Što je to u venama, što me tjera drugim državama


U sklopu nagradnog natječaja Emirates traži najinspirativniju priču s putovanja, do objave pobjednika (četvrtak, 13.12.2018.), svaki dan ćemo objaviti nekoliko finalista. I ovo je jedna od priča koja je ušla u finale.

Natječaj. To je to. Ja sad ravno u sridu pogađam s ovim tekstom.

Stanem. Pa se uhvatim za glavu. I? Kaj ću sada? Pisati o upoznavanju kultura, o ovim/onim/inim granicama. O tome kako putovanja pridonese boljitku i nadasve razvoju. Bogami, zvučat ću ko ovi naši političari.

Brojim 32 zemlje. Nekoliko kontinenata. S kim putujem? Sama sa sobom. A što sam naučila? Majketi, a što nisam. Pravo da ti kažem, ponekad me i strah što ću još otkriti o sebi.

Obećah sebi, bez patetike. Neće ti kanuti suza. Osmijeh hoće. To ti obećajem. Što ti još obećajem? Ništa! Jer ćeš i plakati i smijati se i zamisliti se…

Znaš li kada sam shvatila koliko sam puna predrasuda? Pariz! Metro!  Uđem na zadnja vrata pa još i sjednem. Vozim se. Okrenem se. Prva miso: Bjež van na idućoj stanici, odmah! Jebote, šta je ovo?!? Gospođa od 80 godina u vagonu i ja. Sve drugo, muški. Da, nisu s ovog kontinenta. Da, došli su od svukuda. A ja kao poštujem nacije, vjere, različitosti. Koji vrag je sa mnom? Slušaš, čitaš, uvuče se i ušulja. Misliš da nisi, a gle, ipak sam bila…

Znaš li kada sam shvatila da nije sve kako piše i kako drugi kažu? Munchen! Točnije, stanica za vlak neđe u sred ničega! Išla sam u Oberamergau. Rekao mi moj kum: Pol svijeta prošla, vozački položila nisi. Ženo, što nije u redu s tobom?! Drugi put o tome. Stojim ja i čekam vlak za Munchen. Crni BMW se zaustavlja. Jedan ih vodi do stanice. Drugi im pruži karte „Munchen, that way!“ Stoje. S jednom vrećicom u ruci. Nisu svi teroristi! A ljudi su ovce!

Znaš li kada sam shvatila kako uzimam stvari zdravo za gotovo? Meksiko! 36 stupnjeva! Drugi dan menstruacije! Iz jednog grada u drugi! U 10 navečer napokon u hostelu. Srećo, nestalo vode, vadi vlažne maramice! Izađem van, zapalim cigaretu. Kontam o blatu i siromaštvu viđenog tog dana. Vode nema, ali imam uloške i vlažne maramice. Tri stvari koje sam uzimala zdravo za gotovo. A djevojke od popodne? Jedva da imaju uloške…

Sjedim na klupi. Prilazi mi par. „Ne želimo baciti hranu, jesi li gladna? Podijeliti ćemo“. I suza u kutu oka mog. Naučila sam dijeliti. A to je velika mana svih jedinaca.

„Hvala ti što si sa mnom razgovarala. Ja sam star i moj život je prošao. Svi nekuda žure, a ja bi malo pričao.“ Naučila sam razgovarati. Naučila sam slušati. Naučila sam rušiti svoje zidove.

Sjedim. Gledam u drvo. Poziv na molitvu. I suza u kutu oka mog. Putovanja me ogule. Skinu. Gledam ispod svoje kože. Učim o sebi. Shvatim koliko se bojim. Vidim koliko sam ranjiva, a kako lijep zid i masku imam. Učim o značenju „poštivati“. Osuđivala sam. Danas te želim poštivati. Želim naučiti poštivati!

I za kraj, priča zašto Dubai! Mjesto radnje: Marseille. Rekli su mi: „Zašto? Sama? Opasno je!“ Sjedimo. Indijac, Bjeloruskinja i Hrvatica. Upoznaše se na free walking turi. Čips, pivo, more, zalazak sunca. Sjedne pored nas. Čujem: MERDE. Skače. Njih petorica skaču za njim. Izvlače ga van. Jedan od njih otrči. Vraća se i pruža mu svoj mobitel. Skočio je zbog mobitela. A sjećaš se metroa iz Pariza? Tih pet osoba kojih sam se prepala, skočili su odmah za njim! Pa se pitam. Bi li i ja to napravila…

Žao mi je. Obećala sam te nasmijati. Jesam li?

Žao mi je. Obećala sam, suza ti kanuti neće. Je li?

Moja putovanja, to sam ja. Ona su moj učitelj. Moj prozor u svijet.

 I za kraj. Jesu li sva putovanja lijepa? Nisu! Nisu jer rijetko tko od nas sluša sebe. Ganjamo. Treba vidjeti to i to. Brže. Ko da si na normi. Neki mi zamjerili kada sam izjavila „Kako živiš, tako i putuješ. Džaba ti sve. Sve ceste ovoga svijeta. Sve recke zemalja na zidu. Jer ako projuriš njima. I život je projurio pored tebe. I ti s njim.“

Čemu su me putovanja naučila? Ima nešto u onoj otrcanoj, izlizanoj rečenici. Rečenicu koju ili razumiješ ili ti se kosa digne na glavi.

Čemu? „Ja sam se sebi vratila!“.

 

Napisala: Dinka Borota


#FlyBetter s Emiratesom!

Jedna od najvećih aviokompanija na svijetu, Emirates, vlasnik je i najveće svjetske flote zrakoplova Airbus A380 i Boeing 777 koja broji 270 zrakoplova, povezujući ljude diljem svoje globalne mreže od 159 destinacija u 85 zemalja. U Hrvatskoj je Emirates prisutan od lipnja 2017. godine i izravnim dnevnim letom povezuje Zagreb sa svojim kozmopolitskom sjedištem – Dubaijem. Nedavno je Emirates pokorio dodjelu prestižnu dodjelu nagrada ULTRA 2018. te je proglašen najboljom aviokompanijom na svijetu.