Ryanair već nekoliko dana leti sa praznim avionima. Zašto?


Nakon obustave gotovo svih svojih letova, Ryanair i dalje redovito koristi dio svoje flote za kratke letove piše fly4free.com

Usred pandemije koronavirusa Ryanair je obustavio gotovo sve predviđene letove. Posjedujući flotu od 451 zrakoplova, samo se nekolicina sada koristi za preostale veze između Irske i Velike Britanije, a ovakva situacija se očekuje do lipnja.

Ako se zrakoplovi trenutno ne koriste u komercijalnim operacijama, mnogi od njih nisu prizemljeni. Ekipa iz Simple Flying provjerila je 47 zrakoplova Ryanaira, a ispada da samo jedan nije nedavno poletio.  35 zrakoplova je obavilo kratke letove oko aerodroma, dok se njih 11 koristi za dulje rute najmanje svaka četiri dana.

Kao što objašnjava Simple Flying, radi se o uštedi novca. Ako je zrakoplov prizemljen i ne koristi se dulje vrijeme, potrebna je tehnička provjera prije nego što dobije dozvolu za ponovno polijetanje, što znači dodatni novac i nedostupnost u slučaju hitne potrebe. To je i na web stranici potvrdio glasnogovornik Ryanaira.

“In order to ensure our aircraft are serviceable for both passenger repatriation flights and essential flights for the transportation of urgent medical supplies, some of our crew and aircraft must remain available and serviceable in line with Boeing requirements and EASA regulations.”