TOP 10 mjesta izvan Barcelone koje morate posjetiti


Možete provesti tjedne u Barceloni i neće vam ponestati mjesta koje možete istražiti, stvari koje možete raditi, hrane koju možete probati ili barova u koje možete svratiti.

Ali ako želite okusiti katalonski život izvan metropole – ili jednostavno promijeniti ritam – krenite na jednodnevni izlet iz Barcelone i doživite planine, plaže ili lijepe male gradove koji su udaljeni samo kratkom vožnjom.

Ovo je TOP 10 najboljih dnevnih izleta iz Barcelone:

Sitges

Vrijeme putovanja: 40 minuta

Lijepi gradić Sitges savršen je za šetanje uz obalu i uživanje u suncu, tako da ćete za toplijeg vremena na središnjim plažama pronaći prilično gužvu. Srećom, ima ih dosta za izabrati.

U Sitgesu nije sve u moru. Ako ste zainteresirani za suvremenu umjetnost ima mnogo odličnih muzeja koji su vrijedni vašeg vremena. Grad također ima odličan noćni život i živahnu LGBTQI+ scenu. Ovdje se održava jedna od najboljih karnevalskih proslava u Španjolskoj (datumi se mijenjaju svake godine), a listopad u grad donosi Međunarodni filmski festival u Sitgesu.

Kako doći do Sitgesa iz Barcelone: Od 5 ujutro do 22 sata, redovni vlakovi voze iz Barcelone Passeig de Gràcia i Sants. Monbus vozi iz Barcelone svakih 15 do 50 minuta.

Foto by sitpymes

Montserrat

Vrijeme putovanja: 1 sat, 20 minuta

Na planini Montserrat nalazi se najsvetije mjesto Katalonije, istoimeni samostan. Pogledi su spektakularni – ponesite cipele za hodanje – a ako sezona dopušta, možda ćete moći uhvatiti nastup zbora unutar bazilike. Nakon toga, provozajte se uspinjačom ili prošećite do Santa Cove, mjesta gdje je pronađena La Moreneta – sveti lik djevice – ili do vrha Sant Jeroni za prekrasan pogled na dolinu ispod.

Kako doći do Montserrata iz Barcelone: Vlakovi na liniji R5 kojima upravlja FGC voze svakih pola sata do svakog sata do i od stanice Plaça d’Espanya u Barceloni. Zatim idite žičarom AERI do samostana sa stanice Montserrat Aeri. Alternativno, idite cestom R5 do sljedeće stanice (Monistrol de Montserrat), odakle vlakovi cremallera voze do samostana svakih 20 do 40 minuta.

Foto by Matthias Hoensch

Vic

Vrijeme putovanja: 1 sat, 30 minuta

Vic, sa svojim atraktivnim povijesnim središtem i nekoliko finih restorana, dominira ravnicama La Plana de Vic na jugu Pireneja. Plaça Major, najveći od središnjih katalonskih trgova sa srednjovjekovnim, baroknim i modernističkim palačama. Još uvijek je poprište redovnih tržnica, otuda i njegovo drugo ime, Plaça del Mercadal.

Kako doći do Vica iz Barcelone: Redoviti rodalies vlakovi (linija R3) voze do i iz Barcelone.

Collseroli

Vrijeme putovanja: 15 minuta

Stanovnici Barcelone traže bijeg od gradskog života u golemom parku Parc de Collserola u brdima. Pješačke i biciklističke staze prolaze cijelim parkom koji je načičkan restoranima u stilu seoskih kuća. Uzmite kartu raznih ruta u info centru na adresi Carretera de l’Església 92, u blizini željezničke stanice Baixador de Vallvidrera FGC. Odavde možete prošetati preko brda do Sant Cugata i od tamo se vlakom vratiti u Barcelonu.

Kako doći do Collserole iz Barcelone: Idite FGC prigradskim vlakom od Plaça de Catalunya, Carrer de Provença ili Gràcia do Baixador de Vallvidrera.

Figueres

Vrijeme putovanja: 2 sata

Figueres ima zgodnu modernističku arhitekturu, prostrani dvorac iz 18. stoljeća (Castell de Sant Ferran) i divan mali muzej igračaka, Museu del Joguet, no najpoznatiji je po Teatre-Museu Dalí.

Nekadašnje kazalište, pretvorio ga je sam Dalí u palaču nadrealizma, zaštićenu visokim crvenim zidovima na kojima se nalaze divovska jaja. Ulaznica za Teatre-Museu Dalí osigurat će vam besplatan ulaz u Museu de l’Empordà. Fantastičan muzej umjetnosti i arheologije koji se smatra jednim od najboljih u regiji.

Kako doći do Figueresa iz Barcelone: željeznička postaja Figueres, 800 m (0,5 milja) jugoistočno od centra, ima vlakove koji voze svakih pola sata za i iz Barcelone.

Foto by Federico Ghedini

Girona

Vrijeme putovanja: 1 sat, 15 minuta

Stari grad Girone zbijena je gomila drevnih kuća s arkadama, velebnih crkava i kosih popločanih ulica, s velikom katedralom koja se nadvija nad njim. 

Posjetite Banys Àrabs (“Arapske kupke”) iz 12. stoljeća, koje je korišteno kao mjesto snimanja Igre prijestolja i lijepi romanički Monestir de Sant Pere de Galligants. Prošećite uz rijeku Onyar da biste pogledali šareno obojene kuće koje je okružuju ili da biste stigli do novijeg dijela grada, gdje ćete pronaći izvrsne tapas barove. Ako su vam džepovi dovoljno duboki, Girona ima i jedan od najboljih svjetskih restorana, El Celler de Can Roca.

Kako doći do Girone iz Barcelone: Sjednite na vlak iz Barcelone koji vozi svakih 30 minuta.

Foto by Sheri Oz

Vilanova i la Geltru

Vrijeme putovanja: 45 minuta

Neposredno niz obalu iza Sitgesa (postoji lijepa jednosatna šetnja uz litice kojom možete doći do nje).

Ako želite provesti dan na plaži, Vilanova i la Geltrú je dobro mjesto za to. Ima nekoliko pristojnih, širokih plaža (krenite desno prema jugu za ljupku malu uvalu) i zanimljiv željeznički muzej, Museu del Ferrocarril.

Kako doći do Vilanova i la Geltrú iz Barcelone: Od 5 ujutro do 22 sata, redovni vlakovi voze iz Barcelone.

Foto by Antonio Lorenzana Bermejo

Tarragona

Vrijeme putovanja: 1 sat

Slične veličine i razmjera kao Girona, Tarragona je poznata po svojim rimskim ostacima. Budući da je Museu d’Història de Tarragona – koji se sastoji od glavnih rimskih nalazišta – obično najprometniji od sredine jutra nadalje, najbolje je započeti s njegovim Amfiteatre Romà i Fòrum Provincial ili izvrsnim Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, koji daje koristan pregled impresivne rimske prošlosti grada.

Nakon toga, uputite se prema velikoj katedrali, nakon čega slijedi ručak u jednom od brojnih restorana u blizini ili u ribarskoj četvrti El Serrallo, gdje ćete pronaći mnoge fine restorane s plodovima mora.

Kako doći do Tarragone iz Barcelone: Željeznička stanica je 10 minuta hoda južno od starog grada u blizini plaže. Vlakovi iz Barcelone voze svakih 10 ili 20 minuta.

Foto by neufal54

Montblanc

Vrijeme putovanja: 2 sata

Montblanc je velik srednjovjekovni gradić opasan zidinama s pristojnim izborom mjesta za jelo i spavanje. Vrijedi ga posjetiti sam po sebi, ali idealno bi bilo da idete s automobilom kako biste u potpunosti istražili Cistercitsku rutu, trijadu zadivljujućih samostana. Morat ćete rano krenuti ako se nadate da ćete vidjeti sva tri.

Kako doći do Montblanca iz Barcelone: Pet vlakova dnevno vozi iz Barcelone Passeig de Gràcia i Sants; prvi je oko 7 ujutro.

Colònia Güell

Vrijeme putovanja: 40 minuta

Osim La Sagrada Família, Gaudíjev posljednji veliki projekt bilo je stvaranje utopijskog kompleksa tekstilnih radnika za njegovog pokrovitelja magnata Eusebija Güella izvan Barcelone u Santa Coloma de Cervelló. Gaudíjeva glavna uloga bila je podignuti kolonijalnu crkvu Colònia Güell, iako je uspio dovršiti samo kriptu koja je otvorena za posjetitelje. Njegovi uglavnom obloženi stupovi koji podupiru rebraste svodove na stropu nagnuti su pod svim kutovima na sličan način na koji se naginju drveće u šumi i ključni su za razumijevanje fizike koja stoji iza njegovog magnum opusa, Sagrada Família.

Kako doći do Colònia Güell iz Barcelone: Idite FGC linijama S4, S8 ili S33 do Colònia Güell.

Izvor: Lonley Planet