Senegal: Kad putovanje pođe po zlu – Što učiniti? by Vanna Bojović


Radije bih da za naše drage Putoholičare pišem nešto zanimljivije i pozitivnije, ali toga napretek već ima na ovoj web stranici, kao i na mojem instagram profilu @vannabojovic. Današnji tekst sastoji se od savjeta osobama koje nažalost na putovanju završe pokradene ili jednostavno radi dobre zabave izgube sve svoje stvari po putu.

Napisala – Vanna Bojović

U mom slučaju radi se o ovom prvom te sam zadnji dan svog odličnog solo putovanja po zapadnoj Africi, napadnuta od strane četvorice muškaraca naoružanih noževima te sam ostala apsolutno bez ičega usred Senegala.

Nakon stanja šoka, ali ujedno i sreće jer sam sačuvala živu glavu, netaknuta te je šteta samo materijalna, dolazim do glavnog pitanja: ”A što sad i kako dalje?”

Nemam mobitel, putovnicu, novce, kartice, a nalazim se usred države u kojoj Hrvatska nema veleposlanstvo.

Senegal

U sljedećih 27 sati koliko sam imala od tog neslavnog događaja do svog leta kući, naučila sam sljedeće:

  • Potrebno je ostati smiren i ukoliko nemate slobodan pristup internetu jer ste, između ostalog, ostali i bez mobitela, obratiti se bliskoj osobi u Hrvatskoj koja će neke stvari moći brže odraditi s računalom, printerom, skenerom, a zna sve vaše podatke.

Naravno, možete i sve samostalno odraditi, ali u mom slučaju zbog manjka vremena i neposjedovanja mobitela ili laptopa, smirena bliska osoba u Hrvatskoj koja sve navedeno ima kod sebe, bila mi je od velike pomoći. Kontaktirala sam ju s tuđeg mobitela prolaznika koji mi ga je bio voljan posuditi na minutu.

  • Potrebno je kontaktirati veleposlanstvo Hrvatske u najbližoj susjednoj državi (u mom slučaju to je bila Hrvatska ambasada u Maroku) kako bi vam poslali ”izjavu o okolnostima gubitka/krađe putovnice” koja je prva stepenica u rješavanju ovog problema. Gdje se nalazi najbliže veleposlanstvo te u kojoj susjednoj državi, ta informacija se vrlo lako pronađe na stranicama MVEP.

Senegal

Na istoj stranici sam pronašla i njihov telefonski broj za hitne slučajeve na koji su se javili izvan radnog vremena u 10 navečer, a bili su dostupni i preko aplikacije ”WhatsApp”. Ovim putem bih im se vrlo rado i javno zahvalila, pohvalila njihov rad te brzinu reakcije.

  • Nakon što ste obavijestili nadležno veleposlanstvo o gubitku/krađi dokumenta i ostvarili komunikaciju s njima, dalje vam može pomoći svaka ambasada Europske unije i izdati ”emergency travel document” s kojim se možete vratiti doma i ukrcati u avion bez problema. Meni je osobno pomoglo veleposlanstvo Austrije koje je bilo zaduženo za pomoć hrvatskim državljanima. Cijena ovakve privremene putovnice u mom slučaju koštala je tridesetak eura i dobila sam ju u roku pola sata nakon mog fizičkog dolaska u veleposlanstvo.
  • Najvažnija dva dokumenta za riješiti ovaj slučaj su sken/kopija putovnice te izvješće s policije o ukradenoj/izgubljenoj putovnici. Ovo dvoje je neophodno kako bi vam se izdala nova privremena putovnica. Također, potrebne su dvije slike za dokumente koje sam napravila u foto studiju u blizini veleposlanstva.
  • Sken putovnice najpametnije je imati na nekom mailu ili internet oblaku do kojeg uvijek možete doći i ulogirati se u njega. Ovdje je potrebno pripaziti kako vaš mail na kojemu se nalaze dokumenti ne traži višefaktorsku autentifikaciju ako se spajate s tuđeg uređaja (osim šifre traži i SMS kod). Također, dobro je ostaviti kopiju putovnice doma u Hrvatskoj nekoliko vaših bliskih osoba koje će u tom trenutku brzo reagirati i moći vam ju poslati.
  • Kartice u banci, u mom slučaju uspjela je zablokirati osoba iz Hrvatske koja je imala sve moje podatke i to vrlo brzo i u samo jednom telefonskom pozivu. U slučaju da imate više sreće nego ja i ne ukradu vam i mobitel, preko aplikacije mobilnog bankarstva samostalno možete blokirati svoje kartice.
  • Što se novaca tiče, preporučila bih imati neku zalihu za hitne i nepredvidljive slučajeve u smještaju na dnu ruksaka. Ja ju nisam imala, jer sam se s vremenom i nakon 81 države opustila pa sam se snašla na način da je osoba iz Hrvatske uplatila vlasniku hostela novce preko Western Uniona, a on ih podigao i dao meni. U ovakvim slučajevima nije uvijek lako naći osobu od povjerenja, pa je tako vlasnik smještaja u kojemu spavam meni bio prvi i logičan izbor za pomoć. Na moje ime i meni osobno se novci nisu mogli uplatiti iz razloga jer nisam imala dokument s kojim bih ih mogla podići.

Senegal

Svi navedeni savjeti odnose se na hrvatske državljane, a ukoliko netko od susjeda koji nisu u Europskoj uniji čita ovaj tekst, procedura za vas je slična – najbitniji su izvještaj s policije i sken dokumenta. Jedina razlika je ta da ako nema veleposlanstva vaše države na mjestu gdje se nalazite, potrebno je kontaktirati vaše prvo najbliže veleposlanstvo da pošalje vaš putni list poštom. Vrijeme čekanja putnog lista ovisi o tome koliko daleko se nalazi vaše prvo nadležno veleposlanstvo.

*Informacije za hrvatske državljane su provjerene iz mog osobnog iskustva, dok sam informacije za susjedne države dobila putem instagrama u komunikaciji s pratiteljima kojima se dogodila ista ili slična situacija. Ukoliko netko iz BiH, Crne Gore te Srbije ima još neke bolje i točnije informacije, slobodno ih pošaljite pa da nadopunimo/ispravimo tekst.

Osobno smatram da se ova situacija može dogoditi bilo gdje i koliko god da ste oprezni možete se naći na krivom mjestu u krivo vrijeme. Meni se ovo dogodilo usred bijela dana na turističkom mjestu gdje u tom trenutku nije bilo ljudi.

Nadam se da nikom ovi savjeti neće biti potrebni, a onima kojima ipak zatrebaju, da će što prije riješiti situaciju, zaboraviti traumu i uskoro hrabro krenuti u nove avanture.