Suveniri – uspomene s putovanja


Kako pronaći suvenir koji nećete nakon nekog vremena baciti?

 

Većina nas koji putujemo volimo sa svojih putovanja donijeti neke uspomene i skupljati kolekciju suvenira i povremeno ih pregledati i sjetiti se svih mjesta koja smo proputovali.

Vjerujem da mnogi od nas imaju pozamašnu kolekciju magneta na frižideru. Onih što smo sami skupili, a i dio koji nam uvijek i netko od prijatelja putoholičara pokloni. Magneti su uvijek pristupačni cijenom i ne zauzimaju puno prostora, a ima ih različitih vrsta i veličina tako da se uvijek za svakog nađe poneki.

Sjećate li se razglednica? Tko još danas šalje razglednice da se javi prijateljima i rodbini s putovanja? Osobno razglednice su jedan od mojih najdražih suvenira jer osim što slikama podsjećaju na putovanje, na pozadini uvijek mogu napisati datum putovanja i  popis osoba s kojima sam putovala. Iz tog razlog razglednica je neizostavan suvenir s mog putovanja. Također cijenom su veoma pristupačne, ne zauzimaju puno mjesta i ne mogu se strgati.

U mojim ladicama nalazi se već i pozamašan asortiman majica s putovanja. Nekad je dobar osjećaj uskočiti u majicu gdje te sjećanje odvede u neko od prošlih putovanja. Također ako vas netko vidi u majici uvijek možete započeti razgovor od kuda vam i što ste zanimljivog vidjeli na tom putovanju

Također već se skupila velika zbirka privjesaka za ključeve. Iako ne znam kad ću moći  iskoristiti sve te privjeske, a da ih sve stavim od jednom na ključeve trebao bi mi kofer za ključeve kad izlazim iz stana. Iako sam toga svjesna teško je odoljeti i ne uzeti koji privjesak za kolekciju jer odabir također uvijek bude velik i cijenom se nalaze na listi pristupačnijih suvenira.

Mnogi drugi suveniri mogu nam popuniti kofer na povratku, kao što su knjige, DVD-i s raznim sadržajem, figurice. Također možemo skupljati karte od muzeja i drugih ustanova koje smo posjetili ili neke besplatne letke koje smo pokupili prilikom razgledavanja, te na taj način ne trebamo uopće trošiti novac na suvenire.

Jedna od mojih slabosti također su šalice, kojih već imam nebrojeno i mislim da ne trebam više kupiti ni jednu šalicu do kraja života, ali uvijek je užitak ujutro popiti kavu iz neke druge šalice i otići na neko drugo mjesto barem u mislima.

Ali osim onih kupljenih suvenira neki možda će se odučili da je dovoljan suvenir samo nebrojene slike koje smo uslikali s fotoaparatom ili mobitelom.

Što vas najviše uveseljava kada se vratite s putovanja i kada pregledavate svoje zbirke suvenira. Što volite skupljati, a da vam ne dosadi, a za koje suvenire mislite da su možda samo bacanje novaca?

M.M.