Slovenija uvodi stroge mjere na granici – Hrvatska više nije na zelenoj listi


Slovenska vlada stavila je Hrvatsku zbog porasta dnevnog broja zaraza koronavirusom zadnjih dana na “žutu” listu epidemiološki manje sigurnih država, kazao je u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin

 

Kako je pojasnio na konferenciji za novinare, tu je odluku vlada donijela u četvrtak, a mjere će stupiti na snagu u subotu u ponoć.

Hrvatska je do sada bila na slovenskoj “zelenoj” listi epidemiološki sigurnih država.

S te liste sada su spuštene u nižu kategoriju sigurnih osim Hrvatske i Češka i Francuska, dok su se Belgija i Nizozemska uvrstile na višu “zelenu” listu epidemiološki sigurnijih.

Odluka za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su točno boravili, što će moći dokazivati na primjer hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morat će na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu “jer je pokušaja obmanjivanja u tom smislu bilo i previše”, kazao je Kacin.

Mjera je osim porasta broja zaraza u Hrvatskoj, kako je sugerirao Kacin, donesena i zato jer je u zadnje vrijeme bilo mnogo slučajeva kad su slovenski državljani i oni sa stalnim boravištem u Sloveniji dolazeći preko Hrvatske ili Mađarske navodili da su bili u tim zemljama iako su bili u Srbiji ili BiH koje su na “crvenoj” listi epidemiološki nesigurnih država, gdje je u zadnje vrijeme velik broj novozaraženih.

Kacin je ponovo pozvao Slovence koji borave u inozemstvu da tamo izbjegavaju gužve i poštuju epidemiološki propisane mjere, a osobito da izbjegavaju noćne klubove i masovne zabave jer su oni potencijalni izvor zaraze.

Na pitanje što stavljanje Hrvatske na “žutu” listu znači za hrvatske državljane, Kacin je kazao da će u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj.

Detalji vladine odluke bit će uskoro objavljeni na njenom Twitter profilu, najavio je Kacin.

Švicarska ograničava ulazak iz 29 zemlja

Putnici u Švicarsku iz 29 zemlja će se od 6. srpnja morati registrirati vlastima i ići u samoizolaciju kako bi se spriječilo  širenje koronavirusa, objavila je vlada u četvrtak.
Na popisu zemlja su Sjedinjene Države, Švedska, Brazil i Rusija koje su ocijenjene zemljama s visokim rizikom zaraze. 

Popis uključuje i Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. 

Putnici koji su u prethodnih 14 dana bili u tim zemljama moraju to odmah obznaniti švicarskim vlastima po dolasku i otići u 10-dnevnu karantenu, navela je vlada. 

Popis zemalja kontinuirano će se revidirati s obzirom na razvoj situacije, dodala je švicarska vlada.

I u Švicarskoj je posljednjih dana broj oboljelih počeo ponovno rasti, ali njezine granice s Italijom, Austrijom, Njemačkom i Francuskom su otvorene.
Zemlja koja je ukinula velik broj mjera ima ukupno 31.967 pozitivnih na koronavirus, a u epidemiji je umrlo 1686 ljudi.

Izvor: rtl.hr