TOP 10 najboljih stvari koje možete učiniti u San Franciscu


San Francisco jedno je od mjesta na svijetu koje se najviše snima, fotografira i instagramira, a ovo su najbolje stvari koje možete učiniti tijekom bilo kojeg posjeta San Franciscu

1.Uskočite u legendarni “San Franciso cable car” i čvrsto se držite

Dok se rasklimani vagoni uspinju strmim ulicama grada ovo je jedna vrsta putovanja kroz vrijeme. Naime ovaj način javnog prijevoza stavljen je u promet davne 1873. godine. Ovo je posljednji ručno upravljani sustav žičare ili tramvaja takve vrste na svijetu i ikona grada San Francisca.

2. Obilazak zloglasnog zatvora –  Alcatraz

Od svog osnutka u 19. stoljeću kao zatvora za dezertere iz građanskog rata i indijanske disidente do zatvaranja od strane Roberta Kennedyja 1963., Alcatraz je bio najozloglašenija američka kaznionica. S lakim pristupom iz grada, uzbudljivom i neočekivanom poviješću, odvažnim pričama o pokušajima bijega i zadivljujućim pogledom na horizont San Francisca, godišnje ovo mjesto posjeti 1,4 milijuna ljudi. U njemu su “gulili” neki od najpoznatijih kriminalaca na svijetu poput Al Capona i Bird Mana.

3. Posjetite morske lavove na doku 39

Morski lavovi preuzeli su Pier 39, najpoželjniju nekretninu na obali u San Franciscu i postali su omiljene maskote San Francisca, a budući da kalifornijski zakon zahtijeva da čamci ustupe put morskim sisavcima, vlasnici jahti morali su se odreći vrijednih mjesta kako bi prihvatili čak 1000 morskih lavova. Noću i danju, oni se mažu, podriguju, češu i radosno guraju jedan drugoga s dokova. Ovi divovski sisavci mogu se naći na dokovima između siječnja i srpnja.

4. Posjetite Twin Peaks

Twin Peaks sa svojih 281 metara visine pruža jedan od  najboljih pogleda na grad, naravno ako vas ne zahvati magla kao nas.

5. Napravite fotku sa “Painted Ladies”

Ako ste gledali legendarnu seriju Puna kuća (Full House) ovo mjesto se pojavljuje u najavnoj špici. Zanimljivo je da niti jedna od tih kuća zapravo nije bila mjesto gdje je stanovala obitelj Tanner. Kuća s crvenim vratima iz popularne serije nalazi se nekoliko blokova dalje, u ulici Broderick. 

6. Provozajte se ulicom Lombard 

Lombard ulica je napravljena je 1922. godine, a kako bi riješili problem nagiba od 27 stupnjeva, predloženo je vijugavo rješenje s čak 8 zavoja. Nagib ulice se time smanjio na samo 16 stupnjeva. Lombard ulica nije samo ovaj kratak vijugavi dio, iako će vam google izbaciti večinom te fotke, to je prilično duga ulica koja se proteče kroz dva kvarta Russian Hill i Telegraph Hill.

7. Fotkajte, prohodajte ili se vozite Golden Gate mostom

1937. godine za javnost je otvoren most Golden Gate u San Franciscu. Trebao je biti obojan sivom bojom, no kada je stigao metal za most bio je premazan temeljnim premazom narančaste boje. To im se svidjelo i zaključili su da će most tako bolje izgledati pa su je ostavili. Osim što je popularna turistička lokacija, most Golden Gate privlačan je i onima koji se žele ubiti. Otprilike svaka tri tjedna netko pokuša skočiti s mosta. Zbog toga je uvedeno 11 specijalnih telefona duž mosta koji su povezani sa savjetnicima kojima se potencijalni samoubojice mogu obratiti. Naravno vi nemojte pokušati skočiti s mosta već ga prohodajte ili uzmite neki od hop on – hop off buseva i provozajte se double deckerom po mostu.

8. Istražite Fisherman’s Wharf

Jedno od najpopularnijih kvartova među turistima nasuprot otoku sa zatvorom Alcatraz. Istražite dokove uz more ili nešto pojedite u raznim restoranima koji se ovdje nalaze.

9. Posjetite Gradsku vijećnicu (City Hall)

Jedna od najljepših građevina u ovom gradu. Ovo je inače replika originalne zgrade koja je srušena u potresu 1899. godine i posebno se ističe sa svojom prekrasnom kupulom koja izgleda kao pariška bolnica Val-de-Grace. Ovdje se još uvijek održavaju vjenčanja pa ako imate sreće možda i naletite na neku svadbu.

10. Istražite ulice kineske četvrti

Uđite na Zmajeva vrata i prošetajte glavnom turističkom ulicom Kineske četvrti. Teško je povjerovati da je ova ulica s pagodama i suvenirnicama nekoć bila najluđe mjesto na Zapadu – barem dok ne vidite fascinantne izložbe u Kineskom povijesnom muzeju. Prošećite Waverly Placeom, dušom kineske četvrti, obrubljenom šarenim hramskim balkonima okićenim zastavama i obiteljskim tvrtkama. Zatim zaronite u povijesne uličice kineske četvrti kako biste bacili pogled na četvrt slušajući mah-jongg pločice, hramske gongove i kineske orkestre dok lutate sporednim ulicama.