Tapolca: Otkrijte skrivene špilje i uronite u podzemno čudo Mađarske


Ako krećete iz Zagreba, do ovih spektakularnih podzemnih špilja vam treba malo više od 2h vožnje

U samom centru grada nalazi se malo jezerce, odnosno Malom-tó, mlinski ribnjak. No, ono što je ovdje glavna atrakcija je podzemna špilja dugačka 5km, od kojih je 3km jezero. Podzemna špilja i jezero otkriveni su davne 1903. godine, a nalaze se 20m ispod samog centra grada. Špiljski zrak, s gotovo 100% vlagom, visokim udjelom kalcija i stalnom temperaturom od 20°C, koristi se za liječenje respiratornih bolesti u gradskoj bolnici koja se nalazi u neposrednoj blizini špilje pa su iskoristili i dio špilje pretvorili u malo lječilište. 

Osim istraživanja špilja, Tapolca nudi i druge atrakcije. Grad je poznat po svojoj termalnoj kupelji, gdje posjetitelji mogu uživati u opuštajućim kupkama i wellness tretmanima. Tapolca također nudi razne restorane, trgovine i muzeje koji omogućuju posjetiteljima da dožive bogatu kulturu i povijest ovog područja.


Cijena ulaza je 3500 forinti što je cca 9€ – uključuje muzej iznad špilje, te vožnju čamcem po podzemnom jezeru. 

Ako se odlučite posjetiti Topolcu preporučujemo da karte kupite online prije puta jer je dnevni broj ulaznica ograničen pa se može desiti da dođete na lice mjesta, a karte budu rasprodane.

Karte možete kupiti –> OVDJE

Za ljubitelje prirode, okolica Tapolce nudi prekrasne krajolike i mogućnosti za planinarenje, biciklizam i istraživanje nacionalnih parkova. Jezero Balaton, najveće slatkovodno jezero u Srednjoj Europi, udaljeno je samo nekoliko kilometara od Tapolce i pruža dodatne mogućnosti za rekreaciju i vodene aktivnosti. A ovo su neki od naših prijedloga:

Keszthely

Na putu do Topolce nemojte preskočiti grad Keszthely koji se nalazi na samom početku jezera Balaton pa ima i plaže i šetnice uz jezero. Ono što je najzanimljivije u ovom gradu je prekrasna palača Feštetić. Ali tu su i zanimljivi muzeji, kao npr. muzej lova, željezničkih modela, radija i TV-a, igračaka, marcipana, kadilaka, erotski muzej ili pak Balaton muzej koji prikazuje nekadašnji život uz jezero.

Keszthely 

Heviz

U ovom kraju se nalazi i malo mjesto Heviz s najvećim termalnim jezerom u Europi (drugim najvećim u svijetu) gdje se možete odmoriti i okupati. Jezero ima podzemni izvor vode temperature do 40 stupnjeva, a zimi temperatura vode ne pada ispod 24 stupnjeva.

Heviz – Foto by heviz4evszak

Sümeg

Smješten oko 40 kilometara od Tapolce poznat je po svom impozantnom srednjovjekovnom dvorcu. Dvorac Sümeg, koji datira iz 13. stoljeća, nudi fascinantne vodiče kroz povijest, viteške borbe i prekrasne panoramske poglede s vrha dvorca. Posjetitelji mogu doživjeti atmosferu srednjovjekovnog doba i saznati više o povijesti regije.

Terme

Ne smijemo zaboraviti i mnogobrojne terme kao npr. Zalakaros ili Lenti, koje se nalaze u ovom kraju i mogu zaokružiti cijeli ovaj izlet. 

Hrana

Što se tiče hrane, na izlazu is grada Nagykanizsi nalazi se restoran Berényi Fogadó kojeg toplo preporučujemo za ručak ili večeru u povratku. Restoran nudi raznoliku ukusnu hranu, vrlo jeftino i imaju konobare koji pričaju hrvatski jezik.