TOP 17 zanimljivosti o Malti


Ivona nam donosi 17 zanimljivosti o Malti 

 1. Malta je otočna  država, smještena je u Sredozemnom moru, udaljena je od Sicilije svega 90 kilometara i oko 300 kilometra od Afrike.
 2. Proteže se na  315 km², a sastoji  se od tri naseljena otoka i to Malte (246,5 km²), Goza (67,1 km²) i Comina (1,6 km²). Osim spomenutih naseljenih otoka državi pripadaju i nenaseljeni otočići Cominotto, Filfla i Saint Paul.
 3. Zbog vapnenačke podloge i oskudna tla vegetacija je na otoku slabo razvijena, šume pokrivaju tek nešto više od 1% teritorija. Na otoku nema stalnih tokova vode, pa se više od 50% vode dobiva desalinizacijom, a ostatak potreba za vodom se pokriva uvozom.  Voda iz pipe ne koristi se za piće.
 4. Turizam i uslužne djelatnosti, odnosno tercijarni sektor glavna su osnova malteškog gospodarstva.
 5. Iako na Malti živi samo oko 420.000 stanovnika zbog male površine jedna je od najgušće naseljenih država Europe i svijeta, jer čak 1324,5 stanovnika živi na 1 km².
 6. Na Malti se vozi lijevom stranom
 7. Svojedobno je otok bio poznat po starim tipičnim malteškim autobusima iz sredine pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Recentno u javnom gradskom prijevozu voze najsuvremeniji autobusi. Stari busevi danas su tek motiv različitih  suvenira. Inace, javni gradski prijevoz na Malti odlično je organiziran, i u razgled otoka moguće se u potpunosti uputiti putem buseva,
 8. Gozo, drugi po veličini malteški otok na kojem živi oko 30-tak tisuća stanovnika ima nadimak  i Kalipsin otok – jer se u blizini plaže Ramla nalazi pećina za koju se vjeruje da je u njoj Kalipsa držala sedam godina zatočenog Odiseja. Do ožujka 2017. godine kada se urušio u more nakon jakih oluja jedna od glavnih otočnih atrakcija  bio je i poznati Azurni luk,  koji se uzdisao 50 metara  iznad mora tvoreći svojevrsni prozor s pogledom.
 9. Treći naseljeni malteški otok Comino poznat po tirkiznoj plaži znanoj kao Plava laguna.
 10. Vallettaje glavni grad Malte, smještena je na sjeveroistočnoj obali otoka. Ime je dobila po Jeanu Parisotu de la Valette, koji je odigrao važnu ulogu u obrani države od Turaka sredinom 16. stoljeća. U gradu živi  tek oko šest tisuća stanovnika.
 11. Mdina je nekadašnji glavni grad Malte, poznata je i pod nadimkom “tihi grad”, strateški je smještena u središnjem dijelu Malte, na jednom od najviših točaka otoka i s maksimilanom udaljenosti od mora. Ime grada potječe od arpske riječi koja znači gradsko središe opasano zidinama.
 12. Za Maltu kažu da je jedna od najkatoličkijih zemalja na svijetu, čak se 98% stanovništva Malte izjašnjava  kao rimokatoličko. Malta je primjerice tek 2011. godine legalizirala razvod braka.
 13. Službeni jezici na otoku su malteški i engleski jezik, dok malteški ima status nacionalnog jezika i jedan je od službenih jezika Europske unije. Malteški jezik pripada skupini semitskih jezika. Maltežani slove kao narod poliglota.
 14. Jedan od simbola otoka je i malteški križ – četverokraki križ sa osam vrhova. Priča o njegovom nastanku  seže još u 11. stoljeće, a simbol je junaštva i pomaganja. 
 15. Tipičan drveni malteški ribarski brodić zove se luzzu – najčešće je obojan u žutu, plavu i crvenu boju sa iscrtanim očima boga Osirisa za koje kažu da štite od zla.
 16. Maltežanin je i „Corto Maltese“ strip junak, mornar skitnica sa zlatnim srcem, kojeg je stvorio talijanski crtač Hugo Pratt.
 17. Malta je bila kulisa brojnih filmskih hitova poput Gladijatora, Troje,  Grofa Monte Christo, u novije vrijeme i serije Igre prijestola pa joj s razlogom tepaju da je „mediteranski Hollywood“.

Zanimljivosti izdvojila: Ivona Bačelić Grgić

 P.S. Putopis o Malti pročitajte na linku u nastavku:
https://www.putoholicari.rtl.hr/malta-muzej-na-otvorenom-70263/, a mi se čitamo na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona i na blogu Just for this feeling.