Što kada putovanje krene po zlu? Imala sam otvorenu ranu slomljene noge


Nakon dvije godine, tri operacije, uspješne trudnoće i porođaja Patricija je prije tri tjedna prvi put prohodala bez štaka

Volite li putovati? Upoznavati druge kulture? Vjerujemo da je odgovor potvrdan. No što ako putovanja krenu po zlu? Patricija Kor Pešut iz Rovinja otkrila je kako je na svom proputovanju kroz Nepal u insceniranoj prometnoj nesreći zamalo izgubila život.

Svoje svjedočanstvo iznijela je i u knjizi kako bi sve putnike namjernike upozorila na opasnosti koje im prijete.

Iskusna planinarka Patricija već je osvajala Mount Everest. Obožava Daleki istok – ljude i kulturu, posebno njegove planine. Putovanja su njezin život, no vožnja motorom prije tri godine po nepalskim ulicama itekako joj je ostala u pamćenju. Zajedno sa suprugom koji je vozio probijali su se kroz gust promet od sela do sela.

“I sad u jednom trenu, uhvatili smo mi već mot kako to ide, u jednom trenu se cesta raščistila. Više nije bilo gužve, nije bilo kolone, nije bilo ničega”, prisjetila se Patricija.

Njihovu sreću što napokon uživaju u krajoliku prekinuo je motor koji je vozio ravno prema njima.

Video prilog:

“Moja misao tog momenta je bila: pa mi se tako ne bumo mimoišli, a oni su zapravo gurnuli motor u nas i sišli s motora. Sljedeće je bilo da letimo po zraku i stružemo po asfaltu”, ispričao je Patricijin suprug i skijaški vodič Nenad Pešut.

“Razbijeni, polomljeni. Ja sam imala slomljenu nogu, i to otvorenu ranu, Neno je imao slomljenu ruku, kasnije smo uočili da ima slomljena rebra”, kazala je Patricija.

Lažne hitne pomoći

Nakon dvije godine, tri operacije, uspješne trudnoće i porođaja Patricija je prije tri tjedna prvi put prohodala bez štaka. U međuvremenu je otkrivala jezivu istinu o svojoj nesreći i zapisala detalje u knjizi Dani od Nepala

“Čitala sam članak kako su trovali planinare u brdima da bi ih spašavali i pomagali im u bolnicama koje su privatne i skupe”, kazala nam je Patricija.

Kobnog dana u Nepalu po njih je pukom srećom stigla prava hitna pomoć i odvela ih u stvarnu bolnicu. Ona lažna, koja ih je trebala prevesti u skupu kliniku, stigla je prekasno. Tisuće planinara prevarene su na sličan način u organiziranim pljačkama vrijednima milijune dolara. U  njima je sudjelovalo  na desetke lažnih helikopterskih službi, putničkih agencija, skupih privatnih hotela i bolnica.