Skandinavija – regija koja oduševljava


Kulturna i povijesna regija u sjevernoj Europi koja se sastoji od većeg dijela Skandinavskog i Jutlandskog poluotoka te otoka između njih naziva se Skandinavska regija, a obuhvaća tri suverene države – Dansku, Norvešku i Švedsku. Osim prirodnim ljepotama, o kojima smo već pisali u više navrata, ova regija oduševljava skandi noir žanrom u svijetu filmova i serija.

Ovo je naša top lista remek-djela ove regije koje će vas lansirati u prekrasan, a opet mističan krajolik Skandinavije, ali i okolnih zemalja koje su pronašle inspiraciju u ovom žanru.

BORDERTOWN – Nagrađivana finska krimi-serija prati otkačenog policijskog detektiva u Finskoj koji zalazi u vlastiti um kako bi riješio brutalne zločine, pokušavajući pritom održati obitelj na okupu. Da Sherlock ima sjedište u Finskoj, to bi bilo to! Prvu epizodu Bordertowna pratilo je preko milijun ljudi (1/5 finske populacije), dok gledatelji u Hrvatskoj cijelu prvu i drugu sezonu mogu pratiti na PLAY Premiumu.

DVIJE STRANE ZLOČINA – Iako teritorijalno ne pripada Skandinavskoj regiji, ova napeta belgijska krimi-serija inspirirana je skandi noir žanrom. Osvojila je nekoliko festivalskih nagrada i nominacija. Serija, koju možete pogledati na PLAY Premiumu, prati događaje jednog hladnog zimskog dana, gledane iz dviju različitih perspektiva. Naime, neparne epizode pričaju priču o timu policijskih pregovarača i specijalnih snaga koji reagiraju na talačku krizu u maloj poslovnici banke, dok parne epizode prate potpuno iste događaje, samo očima kriminalaca iznutra i njihovih žrtava.

PROLAZ – Serija ‘Prolaz’ inspirirana je kultnom skandi noir serijom ‘Most’ i već je osvojila milijune gledatelja širom Europe. Radi se o izvrsno produciranoj seriji koja je nastala u koprodukciji kompanije koja je stvorila veliki serijski hit ‘Dark’ i kultni film ‘Lives of Others’. Pod snježnim planinama, na granici između Njemačke i Austrije, leži čudno inscenirani leš. Dvoje policajaca poslani su da riješe slučaj. Mladoj, ambicioznoj Njemici Ellie Stocker iz Berchtesgadena nevoljko se pridružuje razočarani cinik Gedeon Winter iz Salzburga. Iako bi sve najradije prepustio kolegici s druge strane granice, leševa je sve više. Njihovu neobičnu suradnju pratite na PLAY Premiumu.

SRETNI NA MORU – U moru skandi noir filmova, na našem popisu našla se dramska serija koja je definitivno vrijedna spomena. Kombinirajući situacije iz stvarnog života s britkim humorom, ‘Sretni na moru’ komična je dramska serija poznatog švedskog redatelja Felixa Herngrena. Serija, koju možete pogledati na PLAY Premiumu, odlično ilustrira složene odnose više generacija koje žive zajedno tijekom ljeta. Uz puno smijeha i „feel good“ trenutaka, dolazi i do neizbježne napetosti kada se tri generacije, koje inače ne žive zajedno, nađu pod istim krovom.

PLAY Premium dodatni je programski paket na RTLplayu na kojem možeš uživo i na zahtjev gledati nove i kultne serije, zabavne showove, omiljene dječje sadržaje i filmske hitove te Premium TV kanale – RTL Living, RTL Crime, RTL Adria, RTL Passion, Discovery Channel, TLC i Eurosport kanal,  24/7 na webu i mobilnim uređajima.

RTL Premium možete isprobati 7 dana bespalatno –> OVDJE