Šibenik – najbolje od Dalmacije


Posjetili smo Šibenik i donosimo vam par ideja gdje se smjestiti, kamo ići, gdje jesti i što obići.  Šibenik je najstariji autohtoni hrvatski grad na Jadranu koji je nastao kao utvrda podno tvrđave sv. Mihovila.

Prvi spomen o njemu navodno datira iz 11. stoljeća. Šibenik ima čak ima 24 crkve, 6 samostana, 2851 stubu u staroj gradskoj jezgri i prvi je grad na svijetu koji je 1895. godine (28. 8.) dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu električnu struju. Hidroelektrana Jaruga na rijeci Krki puštena je u rad dva dana kasnije od hidroelektrane na Niagarinim slapovima u SAD-u. No Šibenčani su tog istog dana dobili struju, stanovnici Buffalla tek godinu kasnije odnosno 1896. godine 😉

Gdje se smjestiti?

Smjestili smo se u Armerun hotelu, prekrasnom kamenom zdanju u srcu grada. Smješten ispod gradskih bedema s pogledom na modri šibenski kanal i čudesne zalaske tamo gdje se rijeka Krka ulijeva u Jadransko more. Armerun nas je zagrlio dobrodošlicom počevši od pogleda na more pa do apsolutno najboljeg doručka na dalmatinskoj obali. Armerun je pjesma Dalmacije  i oda hedonizmu.

Gdje ručati?

Ako želite ručati kako su jeli naši stari, nepretenciozno i bez izvolijevanja posebno bez dugog čekanja, odite u Marendu. Jeli smo svašta. Od bunceka do sardela, krumpir salate, crvenog i bijelog kućnog vina. Zato smo se nauživali za vrijeme deserta u hramu slatkog i slatiša,  slastičarni Yum. Yum je kombinacija francuskog šika i dalmatinske tradicionalne genijalnosti.

Gradske kulturne atrakcije:

Tina Biluš, vodičica nas je odvela u razgled Šibenika, a najzanimljiviji dio je bila posjeta akademskom slikaru Zvonimiru Vili. Zvonimir Vila ( 1966. ), akademski slikar i grafičar zagrebačko-šibenske provenijencije, autor je jedinstvenog djela, brončane skulpture “Šibenik stina”, izrađenoj po narudžbi Turističke zajednice grada Šibenika. Šibenčani Vilu doživljavaju kao legendu grada.  Osim grafikom, bavi se kiparstvom i slikarstvom, a  njegovi su najčešći motivi povijesni, vjerski, ali ga privlači i nadnaravno. Danas je svakako jedan od rijetkih bakropisaca koji su ostali vjerni srednjovjekovnoj grafičkoj tradiciji u izvornom obliku.

Tvrđava Svetog Mihovila – pod anđeoskom zaštitom uz najbolji ritam

Šibenik nije samo turistički biser, već je to najstariji autohtoni hrvatski grad na Jadranu koji je nastao kao utvrda podno tvrđave sv. Mihovila. Ali nije to bilo kakva tvrđava, u njoj vam mladi vodiči svojim sloganima otisnutim na majicama Let s rock, prepričavaju povijest Šibenika, a mi u njima gledamo i vidimo najbolju budućnost grada.

Tražite li najbolju koncertnu lokaciju gdje ćete na sedamdesetak metara iznad razine mora uživati u odličnoj muzici i prekrasnom pogledu ali isto tako i uživati u interaktivnoj priči o povijesti grada, posjetite ovu tvrđavu. Smještena na položaju ispod koje je mogla pratiti razvoj srednjovjekovnog Šibenika, na strmoj stijeni. Ime duguje crkvi posvećenoj arkanđelu Mihovilu.

Pogled sa tvrđave Svetog Mihovila

Zbog svog zanimljivog izgleda i atraktivnog položaja, danas je prepoznata kao jedna od najprestižnijih pozornica u regiji. Naime, prije nekoliko godina na tvrđavi je izgrađena ljetna bina s preko 1.000 mjesta na kojoj se izvode brojni događaji poput koncerata, mjuzikla, kazališnih festivala, predstava te filmskih projekcija.  No najbolja ponuda tvrđave su danas, njeni vodiči. Puni su elana i entuzijazma, veseli, obožavaju to što rade i pršte dobrom energijom koja je doslovno zarazna. Organiziraju različite glazbeno–scenske programe i predstavljaju djelić bogate šibenske povijesti među svojim impozantnim bedemima.

Pogled sa tvrđave Svetog Mihovila

Čuvar povijesti – svjetionik budućnosti, Tvrđava svetog Nikole

Svakako posjet Šibeniku planirajte kroz posjet ovoj obrambenoj ljepotici. Da bi do nje došli, treba se voziti jedinim prirodnim morskim putem do Šibenika – kanalom svetog Ante, nazvan po svetom Anti opatu, dugim oko 2500 metara. Možete obići tvrđavu kroz sat vremena, doznati brojne detalje o gradnji ovog složenog vojno obrambenog kompleksa, kanalu i crkvi svetog Ante, morskom tunelu ‘Hitlerove oči’, te nekadašnjoj vojarni koja je postala set za snimanje filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’.

Gradnja tvrđave je bila jako skupa, koštala je oko 40.000 dukata. Za usporedbu, ugarski kralj Ladislav Napuljski prodao je čitavu Dalmaciju Veneciji za 100.000 dukata.

Zahvaljujući njenom impresivnom i zastrašujućem izgledu, Šibenik nikad nije bio napadnut s mora. Posade neprijateljskih brodova povlačile bi se čim bi je ugledale. U povijesti stoga nisu zabilježene značajnije pomorske bitke na ovom lokalitetu. Godine 2017., u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi republike Venecije od 15. do 17. stoljeća”, Tvrđava sv. Nikole upisana je na listu svjetske baštine UNESCO-a, zajedno s fortifikacijama iz Zadra, Kotora, Bergama, Peschiere del Garda i Palmanove.

Impresivna je njena povijest no još je impresivnija sadašnjost.

Mladi učenici osnovne i srednje  glazbene škole svirkom na vioilini i violončelu, tankoćutnim dušama su izmamili suze na oči. Prekrasna svirka uklopila se u veličanstven ambijent tvrđave i podsjetila nas kako je ljudski duh onaj koji gradi mostove i ruši sve prepreke, pa mu tako nije bio problem ni napraviti ovakvu tvrđavu te zaštiti njeno naslijeđe kroz stoljeća.

Ručali smo idući dan u restoranu Pjat, također u strogom centru, gdje moderno sreće staro, kroz moto vlasnika; od polja do stola, obzirom da je većina namirnica iz vlastitog uzgoja, s naglaskom na vlastito povrće. Mlada i uigrana ekipa, ljubazni dečki koji su se itekako potrudili napraviti nam što bolji ugođaj,  donijeli su nam za predjelo plate koje inače možete naručiti za 2 osobe. Pršut, panceta selekcija sireva i masline. Zatim carpaccio, dimljena tuna, dimljena sabljarka, marinirani inćuni, riblja pašteta, kapari. Uživanciji nema kraja.  Glavno jelo je doslovno bilo točka na I. Jeli smo pohanu dimljenu svinjetinu, tunu s povrćem, brancina s pireom od mrkve i najboljom blitvom ikad, sa molom ispod peke i povrćem.

Skok na plaži Banj – par riječi o plaži.

Plaža je uređena 2012. godine i posve solidno opremljena mnoštvom sadržaja za djecu i odrasle a ima i udoban lounge cafe. Navečer je savršeno sjediti s koktelom pored mora, uz vizuru noćnog Šibenika. S plaže puca atraktivan pogled na staru gradsku jezgru, katedralu svetog Jakova tvrđavu svetog Mihovila i Kanal svetog Ante. Plaža Banj osvojila je nagradu za najbolju plažu u Hrvatskoj u 2016. godini.

Ferata kroz kanjon rijeke Čikole ili zip line

Prvi put smo isprobali neku feratu i to feratu kanjonom rijeke Čikole. Cijeli put traje nekih tri sata, a pogled na cijeli kanjon je uistinu spektakularan. Odlično mjesto ako se nađete u okolici Šibenika za napraviti izlet i uživanje u netaknutoj prirodi. Ovaj odličan izlet možete rezervirati kod Šibenik Outdoor Adventure.

Podno Svilaje pa kroz Petrovo polje rijeka Čikola sa svojih 46 km duljine ne prestaje zadivljavati. Posebno je atraktivan njezin 130 m dubok kanjon obogaćen s 298 vrsti biljaka, nekoliko spilja i srednjovjekovnim utvrdama.
Ovu netaknutu divljinu poseban je doživljaj iskusiti slobodno poput ptice na odličnom Zipline Šibenik 1,4 km dugačak zipline, visok mjestimice i do 120 m visine kojim možete juriti i do 70 km na sat je adrenalinski boost kojem nećete moći odoljeti. Tri žice koje vas vode iznad krošnji drveća i kanjona Čikole dugački su 250, 500 i 650 m te vam osiguravaju jedan sat uzbuđenja koje ćete teško nadmašiti.

Baraka Winery – šećer za kraj

Vinarija Baraka je obiteljska butik vinarija koja se nalazi na poluotoku Srima, između Šibenika i Vodica te su vlasnici u potpunosti fokusirani na vrhunsku kvalitetu i proizvodnju vina z srca Dalmacije. Svojim  gostima i prijateljima se uvijek trudimo pružiti nezaboravno iskustvo a naše je bilo takvo. Proizvodnja vina u limitiranim količinama i polagani, ručni pristup u gotovo svim koracima proizvodnje uz neprekidno ispitivanje i podizanje kvalitete je dobar opis onoga što radimo i čemu težimo. Pridružite nam se na našem putu i uživajte u sjajnim vinima.