Skriveno blago Bliskog istoka


Postoje delovi sveta koji su nepoznati, skriveni i puni iznenađenja. Arabijsko poluostrvo je vekovima budilo romantične priče o pustinji, drevnim kulturama, beduinima, bogatim zelenim oazama, plantažama urmi, krdima kamila, ženama obučenim u živopisne nošnje prekrivenih lica, zanimljivim tržnicama, čuvenim arapskim konjima i još mnogo toga zanimljivog kao iz zbirke priča Hiljadu i jedna noć. Upravo jedno takvo mesto nalazi se u državi Oman, nedovoljno istraženom kutku sveta koji postaje sve popularniji među putnicima.

Napisao: Predrag Isajlov iz Srbije

U poslednjih 50 godina Oman je prošao dug put. Kada je sultan Kabus došao na vlast zbacivši sa vlasti svog oca 1970. godine, Oman je imao 10 km asvaltiranih puteva, 3 škole i jednu bolnicu. Bio je jedna od najizolovanijih i najsiromašnijih zemalja sveta potpuno zatvorena za strance. Sultan Kabus je sproveo reforme, otvorio vrata zemlje prema ostatku sveta i učinio je jednom od najnaprednijih na Bliskom istoku. Kao i većina država u ovom delu sveta privreda u velikoj meri zavisi od izvoza nafte čiji prihodi su omogućili izgradnju infrastrukture i poboljšanje socijalnog standarda nekada siromašne i zaostale zemlje.

Pitate se gde je Oman? Koliko osnovnih podataka zapravo znamo o ovoj zemlji? Oman ili zvanično Sultanat Oman se nalazi na jugoistoku Arabijskog poluostrva i graniči sa Jemenom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima dok njegove obale zapljuskuju vode Omanskog zaliva i Arabijskog mora. Sultanat je društveno uređenje države kojom vlada sultan i Oman je jedan od dva primera u svetu ovakvog uređenja uz Brunej. Arapi čine većinsko stanovništvo, a islam je najzastupljenija religija. Omanci su ibadi što predstavlja najmanju od tri podgrupe islama pored sunita i šita. Broji blizu 4.5 miliona stanovnika, međutim, zbog potrebe za radnom snagom beleži sve veći priliv stranaca posebno iz Afrike i jugoistočne Azije. Glavni grad je Muskat.

Upravo je Muskat destinacija koju sam imao priliku da posetim ove godine. Bilo je to još jedno niskobudžetno putovanje kako volim da ih nazivam kada je cilj uz što manji trošak obići što više u kratkom vremenskom periodu. Do te ideje došao sam spontano tokom boravka u Emiratima kada sam saznao da se uvodi svakodnevna autobuska linija Dubai-Muskat. Svaki put kada naiđem na takvu informaciju odmah razmotrim mogućnost putovanja. Dnevno ima tri polaska na toj relaciji i daljina od 450 kilometara prelazi se za oko sedam sati uz zadržavanje na granici.

Obzirom na vremensko ograničenje i samo dva dana koje smo imali na raspolaganju ideja je bila da se putuje autobusom noću, provedu dva cela dana u Muskatu uz jedno noćenje u gradu i nakon drugog dana noćni povratak autobusom. Možda se mnogima ne bi svideo takav plan jer je veoma naporan, ali svaki pravi zaljubljenik u putovanja ne bi propustio takvu priliku. Tako smo smislili da iskoristimo samo dva dana koja imamo na raspolaganju kako bismo proveli što više vremena u gradu.

Za ulazak u Oman potrebna je eVisa za koju se veoma jednostavno aplicira putem interneta i odobrava se u roku od 48 časova. Postoje različiti tipovi u zavisnosti od dužine boravka, a viza za 10 dana iznosi oko 12 Evra. Na samom graničnom prelazu postoji procedura sa kojom sam se prvi put susreo. Nakon pasoške kontrole putnici zajedno sa svim prtljagom moraju izaći iz autobusa i stati u kolonu, a policija sa specijalno obučenim psima prolazi pored svih putnika i torbi kako bi mogli da nanjuše ako posedujete bilo šta nedozvoljeno. U ovom delu sveta postoje veoma surovi zakoni za bilo kakvo krijumčarenje nedozvoljenih sredstava. Ipak to je samo redovna procedura koja nije uticala na naše raspoloženje. Nakon granice i ulaska na teritoriju Omana prolazili smo kroz ogromna prostranstva prekrivena peskom kroz koja su izgrađeni dobri putevi i u jutarnjim satima bili u glavnom gradu.

Muskat je jedan od najstarijih gradova na Bliskom istoku. Pominje se još u prvom veku u beleškama grčkih putopisaca. Čuveni arapski moreplovac Ahmed bin Mađid 1490. godine u svojim beleškama opisuje Muskat kao luku sa obiljem luksuzne robe kakvu ne možete videti nigde u svetu. U XIV i XV veku grad počinje da dobija veći značaj, a sve više se razvija u XVI veku kada su brodovi iz Mediterana na putu za Indiju počeli da koriste Muskat kao luku za dopunjavanje zaliha hrane i vode. Privukao je pažnju Portugalaca koji su bili prvi evropljani zainteresovani za ovu zemlju, od Muskata su napravili svoju glavnu pomorsku luku kako bi kontrolisali čitav zaliv. Napuštaju ga 1650. godine, a ta godina se računa kao godina sticanja nezavisnosti i time je Oman postao najstarija nezavisna arapska zemlja.

Muskat je danas moderan grad u kome je dobro očuvan tradicionalni stil. U gradu nema nebodera i većina objekata ima bele ili krem fasade. Delovi grada raštrkani su između stenovitih brda kojih ima mnogo u samom gradu, ali su dobro povezani modernim saobraćajnicama. Iz tog razloga za obilazak Muskata potreban je gradski prevoz ili taksi jer su najinteresantnija mesta poprilično udaljena. Ako se odlučite za taksi budite spremni na cenkanje. Vozila uglavnom nemaju taksimetar i cenu određuju po slobodnoj proceni tako da pre polaska obavezno pogledajte na mapi udaljenost do mesta koje želite posetiti i pitajte za cenu. Može se desiti da vam dva taksija koja stoje jedan do drugog ponude veliku razliku u ceni.

Naša prva stanica bila je Velika džamija sultan Kabus koja predstavlja jedno od najlepših arhitektonskih dostignuća čitave zemlje. Okružena je predivnim vrtom sa mnoštvom cveća i zelenila. Sjajan primer moderne islamske arhitekture koja simboliše preporod zemlje, želju za spajanjem drevne tradicije sa modernim vremenom. Građena je šest godina i bio je to poklon sultana svom narodu povodom 30 godina vladavine. Poseduje ogromnu kupolu i pet minareta koji simbolišu pet stubova islama. Enterijer džamije krase centralni luster od 600.000 Swarovski kristala i ručno rađeni persijski tepih od 4.343 m2 koji su do skoro bili najveći u svetu po veličini, a svoje prvo mesto izgubili su nakon izgradnje džamije u Abu Dabiju. Jedna je od najvećih na svetu i može da primi 20.000 vernika. Velika džamija je otvorena za posetioce koji nisu muslimani svakim danom od 8 do 11 časova osim petka i ulaz je besplatan. Definitivno mesto koje ne smete propustiti.

Nakon džamije put nas je dalje vodio do Kraljevske opere. Još jedan impozantan objekat građen prema ideji voljenog sultana koji je oduvek bio ljubitelj klasične muzike i umetnosti. Kraljevska opera najznačajniji je kulturni i umetnički centar cele zemlje. Opremljena je najsavremenijom tehnologijom i služi za operu, balet i simfonijske koncerte. Njena izgradnja bila je predmet velike polemike među stanovnicima Omana. Postavlja se pitanje da li je jedan tako skup i grandiozan projekat zaista bio potreban zemlji u kojoj većinsko stanovništvo ima nisko obrazovanje ili je sultan izgradio za svoju dušu.

Nedaleko od opere nalazi se peščana plaža Korum sa mnoštvom restorana i luksuznih hotela koja je savršeno mesto za odmor i relaksaciju. Šetalište uz obalu ima uređeni prostor za piknik na kome lokalno stanovništvo organizuje porodična okupljanja. Korum je mesto na kome u nekom od restorana ili jednostavno uz plažu pod palmom možete uživati u predivnom zalasku sunca. U neposrednoj blizini plaže nalazi se i istoimeni park, najveća i najlepša zelena oaza u gradu.

Naš smeštaj bio je u poslovnom distriktu Ruwi koji je jedan od najstarijih delova grada. Na kraju napornog prvog dana i mnogo šetnje rešili smo da se osvežimo uz neko alkoholno piće što se ispostavilo kao nemoguća misija. Nakon više od sat vremena bezuspešnog lutanja u potrazi za barom saznali smo da je jedino mesto koje služi alkohol u celom centru grada hotel Sheraton. Kada smo konačno stigli u baru je bilo ukupno četvoro gostiju što nam je bilo iznenađujuće obzirom da je subota veče. Ako ste u potrazi za provodom u glavnom gradu Omana, definitivno se nalazite na pogrešnom mestu. Ipak uspeli smo da nađemo dugo traženo osveženje i prvi dan bio je upotpunjen.

Narednog dana nastavili smo obilazak istim tempom. Kvart Korniš je šetalište pored mora koje je nedavno renovirano. U njemu se nalazu Mutrah suk, tradicionalna tržnica isprepletana uličicama i uskim prolazima koja važi za jednu od najbogatijih na Arabijskom poluostrvu. U suku možete pronaći mnoštvo zlatara, prodavnica tekstila, začina i još mnogo toga karakterističnog za ovaj region. Pored mnogo različitih opojnih mirisa koje ćete osetiti jedan je posebno dominantan, a to je miris tamjana. Ova aromatična smola može se pronaći širom zemlje i paljenjem tamjana razvija se neobično jak i prijatan miris koji ćete osetiti širom tržnice dok prolazite kroz nju. Na kraju Korniša je riblja pijaca, nalazi se uz samu obalu gde u jutarnjim časovima ribari pristaju svojim barkama sa svežim ulovom koji istog dana prodaju. Interesantno je da na pijacama u Omanu nećete sresti žene, ovde samo muškarci prodaju i kupuju. Na suprotom kraju Korniša nalazi se stara kula osmatračnica sa koje se pruža predivan pogled na ceo kvart i Omanski zaliv.

 

Kraljevska palata Al Alam takođe je još jedan primer moderne arapske arhitekture i služi kao kancelarija šefa države sultana Kabusa. Svojom šarenom fasadom potpuno dominira trgom na kome se na suprotnoj strani nalazi Nacionalni muzej Omana. Turistima nije dozvoljen ulaz u palatu. Okružena je tvrđavama Al Džalali i Al Mirani koje su sagrađene 1580. godine za vreme portugalske okupacije, danas su pretvorene u muzej koji mogu posetiti samo visoki zvaničnici koji posećuju zemlju. 

Lokalni stanovnici su vrlo prijateljski nastrojeni, uvek raspoloženi za ćaskanje sa strancima i priliku da se pohvale koliko je njihova zemlja napredovala. Oman odaje utisak bezbedne zemlje, a stopa kriminala je veoma niska. Valuta je Omanski rial koji je treća najvrednija valuta na svetu i za 1 Evro dobićete 0.4 Riala. Budite veoma pažljivi ako podižete novac sa bankomata, možda vam 100 Riala deluje kao mala cifra, ali to je blizu 250 Evra. Temperature tokom letnjeg perioda mogu biti nepodnošljive tako da je najbolje vreme za obilazak od oktobra do maja.

Oman ima još mnogo toga da ponudi. Putevi su veoma dobri i kampovanje je dozvoljeno svuda što je čini izvrsnom zemljom za iznajmljivanje kola i road trip. Oman ima preko 500 tvrđava od kojih su najpoznatije i najveće Nizwa, Bahla i Nakhal, gradove sa bogatom istorijom, mnoštvo predivnih plaža, planinskih venaca, kanjona, nepreglednu pustinju, veliki broj rečnih dolina koje nazivaju wadi kao što su wadi Bani Khalid, Shab, Al Abriyeen i mnoge druge.

Iako sam proveo veoma kratko vreme u Omanu, glavni grad Muskat je na mene ostavio veoma jak utisak. U svetu i dalje postoje mnoga mesta koja nisu dovoljno istražena i ubeđen sam da je upravo Oman jedno od njih. Turisti iz svih krajeva sveta već su počeli da dolaze, ali ovde još nema masovnog turizma. U regionu poznatom po velikim kulturološkim, religioznim i političkim razlikama pravo je iznenađenje pronaći zemlju koja živi u miru i koja dočekuje strance sa osmehom. Kao skriveno blago Bliskog istoka Oman čeka da ga radoznali putnici otkriju i svoje impresije o ovoj predivnoj zemlji podele sa drugima. Do nekog sledećeg teksta, nastavite putovati…

Fotogalerija: