SAD sada traži detalje s društvenih mreža uz svaki zahtjev za vizu


Nova pravila odnose se gotovo na sve podnositelje zahtjeva za imigrantske i neimigrantske vize

Američki State department odsad traži od skoro svakog podnositelja zahtjeva za američku vizu da podnese i svoja korisnička imena koja koristi na društvenim mrežama, svoje ranije adrese elektroničke pošte i telefonske brojeve.

To predstavlja ogromno proširenje pojačanog “screeninga” potencijalnih imigranata i posjetitelja u SAD-u, prenosi N1.

U potezu koji je tek stupio na snagu poslije odobrenja revidiranih formulara za zahtjeve za vize State Department je priopćio da je dopunio svoje formulare za imigracijske i neimigracijske vize u kojima se sada od skoro svih podnositelja zahtjeva traže dodatne informacije, uključujući identifikacijske podatke o društvenim mrežama.

Promjena, predložena u ožujku 2018. godine će, kako se očekuje, pogoditi oko 15 milijuna stranaca koji traže vize za ulazak u SAD svake godine.

“Nacionalna sigurnost je naš glavni prioritet kada mjerimo prijave za vize, i svaki budući putnik i imigrant u SAD-u podvrgnut je detaljnoj sigurnosnoj provjeri”, naveo je State Department, dodajući da oni stalno rade na tome da poprave proces provjere kako bi se zaštitili američki državljani, uz istovremenu podršku putovanja u SAD. 

Do sada su se društvene mreže, adrese elektroničke pošte i povijest telefonskih brojeva tražile od podnositelja zahtjeva koji su identificirani za posebnu provjeru, kao što su ljudi koji su putovali u dijelu svijeta “pod kontrolom terorističkih organizacija”. Procijenjeno je da je oko 65.000 podnositelja zahtjeva za vize potpadalo pod tu kategoriju. 

Nova pravila odnose se gotovo na sve podnositelje zahtjeva za imigrantske i neimigrantske vize. 

Kada je prvi put objavio plan da uvede ovu izmjenu, State Department je naveo kako će time biti pogođeno 710.000 podnositelja zahtjeva za imigrantske vize i 14 milijuna za neimigrantske vize, uključujući one koji žele doći u SAD radi zaposlenja ili obrazovanja. 

U novim formularima navodi se popis platformi društvenih mreža i podnositelj zahtjeva treba napisati naziv svog korisničkog profila u posljednjih pet godina. Također postoji opcija da se napiše informacija o platformama koje nisu navedene na formularu. Također, mora se navesti povijest posljednjih pet godina – koji telefonski brojevi su korišteni, adrese elektroničke pošte, status o međunarodnim putovanjima i deportaciji, kao i to jesu li neki članovi obitelji bili uključeni u terorističke aktivnosti.

Pročitajte  – Kako “bezbolno” dobiti američku vizu?