kvalitete, mogli biste provesti godinu dana istražujući gradsku kulinarsku scenu i još uvijek imati što za probati.

Francuska kuhinja je ipak više od gurmanske kuhinje. Pariz ima najbolje boulangeries i slastičarnice u Francuskoj gdje možete iskusiti umjetnost francuskog pečenja u svoj svojoj slavi, i stotine bistroa, skromnih i šik, koji poslužuju zapanjujući raspon nevjerojatnih jela.

Bologna

Bologna i okolna regija Emilia-Romagna dom su nekih od najpoznatijih svjetskih talijanskih namirnica, kao što su mortadela, parmezan, balzamični ocat, pršut i naravno ragu poznat posvuda osim Bologne kao bolognese umak.

Bologna je također jedno od najboljih mjesta u Italiji za izlaske u restorane. Bez obzira na vaš budžet, pronaći ćete vrhunski restoran koji će vam odgovarati, od finih jela u I Carracci do nevjerojatnih delikatesnih iskustava u La Baita Vecchia Malga.

Budimpešta

Ako želite iskusiti najbolje što židovska kuhinja može ponuditi, uputite se u Budimpeštu, čija kulinarska scena cvjeta posljednjih godina. To je najbolje doživjeti u Distriktu VII, tradicionalnoj židovskoj četvrti Budimpešte.

Tradicionalna mađarska kuhinja također je jedna od najboljih u srednjoj Europi, s klasičnim jelima poput gulaša i velikom raznolikošću juha i variva, te prekrasnim pecivima i pečenim jelima. Sve to čini Budimpeštu fantastičnim mjestom za hranu.

San Sebastián/Donostia

Relativno blizu Bilbaa u Španjolskoj nalazi se baskijski grad San Sebastián (Donostia na baskijiskom) koji ima više Michelinovih zvjezdica po glavi stanovnika nego bilo koji drugi grad u Europi, a globalno ga nadmašuje samo Kyoto.

Baskijska kuhinja posve je jedinstvena, bazirana na mesnim i ribljim jelima koja se obično pirjaju ili peku na žaru na užarenom ugljenu, a restorani kao što su Akelaŕe i Arzak – oba imaju tri Michelinove zvjezdice – idealna su mjesta za uživanje.

Ako želite saznati više o sjajnim kulinarskim gradovima, posjetite CrowdsourcedExplorer.com. Tamo mještani preko 5000 gradova diljem svijeta pružaju informacije i savjete o hrani i mnogim drugim stvarima u svojim rodnim gradovima.