Skijanje u Srbiji: zimski provod na koji niste navikli


Bliži se sezona skijanja! Uskoro će se vrhovi brda i planina ponovno zabijeliti snježnom magijom kojoj je nemoguće odoljeti, čak i ako niste skijaš, nego samo volite svjež zrak, spokoj i tišinu krajolika daleko od stresa i užurbanosti koja dominira skoro svačijom svakodnevicom.

Ako imate osjećaj da su vam pluća opterećena gradskim zrakom i da trebate udahnuti nešto drugo, planine su uvijek rješenje! A nekoliko savršenih destinacija za kompletan zimski odmor nalazi se u Srbiji, nadohvat ruke. Osim što ćete se naskijati i nadisati svježeg zraka, na srpskim ćete skijalištima doživjeti provod kakav vjerojatno ne možete ako se na skijanje uputite prema zapadu. Uvijek topla atmosfera u svako doba dana, druženje uz vrhunsku hranu i piće, ples i pjesma kad god poželite… zimovanje u Srbiji potpuno je drugačije iskustvo!

U nastavku vam donosimo top 3 destinacije za skijanje u Srbiji.

Kopaonik

Najpoznatije srpsko skijalište idealna je destinacija za zimski odmor u krugu obitelji ili prijatelja. Glavna prednost ovog skijaškog centra su moderne žičare, raznovrsne staze, pogodne za početnike i za iskusnije skijaše. Sve staze povezane su sustavom žičara i skijaških liftova, kapaciteta od preko 34.000 skijaša na sat. Uživanje na stazi u nedostatku snijega omogućuju topovi za proizvodnju umjetnog snijega. Uz staze za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar posjeduje i uređen snow park. Gondola dužine 3,7 km povezuje Brzeće s centrom Kopaonika.

Foto – Kopaonik  – TO Srbije

Noćno skijanje je poseban doživljaj, kao i prizor koji ugledate kada se žičarom popnete na Pančićev vrh – čitava planina kao na dlanu! Uz stazu Pančić 4b, za noćno su skijanje osvjetljene i staze Malo jezero i Karaman greben. Ljubitelji planine mogu se provozati i taxi saonicama koje voze u unaprijed zakazanim terminima. U „Dječjem gradu“ djeca mogu uživati u snježnim igrama, a za najmlađe skijaše i početnike osigurana su tri prostora „skijaškog vrtića“ s pokretnim trakama. Kopaonik raspolaže velikim brojem smještajnih objekata, od apartmana i kuća za odmor, odmarališta, pa do najluksuznijih hotela u samom centru i vikend naselju koje je od centra udaljeno oko 4 km. U suvremeno opremljenim hotelima, brojni su sadržaji i prostori za opuštanje i odmor s raznim mogućnostima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. A tek atmosfera na stazi? U brojnim kafićima i restoranima zabava traje cijeli dan!

Foto – Kopaonik  – TO Srbije

Zlatibor

Zlatibor je planinska visoravan s prosječnom nadmorskom visinom od 1000 metara, koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Srbije. Zahvaljujući specifičnoj klimi i specifičnim strujanjima zraka, kontinentalnim i mediteranskim utjecajima, planina je odavno poznata kao savršen prostor za odmor, oporavak i liječenje. Zlatibor je destinacija koja je gostima na raspolaganju cijele godine, podjednako lijepa i ljeti i zimi. Kada je zimska sezona u pitanju, na samo 9 kilometara od turističkog centra Zlatibora nalazi se skijalište Tornik. Skijaški centar smjestio se na nadmorskoj visini od 1110 do 1490 metara. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat, opremljen je žičarom sa šest sjedišta, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, 2 ski lifta – popularna ”sidra” – ukupnog  kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Na Torniku je skijašima i boarderima na raspolaganju pet staza – Stankova ravan, Zmajevac, Čigota, Tornik i Ribnica, koje su pokrivene topovima za proizvodnju umjetnog snijega, tako da je moguće skijati bez obzira na količinu prirodnih padalina.

Foto – Zlatibor  – TO Srbije

Bogati sadržaji osmišljeni su i za najmlađe, kao i za ljubitelje adrenalinskih atrakcija: vožnja bobom na šinama, tubing stazom i panoramsko razgledavanje žičarom. Skijaški centar je opremljen i dječjim igralištem i karuselom, a ima i svoj parking. Do Tornika gosti mogu stići i panoramskom žičarom, zlatiborskom “Gold gondolom”, koja je Zlatibor postavila na kartu svjetskih destinacija, jer je najduža jednosegmentna panoramska žičara na svijetu. Ne treba zanemariti ni odličnu gastronomsku ponudu ovog planinskog centra. Restorani na planini predstavljaju savršena mjesta za ljubitelje dobrog ukusa, autentičnih zlatiborskih jela, ali i modernih specijaliteta. Moderni wellness i spa centri, sa zatvorenim bazenima tijekom zimskih mjeseci, garantiraju savršenu relaksaciju nakon uživanja u zimskim radostima.

Foto – Zlatibor  – TO Srbije

Tara

Tara je jedna od najljepših i ekološki najčišćih planina u ovom dijelu Europe. Nalazi se u zapadnom dijelu Srbije, u blizini naselja Bajina Bašta. Teritorij Nacionalnog parka Tara dom je preko 1100 biljnih vrsta. Klima na Tari je kontinentalna planinska, s dosta snijega zimi, i s brojnim aktivnostima u kojima možete uživati. Uređene skijaške staze na Tari spremne su za sve ljubitelje skijanja, a ova planinska ljepotica idealna je za skijaše početnike koji žele naučiti ili usavršiti svoju tehniku.

Foto – TO Užice

Preko 300 km uređenih i dobro obilježenih planinarskih staza idealno je za ljubitelje planinarenja u bajkovitom zimskom ambijentu. Licencirani vodiči i dobro opremljena, iskusna udruženja za aktivnosti i sportove u prirodi u Bajinoj Bašti, zimi nude gostima i šetanje krpljama, splitboarding i snowboarding. Oni koji žele više adrenalina, mogu se okušati u organiziranim vožnjama quadovima, ili džip i Tara safari turama po snijegom prekrivenim vrhovima. Za najmlađe preporučamo sanjkališta koja se nalaze u centru Kaluđerskih Bara i Mitrovca na Tari. Uz zimski ambijent ide i bogata gastronomska ponuda restorana ovog kraja uz nezaobilazne  bajinobaštnaske rakije. Brojni smještajni kapaciteti, od hotela i apartmana u srcu planine, do vikendica i atraktivnih turističkih kompleksa pored Drine i u samoj Bajinoj Bašti, garantiraju da svatko može naći idealno mjesto za svoj boravak.

U koji god se od srpskih skijaških centara zaputili, dobar provod i uživanje za sva čula su vam zagarantirani!

Foto – TO Užice

Naslovna – Foto – Dušan Stojančević