Što vas čeka ove jeseni u gradu festivala?


Nakon bezbrojnih ljetnih uzbuđenja koji su kulminirali spektakularnim 24. Špancirfestom, jesen u Varaždinu, gradu festivala, bit će jednako uzbudljiva, zanimljiva i – festivalska! 

Još se nisu do kraja slegli dojmovi proteklog Špancirfesta, a Varaždin već očekuje novi veliki festival. Varaždinske barokne večeri najstariji su i najvažniji festival tzv. „ozbiljne“ glazbe u Hrvatskoj, a u 2022. se održavaju po 52. puta. 

Osim sjajnih koncerata i vrhunskih izvođača, solista i orkestara, koji će nastupati na zaista jedinstvenim povijesnim „pozornicama“ u varaždinskim crkvama, palačama, ali i u okolici grada, Barokne večeri već godinama svijet klasične glazbe otvaraju širokom ukusu. Usporedno s glavnim festivalskim programom Varaždinskih baroknih večeri, održava se, naime, popularni „Total baroque“; pravi popratni festival koji donosi cijeli niz raznovrsnih događanja tematski povezanih ne samo s barokom, već i glazbenom, ali i gastronomskom kulturom zemlje partnera Baroknih večeri.

A zemlja partner ovogodišnjeg varaždinskog baroknog festivala je Republika Irska pa i službeni, ali i „Total baroque“ program sadrži pregršt izvođača i atrakcija s irskim potpisom. Posebna atrakcija bit će „Irish corner“ na Kapucinskom trgu koji će punih deset dana, od 23. rujna do 2. listopada, biti ispunjen zvucima, ritmovima, okusima i mirisima „smaragdnog otoka“.

Varaždinska jesen je topla, romantična, bez obzira sja li sunce ili pada kiša i kao stvorena je za istraživanje skrivenih kutaka i atrakcija povijesne gradske jezgre, a niz manifestacija i događanja Varaždin privlačnim odabirom za vikend izlet udvoje, s prijateljima ili obitelji.

Nakon što početkom listopada završe sva barokom ukrašena festivalska uzbuđenja, počinju pripreme za zimu, a varaždinsku turističku zimu obilježava sjajni i sve popularniji Advent u Varaždinu – advent kakav treba biti. Dostojanstveno, kreativno i i bajkovito, možete u prosincu pokazati vašim najmlađima i najdražima, što je smisao božićne bajke. Do tada, zabavimo se uz festivalske dane kojih u Varaždinu ne nedostaje.

Naći se u Varaždinu nije teško. Lako je dostupan svima koji se odluče istražiti Hrvatsku izvan morskih ljepota i žele iskusiti svu njezinu kulturnu, pejzažnu i gastronomsku raznolikost. Povoljno smješten na raskršću puteva, Varaždin se razvijao u stalnom miješanju raznih kulturnih utjecaja koji, spojeni u suvremenu cjelinu, stvaraju toliko jedinstveni ugođaj i mentalitet.

Sve što volite u Hrvatskoj, u Varaždinu je još izraženije: opušteni životni stil još je opušteniji, povijesna atmosfera još je raskošnija, okusi su još intenzivniji, a kava je posebno ukusna, s pogledom na impozantne kule dvorca oko kojeg je grad nastao. Čekamo vas!

dodatne info: Visit Varaždin

facebook.com/Varazdin

www.instagram.com/volim.varazdin