Savjeti za putovanje na Barbados


 Frendica i ja smo provele dva tjedna na Barbadosu. Oduševile smo se ljepotom zemlje i toplinom ljudi! Evo nekoliko savjeta ako netko planira odlazak tamo. 

Napisala: Kristina Sitarić

Valuta: 1 BBD = 3,15 HRK. Već znate da se na aerodromu ne treba mijenjati novac, ali preporučljivo je promijeniti manji iznos kako biste imali za prijevoz. Mjenjačnice u zemlji ne postoje, ali ima dovoljno banaka. Tečaj u bankama je 1 USD = 1,98 BBD, što je sasvim ok.

Put: karte smo kupili na Lufthansinoj akciji – Graz-Frankfurt-Bridgetown za cca 3.500kn. Na relaciji Fra-Br vozio je zapravo Eurowings koji je LCC, a mi to nismo ranije istražile pa smo tako došle nepripremljene misleći da će nas opskrbiti sa svime, kao i uvijek na dužim letovima. Nije bilo dekice, jastuka, slušalica, čepića, ali obroci su normalni i hrana je ok. Kad sletite na Barbados, s aerodroma možete uzeti kombi, bus ili taxi prema Bridgetownu i ostalim odredištima. Kad smo se vraćali, imali smo iznimno kratak layover (službeno 55 min, neslužbeno 30 min) i sve što mogu reći je – nemojte si to raditi. Ja sam stigla, ali frendica i moja prtljaga nisu.

Hrana i piće: hrana je tamo vrlo skupa, kako u dućanima, tako i u restoranima. U dućanima je uglavnom sve 2-5 skuplje nego kod nas (mlijeko preko 30kn, zobene pahuljice 25 kn…). Mi smo uspjeli naći nekoliko namirnica koje su okej cijene pa smo se fokusirali na njih. Tipa, tuna u konzervi je jedino što smo našli da je jeftinije nego kod nas. Voće i povrće je isto prilično skupo, ovisi gdje naletite, i vrlo je slab izbor. Uvezeno nemojte niti gledati jer je i skupo i bezukusno. Oni tamo proizvode i prodaju na ulicama uglavnom krastavce, batat, krumpir, luk, banane, banane za pečenje (plantains), ananas. Barbados nije jedna od onih tropskih destinacija na kojoj ćete se najesti voća za male novce. Ali zato je riba odlična, iako je i ona isto prilično skupa. Gablece u lokalnim barovima smo plaćali između 10 i 30 BBD, bili su solidni. U nekakvim prosječnim restoranima glavno jelo bismo platili 50-70 BBD (piletina, škampi, govedina…), a u skupljim restoranima obroci su bili iznad 80 BBD. Najskuplji obrok koji sam pojela bio je jastog (malo jastoga!) za oko 360 kn (kod nas je vjerojatno puno skuplji, ne sjećam se jesam li vidjela gdje). Od ribe obvezno probati ribe mahi-mahi (vidjet ćete da za ovu ribu pišu naziv “dolphin”, ali nije stvarno dupin nego ju samo tako zovu!), barakudu, red snappera, a ostala karakteristična jela su macaroni pie, fishcake, cou cou…
Od pića smo uglavnom pili lokalna piva koje restoranima dođu 3-8 BBD (Banks, Deputy). U dućanu su 2,5-3 BBD. Lokalci uglavnom piju Guiness. Njihovo najpoznatije piće je rum, a postoji više destilerija koje možete turistički obići. Najpopularniji rum je Mount Gay i njega možete po barovima kupiti u malim bočicama pa kombinirati s kolom. Koktele ne volim baš, ali vidjela sam da su cijene na prosječnim do boljim mjestima 20-40 BBD. Voda je pitka iz slavine, ali shvatili smo da je na jugu najbolja. Na zapadu i sjeveru je čudnog okusa i žućkaste boje pa je možda bolje tamo kupovati flaširanu.

Kretanje po otoku: većina turista koji su tamo (bogati Britanci i Amerikanci) po otoku se voze taksijem ili rentaju auto. Mi smo se svuda vozili lokalnim busevima i kombijima kojih stvarno ima puno i stalno voze po svuda. Karta je 3,5 BBD i možeš se voziti 1 ili 101 stanicu, ali kad izađeš i presjedneš u drugi bus, plaćaš ponovno. Nama je to bilo super iskustvo jer je uvijek veselo i puštaju glasnu reggae glazbu, ali neki od njih voze dosta brzo pa bude i adrenalina. ? Cijene taksija tih par puta što smo se vozile bile su oko 10-100 BBD, ovisno o udaljenosti. Neki prosjek za pola sata vožnje bi bio cca 70 BBD. Najbolje da se dogovorite za cijenu prije nego uđete u auto. Za rentanje auta uopće se nismo raspitivale, ali u nekom lokalnom restoranu usred ničega sam vidjela da naplaćuju 120 BBD po danu, što znači da u razvijenijim mjestima može biti samo više. Cijene goriva su kao kod nas ili nešto malo više.

Plaže: ja sam inače obožavatelj bijelog pijeska i meni su zbog toga plaže na južnoj strani otoka bile najljepše. Izdvojila bih Worthing beach, Hastings beach, Dover beach i Bottom bay te Carlisle bay ako volite rentati ležaljku i ispijati koktele. Bottom bay je na jugoistočnoj strani otoka gdje je zapravo Atlantski ocean prilično divlji pa kupanje baš nije preporučljivo, ali prizor je prekrasan. Ako ste u mogućnosti, posjetite ju svakako obzirom da se ona nalazi na većini razglednica Barbadosa. Bukirali smo i neko vrijeme na zapadnoj obali otoka jer smo vidjele da su tamo najskuplji resorti pa i Rihannina vila, no meni je tamo bilo razočarenje po pitanju živosti kraja i ljepote plaža. Plaže su uglavnom golden sand (radi toga je more fluorescentno plavo i predivno), nakrcane ljudima, ležaljkama i ponudama za vodene sportove. Veoma turistički, ali ako to netko voli, onda svakako posjetite. Prednost je što je mirnije more (s te strane se nalazi Karipsko more, a ne Atlantski ocean) pa se tu možete lijepo isplivati. Nakon zapadne obale, preselili smo se na sjeverozapad kod Speighstowna i tu sam ja ponovno došla na svoje jer je pijesak bijeli, a more je i dalje mirno. Tamo mi se najviše svidjela Heywoods beach. Shvatili smo da su nam na Barbadosu općenito najmanje legle razvikane plaže obzirom da na njima bude gužva, a mi preferiramo da su plaže divlje i osamljene. Ono što je zapravo najbitnije je da su sve plaže na Barbadosu JAVNE i možete doći na apsolutno svaku.

Izleti: za izlete možete uzeti organizirane ture, privatni taksi, rentani auto ili busom kao mi. ? Posjetili smo Andromeda botaničke vrtove s tropskim i biljkama iz cijelog svijeta, Barbados wildlife reserve gdje se možete družiti s majmunčićima i ostalim životinjama koje slobodno lunjaju po rezervatu i Batshebu, mali ribarski gradić na istočnoj obali sa vrlo zanimljivom obalom. Također smo u Carlisle bayu išli na snorkeling gledati kornjače, ribice i raže – isplati se jer je divno podmorje i koraljni greben, no ne dajte da vas prevare (čini mi se da smo platili 100-150kn izlet po osobi koji traje par sati samo).

Vrijeme: odlično! Po danu ne ide preko 30 i uvijek ima nekog vjetra ili vjetrića, a po noći svježe i lijepo se spava uz otvoreni prozor. Za navečer si obvezno ponesite neku laganu jaknicu.

Izlasci: Barbados nije neka party destinacija, ali ćete naletjeti na pokoju „feštu“. Petkom ne propustite Oistins fish market u Oistinsu na južnoj obali gdje ćete odlično klopati i plesati s lokalcima i turistima, a nedjeljom ne propustite karaoke na otvorenom u Holetownu. U glavnom gradu Bridgetownu možete posjetiti Harbour Lights party gdje ekipa odlazi petkom nakon fish marketa. Upad se plaća 70 BBD, ali s time dobijete narukvicu i do kraja večeri (cca 4 ujutro) pijete bilo što. Kod Speighstowna ima i Nikki beach gdje možete partijati preko dana uz bazen i skupe koktele. Na jugu se nalazi i ulica St Lawrence Gap gdje su restorani i barovi, veoma „touristy“.

Sigurnost i stanovništvo: iako Barbados slovi za prilično sigurnu zemlju, svakako čuvajte vaše stvari i pazite gdje se krećete po noći ako ste u glavnom gradu. Nije da kriminala uopće nema. Mi nismo imali niti jednu neugodnu situaciju, a kretale smo i same i s lokalcima. Ljudi su toliko topli i otvoreni da smo se zaljubile u njih. Izrazito su solidarni jedni prema drugima pa tako i prema turistima. Jako se vole zezati i nemojte se čuditi ako vam ulete na ulici da vam prodaju neku foru. ? Od svih zemalja koje sam proputovala dosad, mogu reći da mi su mi Bajani najdraža nacija.

Nas je Barbados oduševio, a nadam se da će i vas. ? Ako budete planirate put na Barbados nakon ove epidemije, slobodno se javite za detaljnije informacije.

FOTOGALERIJA: