Koliko na svijetu postoji država s više glavnih gradova?


Provjerite koliko na svijetu ima država koje imaju više od jednog glavnog grada. Većina tih država podijelilo je upravna, zakonodavna i sudska sjedišta između dva ili više gradova, ovisno o volji diktatora, nemogućnosti dogovora, ili jednostavno – funkcionalnosti. Znamo da znate barem za tri….

 

Benin
Porto-Novo je glavni grad ove države, no Cotonou je sjedište vlade.

Bolivija
Administrativno sjedište Bolivije je La Paz, dok su sudska i zakonodavna sjedišta u Sucreu.

Obala bjelokosti
Još 1983. godine, predsjednik Felix Houphouet-Boigny preselio je glavni grad države iz Abidjana u njegov rodni grad Yamoussoukro. Tako je Yamoussoukro postao glavni grad, dok su druge institucije ostale u Abidjanu.

Izrael
Davne 1950. godine Izrael je proglasio Jeruzalem za glavni grad, no većina država svoja je veleposlanstva i dalje ostavila u Tel Avivu.

Malezija
Ova je država preselila sve administrativne funkcije iz Kuala Lumpura u predgrađe Putrajaya, koje je smješteno 25 kilometara dalje.

Ulicama Kuala Lumpura

Ulicama Kuala Lumpura

Swaziland
Mbabane je administrativno sjedište, dok je Lobamba zakonodavno.

Nizozemska
Glavni grad Nizozemske je Amsterdam, no sjedište vlade i monarhije je u Haagu.

Nigerija
Glavni grad je službeno preseljen iz Lagosa u Abuju 1991. godine, a iako je od toga prošlo više od 20 godina, Lagos i danas ima dosta službenih institucija.

Južna Afrika
Južna Afrika je država s tri glavna grada. Pretoria je administrativno sjedište, Cape Town je sjedište zakonodavne vlasti, dok je Bloemfontein sudsko sjedište.

Sri Lanka
Colombo više nije glavni grad Sri Lanke, već je to Sri Jayewardenepura, predgrađe Colomba.

Myanmar
Od 2005. godine glavno vladino sjedište preselilo je iz Yangona u Nay Pyi Taw, a iako je službeni glavni grad ostao Yangon, većina administrativnih institucija – nije.

I evo nas već u bivšem glavnom gradu Burme Yangonu

Glavni grad Burme Yangon

 

Izvor:punkufer