SAS – Scandinavian Airlines otkazao novih 709 letova


Dosad je otkazano govoto četiri tisuće letova zbog čega je prizemljeno gotovo 380.000 putnika

Scandinavian Airlines (SAS) otkazao je 709 letova u četvrtak, što je prizemljilo gotovo 54.000 putnika, a u isto vrijeme traju pregovori između medijatora, pilota i zaposlenika u Norveškoj.

Norveški nacionalni medijator sastao se sa sindikatima zračnog osoblja koji predstavljaju 1500 pilota u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj te s poslodavcima.

Pregovori od četvrtka traju 21 sat, no medijator nije postavio rok.

“Situacija je vrlo komplicirana i postoji velik razdor između strana”, rekao je norveški medijator, Mats Wilhelm Ruland novinarima kasno u srijedu.

“Nismo odustali, ali je vrlo zahtjevno”, dodao je Ruland.

Štrajk službeno traje već sedam dana. Radnička akcija je počela u petak i rezultirala je otkazivanjem gotovo četiri tisuće letova zbog čega je prizemljila skoro 380.000 putnika.

Piloti SAS-a žele odštete zbog smanjenja plaća i zbog ustupaka na koje su pristali 2012. godine kada je ta kompanija bila na rubu propasti.

Još jedan od zahtjeva sindikata bio je i za predvidljivijim rasporedom rada.

Poremećeni su stoga letovi na sjeveru Europe, prema većim europskim gradovima i prekomorski letovi.

Kompanija je obavijestila putnike da provjere SAS-ovu internetsku stranicu za detalje o otkazivanju.

Oko 30 posto letova na kojima djeluju SAS-ovi podizvođači nisu otkazani, a upravo je angažiranje podizvođača dodatno zabrinulo sindikate u pregovorima.

Analitičari i menadžeri SAS-a naglasili su da kompanija ne može povećati plaće kako traže štrajkaši, navodeći tešku ekonomsku situaciju u industriji zrakoplovnih prijevozničkih kompanija.

Izvor: Vijesti.rtl.hr