Stolačka rapsodija


Stolac je gradić na jugoistoku Bosne i Hercegovine i dio istoimene općine. Smješten je na putnom pravcu koji iz Bosne prema Jadranu prolazi kroz Hercegovinu, u slivnom području rijeke Bregave, na raskrižju puteva za Sarajevo, Mostar, Dubrovnik, Split, Čapljinu, Trebinje, te dalje prema Crnoj Gori i Albaniji. Klima je u stolačkom kraju mediteranska. Sunce rekordno sja, približno kao i na jadranskom otoku Hvaru, 2500 sati godišnje.

Stolačko područje je svojim mediteranskim šarmom, dobrom vodom, blagim nebom, pitomim krajolikom i skladom prirodnih ljepota, privlačilo ljude od prapovijesnih vremena. Kako se kraj nalazi u mediteranskom podneblju uspjevale su sve vrste voća, a ponajviše grožđa.Nazočnosti ljudske zajednice na prostoru Stoca seže 16.000 godina u prošlost.Stoga je ovo područje skrovište pračovjeka, utvrda Ilira, antički municipij, srednjovjekovni grad, počivalište stećaka, odmaralište begova, posjet austrougara i puno više od toga… Stolac je ljepota prirode, maslina, rijeka i slapova, sakralnih objekata četiri religije i opet, puno više i od toga. Općina Stolac broji 30 spomenika uvrštenih na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a od toga su dva na UNESCO listi svjetske baštine.

Ime naselja doživljavalo je promjene kroz povijest. Najstariji naziv je Daorsoi, odnosno Daorson. Slijedi rimski muncipij Diluntum. Današnje ime naselja Stolac prvi put je spomenuto 1420. (loco dicto Stolac), a utvrda Vidovski 1436. Slijedi osmansko Ilce i IIstolce, potom Vidoška i konačno Stolac.

“Stolačka rapsodija” je film koji prvenstveno predstavlja raznovrsnu turističku ponudu općine Stolac, kao i bogatu kulturno-povijesnu baštinu našeg kraja. Prepoznatljiv je mediteranski šarm, dobra voda, blago nebo, pitomi krajolik, te sklad prirodnih ljepota. Promotivni film je sniman na različitim prepoznatljivim lokacijama općine Stolac, te promovira aktivan odmor, prirodne ljepote i druge segmente turizma.