Selo u Italiji nudi besplatan smještaj turistima


Italija na sve načine pokušava potaknuti turizam ove godine. Talijansko selo San Giovanni in Galdo na jugu Italije daje potencijalnim posjetiteljima ponudu koju je prilično teško odbiti. Putnicima koji posjećuju selo između srpnja i listopada nude besplatan smještaj u nekoj od brojnih slobodnih kuća.

Pad stanovništva doveo je do napuštanja nekoliko kuća koje su sada preuređene u turistički smještaj. Inicijativa se zove Regalati il Molise (što znači “poklonite se Moliseu”), a posjetitelje se poziva da besplatno provode do sedam noćenja u jednoj od praznih kuća u regiji. Ideja iza toga je da će, budući da su pokriveni troškovi smještaja, posjetitelji imati više novca za ulaganje u lokalno gospodarstvo.

Enzo Luongo, lokalni aktivist koji je stvorio inicijativu, rekao je za Telegraph: „Zbog desetljeća iseljavanja iz Molise, u seoskim centrima postoje kuće koje godinama stoje prazne. To su lijepa, ali naseljena sela koja nemaju turistički smještaj za početak, pa smo pomislili: idemo pomoći oživljavanju naših povijesnih sela, a isto tako potičemo posjetitelje u ovim teškim vremenima kada je turizam na koljenima.

Da biste iskoristili ponudu, samo morate ispuniti obrazac OVDJE s objašnjenjem zašto želite otkriti Molise i poslati je e-poštom gradskom kulturnom udruženju na adresu amicidelmorrutto@gmail.com.